Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.7.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Ryska militärer åtalas för Clinton-hackning

Tolv ryska underrättelseofficerare åtalas i USA för att ha hackat sig in i Demokratiska partiets datanätverk under presidentvalskampanjen 2016. Demokraternas ledare i senaten uppmanar Donald Trump att ställa in mötet i Finland.

FC Kuffen slog Kanu/KJV i jämn match på Keskuskenttä, Kauhava

Ett måls övervikt avgjorde en jämn match för FC Kuffen, som vann borta mot Kanu/KJV med 2–1 (1–1) i division 4 Vasadistriktet i fotboll på fredagen. D...

Nyhetsbild

Fem juniorer från Österbotten tävlar i agility-EM: "Det roligaste är att få gå till startlinjen med sin bästa vän"

AGILITY I det finländska juniorlaget i agility-EM i Holland är fem österbottningar och deras hundar med och tävlar. Två av tävlarna är Ron Liljendahl från Kovjoki och Ida Lindström.

Nyhetsbild

Äldre man försvann i Seinäjoki - hittad i gott skick

En man som lider av en minnessjukdom försvann i Seinäjoki på fredag.

Moto GP-föraren Mika Kallio i våldsam krock fredagen den trettonde

ROADRACING Roadracingföraren Mika Kallio verkar ha klarat kollisionen utan allvarliga skador. Han föll på MotoGP-seriens VM-deltävling på tyska Sachsenring.

Nyhetsbild

Minihäst överlevde översvämningar – på tak

En miniatyrhäst som försvann i samband med översvämningarna i västra Japan har hittats vid liv efter tre dagar – på ett hustak. Det rapporterar den japanska tidningen Asahi Shimbun på sin engelskspråkiga sajt.

Nyhetsbild

Olivia Hahn: Spännande och nervöst att bli jagad

ORIENTERING Olivia Hahn har aldrig tidigare tävlat i en jaktstart. Efter årets tredagarstävling Kvarkenträffen vet Solfjunioren hur det är att starta först, bli jagad – och hålla undan.

Man och orm omhändertogs

Mannen bar omkring på en orm av okänd art bland barn och andra vuxna på Holma torg i Malmö på fredagskvällen. Det var inte uppskattat och flera uppskrämda personer ringde polisen.

Nyhetsbild

Norska diplomaten och politikern Thorvald Stoltenberg är död

Norges tidigare försvars- och utrikesminister Thorvald Stoltenberg är död. Under många år var han en framträdande gestalt inom norsk politik.

Nyhetsbild

Norrgrann behöll ledningen i damklassen – Patana hade mest krafter kvar i herrklassen

ORIENTERING Saara Norrgrann tog sin fjärde totalseger i Kvarkenträffen. "Jag är jätteglad. Det är alltid så tung terräng här att det känns som om man inte är i bra form", säger hon.

Nyhetsbild

VIDEO: Kravlöst stugliv lockar – Nina och Tom valde kolonistuga framför skärgårdsliv

MALAX En kolonistuga erbjuder ett annorlunda stugliv. Då Nina Nymans och Tom Malms barn flyttade hemifrån sålde de parhuset och skaffade kolonistuga. Paret Backman köpte kolonilott då de inte längre hade möjlighet att åka båt till "skären".

Nyhetsbild

Nu är det bekräftat – Trump och Putin möts i presidentens slott

HELSINGFORS Förenta staternas president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin träffas på presidentens slott i Helsingfors måndagen den 16 juli. Republikens president Sauli Niinistö är värd för Helsinki 2018-mötet.

Nyhetsbild

May och Trump vill ha ett handelsavtal efter brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump har kommit överens om att länderna ska ta fram ett handelsavtal efter brexit. Samtidigt säger Trump att den tidigare utrikesministern Boris Johnson skulle bli en utmärkt premiärminister.

Brittisk polis hittade nervgift i flaska

Den brittiska polisen meddelar att den tror sig ha hittat källan till de senaste förgiftningsfallen i Amesbury i England. En liten flaska med nervgiftet Novitjok har hittats hemma hos mannen som förgiftades.

Nyhetsbild

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Nyhetsbild

5G-nätet är här – bra för såväl konsumenter som industrier enligt experter

Finland är ett av de mest framstående länderna inom den nya 5G-teknologin som lovar såväl snabbt som responsivt internet för att förbereda inför ett allt mera uppkopplat samhälle.

HS: Kortvariga jobb förklarar inte den förbättrade sysselsättningsstatistiken

Nyheten om att regeringens sysselsättningsmål på 72 procent ser ut att uppfyllas väckte diskussion om huruvida statistiken bara förskönas av deltidsjobb.

Nyhetsbild

Regnområden sig norrut från Korsholm och Vörå – Använd dimljus om du kör i kraftiga regnskurar

Kraftiga regnskurar rör sig i Österbotten. Regnområdet nådde precis Vörå och är på väg norrut.

Nyhetsbild

Amadeus, 7, upptäckte brand – räddade livet på storasyster

LARSMO Amadeus Byggmästar kände röklukt och väckte föräldrarna. Med sin rådiga insats räddade han livet på storasystern.

Nyhetsbild

Journalister får en rejäl dos Finland med bastu och karelska piroger

Journalister från hela världen ska föras samman då finalen i fotbolls-VM visas på stor skärm i Finlandiahuset – om de hinner ta en paus. De bjuds också på bastu och traditionella maträtter.

Nyhetsbild

Porschen från "Bron" såld

Under fredagen såldes tv-polisen Saga Noréns olivgröna Porsche 911S på auktion.

Nyhetsbild

Torgförsäljarna körs bort från Salutorget under toppmötet

På måndag, då Trump möter Putin i Helsingfors, begränsar Helsingfors stad verksamheten på Salutorget, där presidentens slott ligger. Det blir inga ärtförsäljare på torget och det är oklart varifrån färjan till Sveaborg ska åka.

Nyhetsbild

Bekräftat: Downton Abbey blir långfilm

I sommar samlas skådespelarna bakom "Downton Abbey" för att påbörja filmatiseringen av den brittiska tv-serien, det rapporterar The Guardian.

Nyhetsbild

Sanna Nygård hoppade rekordlångt

FRIIDROTT Vasa Idrottssällskaps Sanna Nygård hoppade 13,81 meter vid en trestegstävling i Spanien. Torsdagens resultat i Torremolinos gav henne både en seger och ett personligt rekord.

Nyhetsbild

Björneborgarna marscherar i jazztakt igen

Anrika Pori Jazz har inletts – för 53:e gången. Festivalen har en sympatisk stämning som andra festivalarrangörer – bland annat i Vasa – eftersträvar att skapa.

Nyhetsbild

IL: Brand på Viking Gabriella – faran är över

På passagerarfärjan Viking Gabriella från Stockholm till Helsingfors bröt en brand ut på bildäcket. Fartygets automatiska brandsläckningssystem har redan fått bukt på branden, rapporterar Iltalehti.

Nyhetsbild

Landsvägen ska vara i lika bra skick i Lappland som i Nyland

Den nya landsvägslagen slår fast att alla vägar av samma klass ska hållas i lika gott skick, oberoende på var i landet vägen finns. Den nya lagen om trafiksystem och landsvägar träder i kraft den 1 augusti.

Nyhetsbild

Tonåringen Mbappé om succén: Drömmarnas dröm

FOTBOLLS-VM Han var inte ens född när Frankrike tog sitt hittills enda VM-guld på hemmaplan 1998. I Ryssland har vindsnabbe fransmannen Kylian Mbappé tagit fotbollsvärlden med storm. Tonåringen kallar den stundande finalen för "drömmarnas dröm" – och efter söndagen vill han helst sova med VM-pokalen vid sin sida.

Nyhetsbild

Wasalines vd om nya färjan: "Vi vill ha det mest miljövänliga fartyg som går att få"

VASA Kvarkenfärjan blir cirka 150 meter lång och ska utrustas med de senaste tekniska innovationerna. Högst upp på önskelistan står framför allt miljövänlighet och driftsäkerhet. Den nya färjan saknar livbåtar.

Nyhetsbild

UPPROP: Än hinner ni skicka bilder på Österbottens lador

Tiotals bilder har skickats in på lador runtom i Österbotten. Uppropet fortsätter ännu och vi vill gärna se vilka lador ni fångar på bild.

Nyhetsbild

Finland trotsar FN:s människorättskommittés uppmaningar kring värnplikten

Försvarsministeriets arbetsgrupps förslag om att också Jehovas vittnen ska göra värnplikt fick Vapenvägrarförbundet att haja till eftersom de kräver att alla befrias från straff. Människorättsprofessorn Martin Scheinin säger att civiltjänstens längd borde ses över och att civiltjänstlagen borde ändras.

Nyhetsbild

Sjätte natten med oroligheter i Nordirland

För sjätte natten i rad har oroligheter brutit ut i Londonderry i Nordirland. Polisen säger att "terrorister" uppviglar barn och ungdomar att kasta brandbomber, tegelstenar och flaskor mot polisen.

Nyhetsbild

Utrotningshotade noshörningar döda efter transport i Kenya

Sju av fjorton akut utrotningshotade spetsnoshörningar, också kända som svarta noshörningar, har dött efter att ha blivit flyttade mellan två olika nationalparker i södra Kenya.

Nyhetsbild

Föräldrar gjorde enkät om Keskuskoulu – nästan alla vill placera barnen i baracker

KORSHOLM Finska skolan i Smedsby, Keskuskoulu, kämpar med mögelproblem. Föräldrarna till barn i årskurs 1-2 har gjort en enkät över huruvida föräldrarna vill placera sina barn i baracker eller i sanerade rum. Kommunen uppger att delar av skolan ska vara tillgänglig till hösten.

Nyhetsbild

Viria satsar på säkerhet för företag – vill växa internationellt

Under årets första sex månader var Virias resultat 18,6 miljoner euro på plus. Omsättningen uppgick till 53 miljoner euro. Enligt halvårsrapporten väntas koncernen vara vinstgivande också under resten av året.

Nyhetsbild

Misstänkt sjöskabb vid Vägvik och Grönvik – Att bada i vattnet kan orsaka klåda

PETALAX/KORSHOLM Kliande eksem som uppkommer efter bad kan bero på sjöskabb. Larverna trivs i det varma vattnet, och nu misstänks sjöskabb i både Vägvik och Grönvik.

Nyhetsbild

Wasa Royals har värvat en ny spelare

AMERIKANSK FOTBOLL Wasa Royals har presenterat en ny spelare lagom till lagets match mot Steelers på lördag eftermiddag. Det är Michael Taylor som har kommit till Vasa, kontraktet gäller för resten av säsongen.

Nyhetsbild

Den ryske musikern Eduard Khanov sjunger på gatorna i Vasa: "Det här är min hobby"

VIDEO Det är den sextonde sommaren som den ryska musikern Eduard Khanov uppträder i Vasa. Han trivs i Finland för här kan han sjunga låtar som inte längre går hem i Ryssland.

Nyhetsbild

Virias omsättning var 53 miljoner euro under första halvåret

Under årets första sex månader var Virias resultat 18,6 miljoner euro på plus. Omsättningen uppgick till 53 miljoner euro. Enligt halvårsrapporten väntas koncernen vara vinstgivande också under resten av året.

Nyhetsbild

Video: Häftiga hagelskurar över Jakobstad

JAKOBSTAD Det varma sommarvädret fick en abrupt paus på fredagseftermiddagen. Mörka moln hopade sig över Jakobstadsregionen, åskan mullrade och en rejäl hagelskur sköljde över delar av staden.

Nyhetsbild

"Herr president, var är er hyfs?"

Den amerikanske presidenten Donald Trump är i London för ett toppmöte med den hårt ansatta premiärministern Theresa May.I en intervju med tidningen The Sun säger Trump att Mays brexitplan förmodligen kommer att döda utsikterna för ett frihandelsavtal med USA. Och Trumps intervjusvar har inte gått obemärkt förbi.

Nyhetsbild

Också 46-årig kvinna häktad i Laihelafallet

Österbottens tingsrätt har häktat en kvinna i anslutning till det märkliga dödsfallet i Laihela. Hon misstänks för delaktighet i dråp tillsammans med de två redan häktade männen.

Nyhetsbild

Hela byn på talko när Monåregattan väcks till liv

MONÅ En nästan utdöd tradition livas upp på lördagen. Då ordnas Monåregattan för sextonde gången, och i år har byborna satsat stort.

Nyhetsbild

Migrantbåt orsakar ministerbråk i Italien

Ett telefonsamtal mellan Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte har skapat politisk turbulens i Italien.

Regeringen föreslår ändringar i apoteksverksamheten

Möjligheterna för Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) att inrätta nya apotek föreslås utvidgas, så att antalet apotek kan ökas märkbart.

Nyhetsbild

Raija Toiviainen blir riksåklagare

Toiviainen har varit ställföreträdare för riksåklagaren och skött tjänsten som riksåklagare för viss tid i fjol och i år.

Nyhetsbild

U19-laget är spikat – Valakari rymdes inte med

U19-EM På fredagsförmiddagen meddelade U19-landslagets tränare Juha Malinen vilka spelare som är med i EM som börjar på måndag. Det mest uppseendeväckande var förmodligen att Onni Valakari inte fanns med i truppen.

Nyhetsbild

Statsrådet beslöt införa gränskontroller – det kan vara bra att ta med passet

Statsrådet fattade som väntat beslut om gränskontrollerna på fredagsförmiddagen. Orsaken är nästa veckas toppmöte mellan Trump och Putin i Helsingfors.

Nästan nio finländare av tio tycker att utvecklingssamarbete är viktigt

Finländarna anser att utvecklingssamarbete är allt viktigare, enligt en opinionsundersökning som Taloustutkimus gjort för Utrikesministeriet.

Nyhetsbild

Finlandsbördiga Josefine bestiger Kebnekaise i lyftsele

För rullstolsburna Josefine Steenari finns det inga hinder, bara möjligheter. Därför har hon nu bestämt sig för att bestiga Kebnekaise i lyftsele. – Jag är en fighter, säger hon.

Nyhetsbild

Annika Åman fick Vörå kommuns kulturpris

VÖRÅ Annika Åman har fått Vörå kommuns kulturpris och Bo Norrgård har utsetts till årets talkoarbetare.

Nyhetsbild

Ung man körde drogpåverkad i Vasa

VASA En man född 1993 misstänks för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika. Han stoppades av polisen på Karlebyvägen i Vasa på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Viveca Dahl: Publicera eller inte publicera – det är frågan

KOLUMN Vad händer om åsikter inte möter mothugg? De puttrar och förstärks i sin egen gryta och de som inte tvingas titta över grytkanten tror att vi nog är väldigt många i den här grytan.

Nyhetsbild

Tolv saker att minnas från VM i Ryssland

FOTBOLLS-VM Matcher, mål och missar. Fotbolls-VM i Ryssland närmar sig sitt slut, men mästerskapet har stått för en hel del minnesvärda ögonblick.

Nyhetsbild

Handelsöverskott kan få Trump att se rött

Kinas export till USA ökade kraftigt under juni, vilket resulterade i ett handelsöverskott på 41,6 miljarder dollar – den högsta siffran i år. I maj var motsvarande siffra 24,92 miljarder dollar.

Nyhetsbild

HS-gallup: Var fjärde tycker att regeringen skött sig bra

Helsingin Sanomat har regelbundet låtit fråga folket hur de upplever att regeringen sköter sitt jobb. Vårens turer kring aktiveringsmodellen och vårdreformen verkar inte ha påverkat åsikterna.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad vet du om finlandssvenska herrfotbollsspelare?

QUIZ Fotbolls-VM är på målrakan och på veckoslutet avgörs medaljernas öde. Finland har aldrig varit med i VM men duktiga spelare har vi ändå haft. Hur tror du att ett stjärnlag från Svenskfinland hade klarat sig?

Nyhetsbild

Närpesförening har skaffat drönare – fotograferar forntiden från ovan

VIDEO Forngravar, jungfrudanser och stenmurar kan nu ses på ett helt nytt sätt. Närpes hembygdsförening har skaffat drönare och fotar fornminnen från luften.

Nyhetsbild

Portugal vill underlätta könskorrigering

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könskorrigerande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning".

Nyhetsbild

Nu kan du dela dina väderobservationer med meteorologen

Genom meteorologiska institutets app får vem som helst dela med sig av sina väderobservationer. De jourhavande meteorologerna kan ta dem i beaktande i korttidsprognoser och varningar.

Nyhetsbild

Jerry skapar en skärgårdsfest med visor och gemenskap

BERGÖ Bergös alldeles egna festival, Skärifolk, går av stapeln nu på lördag. Temaord för festivalen är gemenskap, skärgård samt rock- och vismusik.

Nyhetsbild

Johan Bruins återvänder alltid: "Jag kan inte prata svenska så bra men jag kan grundsprååtsi"

KRONOBY De finns de som återkommer till samma ställe år efter år. Men få är lika trogna som nederländarna Johan Bruins och hans fru Jo Bruins.

Nyhetsbild

Företagaren på Seljes: "Jag är i ett hopplöst läge"

KRONOBY Företagaren och restaurangkocken Juhani Kemppainen har det kämpigt. Det verkar som att kunderna glömt att semesterbyn Seljes Camping har öppet denna sommar.

Nyhetsbild

Åtminstone tre knivhuggna i Joensuu – vaktmästare bland offren

UPPDATERAD Knivhuggningen skedde i en restaurang i centrala Joensuu efter klockan 2 natten mellan torsdagen och fredagen. Polisen söker efter två gärningsmän.

Nyhetsbild

Tågstationer i Stockholm avstängda

Pendeltågstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan har stängt av säkerhetsskäl.

Nyhetsbild

Explosion vid flygplats i Kairo – 12 skadade

Minst tolv personer har skadats efter en explosion på torsdagskvällen nära en flygplats i Kairo i Egypten, uppger militära källor. De tolv har förts till sjukhus.

Trump: May kan döda frihandelsavtal

Den amerikanske presidenten Donald Trump är i London för ett toppmöte med den hårt politiskt ansatta premiärministern Theresa May.

INSÄNDARE En ren hattext mot oss HBTQI-människor

Jag är verkligt sårad och upprörd över Mårten Strengs text i tisdagens Vasablad (10.7).

INSÄNDARE En ytterst inkonsekvent bibeltillämpning

Jag har i en tidigare insändare med mycket klara och entydiga bibelord visat att Bibeln förespråkar bland annat barnaga och att kvinnan i allt skall vara underordnad sin man. Joakim Förars påstår i VBL 10.7 att dessa läror är mina tolkningar av Bibeln.

KOLUMN Publicera respektive inte publicera

Var det ett korrekt beslut att publicera Mårten Strengs långa, fördömande insändare (VBL 10.7), utlöst av planerna på en Prideparad i Vasa?

INSÄNDARE Felaktig analys av invandringsproblematiken

Jag tycker att Fredrik Westblom står för en felaktig analys i sin kommentar i VBL 7.7.

Nyhetsbild

Konstgräsplanen i Gerby-Västervik vandaliseras – Tor Sparv förfäras över glasskärvor i gräset

VASA Snus, ölburkar och glassplitter i konstgräset. En bajamaja med väggarna täckta av bajs. Trots galler och förbudsskyltar vandaliseras konstgräsplanen i Gerby-Västervik.

Jeremias Ketonen gjorde två mål när VPV vann mot KPS

Det blev VPV som vann matchen hemma mot KPS i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll på torsdagen. 3–2 (2–1) slutade matchen. Jeremias Ketonen gjord...

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Gratis import av kunskaper i språk

I år blir antalet helsingforsare med främmande modersmål fler än 100 000. De är många i Österbotten också, och ger samhället gratis språkkunskap.

Nyhetsbild

Stort hemlighetsmakeri när Helsingfors laddar inför toppmötet

Säkerhetspådraget är enormt inför mötet mellan presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump. Poliser i hela Finland har tagit ett tillfälligt avbrott i semestern för några oväntade arbetsdagar.– Finland är i världens blickfång, säger Helsingforspolisens kommunikationschef Juha Hakola.