Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.10.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Bosniskt självmål mot Grekland – Finland en seger från EM-slutspel

FOTBOLL Ett Bosnien-Hercegovina som körde över Finland åkte på stryk mot Grekland. Det innebär att Finland spelar EM om det blir seger mot Liechtenstein i följande kvalmatch.

Nyhetsbild

Finlandssvensk rusch till Sverige, men svårt locka unga till föreningslivet

Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, Fris, firar 50 år i år. Men i en tid då allt fler saker konkurrerar om vår tid och begrepp som nationalitet och identitet luckras upp, är det svårt att locka nya medlemmar.

Nyhetsbild

Isolerad nederländsk familj väntade på jordens undergång i nio år

I nio år har en familj levt isolerad i en källare på en gård i Nederländerna, i väntan på jordens undergång. Fallet blev känt sedan den äldste brodern bett om hjälp på en bar.

Nyhetsbild

Boxaren Robert Helenius krävs på över 60 000: "Diametralt motsatta uppfattningar"

BOXNING Två manager i Finland vill ha drygt 60 000 euro av Robert Helenius. Detta efter att de ska ha försökt styra upp evenemang och matcher för boxaren under en period mellan 2014 och 2015.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Tack för glädjetårarna, Finland!

FOTBOLL Vad som kunde ha blivit ytterligare en Via Dolorosa för finländsk landslagsfotboll blev en sagolik fest i Åbokvällen.

Nyhetsbild

Avgifterna för uppgifter ur kyrkoböckerna ändrar

Bland annat stiger avgiften för manuellt gjorda släktutredningar med 15 euro.

Nyhetsbild

Polishunden Pomo räddade en kvinnas liv efter flera timmars eftersökningar

KRONOBY En äldre kvinna försvann i skogen i Kaustby en fredag i augusti. Hade inte polishunden Pomo hittat kvinnan hade hennes liv troligen inte gått att rädda.

Nyhetsbild

Författaren Sofi Oksanen vill bekämpa hatretoriken – "Folk bär ett personligt ansvar"

Författaren Sofi Oksanen anser att yttrandefriheten är hotad i Finland. Enligt henne censurerar allt fler journalister sig själva av rädsla för att råka ut för hätska angrepp.

Nyhetsbild

Finland lekte hem segern i Åbo och tog jättekliv mot EM – Jensen nätade först: "Vi hade kunnat göra fler mål"

FOTBOLL Finland gjorde det som krävdes – och med stil. Landslaget krossade Armenien och tog tre livsviktiga kvalpoäng. Nu är EM-slutspelet nästa sommar ytterst nära.

Nyhetsbild

Nya tillslag mot oppositionella i Ryssland – "De skyddar korrupta tjänstemän"

Ryska utredare har slagit till mot oppositionens kontor runt om i Ryssland. Razziorna är det senaste draget för att öka pressen på oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans anhängare.

Nyhetsbild

Val i Moçambique sätter freden på prov – 4.000 ska kontrollera att allt går rätt till

Moçambikiska väljare går till val som prövar landets två månader gamla fredsavtal. Oppositionen, den tidigare gerillarörelsen, förväntar sig någon form av framgång.

Nyhetsbild

Pukkiparty i Åbo – EM-drömmen lever efter stilig seger

FOTBOLL Finland reste sig efter stjärnsmällen mot Bosnien-Hercegovina och sänkte Armenien inför en euforisk hemmapublik.

Nyhetsbild

Så här kan man se hur landsbygden drabbas av reformer – Starta från de lokala förutsättningarna

Hur kan landsbygden utvecklas hållbart trots att befolkningen minskar? Jo, med avstamp i den lokala särprägeln. Det här borde man tänkta på också i reformer.

Nyhetsbild

Nästan tusen asylärenden väntar på beslut i HFD – bara ett fåtal leder till ändring

Endast en bråkdel av asylärendena som kommer till Högsta förvaltningsdomstolen leder till att beslutet ändras. Framgångsrik integration är inte ett skäl att få asyl, men däremot kan man få uppehållstillstånd.

Nyhetsbild

Jord- och skogsbruksministrarna eniga – EU behöver reformera sin skogsstrategi

Under sitt möte i Luxemburg tog Europeiska unionens råd för jordbruk och fiske ställning till EU:s skogsstrategi efter år 2020. Ministrarna gav starkt stöd för att strategin behöver reformeras.

Nyhetsbild

Här lär sig polishunden Kaos hitta knark – och strunta i godbitar

KRONOBY Träningsburkarna innehåller allt från bark och smörpaket till tuggben och knark. Här finslipar regionens polishundar sina nosar.

Nyhetsbild

Ändringar i Kyrkans centralfonds budget

Statens budget föreslår att finansieringen av evangelisk-lutherska kyrkans samhällsuppgifter höjs till knappa 116 miljoner euro.

Nyhetsbild

Statsminister Rinne möter Europeiska rådet – brexit och budgetram på agendan

Statsminister Antti Rinne (SDP) deltar den 17–18 oktober i Europeiska rådets möte och i Europeiska rådets möte utan Storbritannien (artikel 50) i Bryssel.

Nyhetsbild

RECENSION: Malin Slottes bokdebut imponerar och vittnar om djuplodande människokännedom

Recension Malin Slotte gestaltar den osynliga och otydliga formen av social övergivenhet på ett nästan gastkramande sätt, dess bedövande normalitet till trots.

Nyhetsbild

Whitney Houston och Thin Lizzy kan bli invalda i Hall of Fame

Whitney Houston, The Notorious BIG och Motörhead är för första gången nominerade till Rock and Roll Hall of Fame.

Nyhetsbild

Bidens son Hunter: Inga felsteg, men dåligt omdöme

Den amerikanske presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden nekar till att ha gjort något otillåtet i Ukraina – men säger sig ha missbedömt hur det kunnat utnyttjas av hans pappas politiska motståndare.

Nyhetsbild

Svårt jobb för hjälparbetare i nordöstra Syrien – "Det här är vår mardröm"

Hjälporganisationer som är verksamma i nordöstra Syrien pressas av de tilltagande striderna. – Vi fortsätter att hjälpa människor i området. Men det är en komplex miljö att operera i, säger FN-organet Unochas talesperson Jens Laerke till TT.

Nyhetsbild

Jennifer Granqvist framme i oroligt Barcelona: Vi blev tillsagda att kliva av bussen

Jennifer Granqvist drog en lättnadens suck när allt verkade lugnt på flygfältet i Barcelona. Men närmare centrum väntade oroligheterna.

Nyhetsbild

KPV blickar mot kvalet – tränarduon fortsätter nästa säsong

FOTBOLL Med fyra spelare på tre varningar kan KPV-elvan få ett överraskande utseende på lördag. Klart är att en spelare redan är hemskickad.

Nyhetsbild

Nykarleby församling kan be JO utreda fallet Nathanael

NYKARLEBY Handläggningen av Nathanael Taher Ahmadys asylansökan bör utredas. Frågan är vem som ska göra anmälan till JO. Församlingsrådet i Nykarleby församling ska fundera kring om det är dess uppgift.

Nyhetsbild

Uutissuomalainen: Fem finländska höginkomsttagare ber Skatteförvaltningen – skicka inte ut mina skatteuppgifter

Fem finländska höginkomsttagare har bett Skatteförvaltningen att inte dela med sig av deras skatteuppgifter elektroniskt åt medierna, meddelar Uutissuomalainen.

Nyhetsbild

Orpo till attack mot vad han anser är regeringens oansvariga slösande: "Senast i vår är festen slut"

Som att ta snabblån utan att ha en susning om hur man ska betala tillbaka. Så beskriver Samlingspartiets Petteri Orpo programmet som styr Finland.

Nyhetsbild

Lagkapten Sparv missar kvällens EM-kvaldrama

FOTBOLL Det blir flera ändringar i startelvan inför Finlands viktiga kvalmatch mot Armenien i kväll.

Nyhetsbild

EU-ministrar fattade beslut om fiskekvoterna i Östersjön – merparten av torskfisket upphör

EU-ländernas jordbruks- och fiskeministrar samlades i måndags i Luxemburg. Under mötet fattades beslut om det kommande årets fiskekvoter för Östersjön. Världsnaturfonden WWF ställer sig kritisk till beslutet.

Nyhetsbild

Berättelsen om kossan som slog rättsväsendet

Av någon märklig anledning kan fullkomligt triviala ärenden fortfarande falla mellan springorna och landa i en rättssal. Ta nu bara exemplet med kon som skulle begå hemfridsbrott tillsammans med en motorvärmarkabel.

Nyhetsbild

Ko från Korsholm friad från åtal för hemfridsbrott

I RÄTTEN. Det går inte riktigt att döma en ko för hemfridsbrott. Det slår Österbottens tingsrätt fast. Men det gick inte att fälla kons ägare heller.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Hur når man självständighet?

UTRIKES Fredliga demonstrationer som urartar i våld ger sympati för Katalonien. Men det leder inte automatiskt till självständighet.

Nyhetsbild

Misstänkt våldsbrottsling efterlyses nu internationellt

Helsingfors tingsrätt häktade i sin frånvaro förra veckan den man som sannolikt misstänks ha skjutit en annan man i Nordsjö i Helsingfors i slutet av september, meddelar polisen.

Nyhetsbild

Österbotten på rätt spår med vården – välkomnar statens miljoner

VÅRD Regeringens planer för vården verkar gå ihop med Österbottens planer på ett välfärdsområde. "Det är bara att köra på", sade Rinne då han besökte Vasa.

Nyhetsbild

Målfarliga Pukki och Pohjanpalo kanske duo från start i kväll: "Kompletterar varandra"

FOTBOLL Om Finland ska besegra Armenien måste landslaget skapa fler målchanser – och sätta bollen i nätmaskorna. Det ska Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo se till.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Maktmissbruk, trakasserier och bristande säkerhetsrutiner på Viking Line

Många i Viking Lines personal är frustrerade över ledarskapet. Hos en del har oro också väckts över att allas säkerhetsbehörigheter inte alltid motsvarar kraven, skriver Svenska Yle.

Nyhetsbild

Nya omkörningsfiler behövs för att göra Riksåttan säkrare och smidigare

En grupp med riksdagsledamöter som driver frågor kring riksväg 8 har skapats. Mikko Ollikainen (SFP) fungerar som ordförande för gruppen. Han kallar Riksåttan för Österbottens livsnerv.

Nyhetsbild

Korsnäs Arena-skylt ryms inom de normala ramarna

Den ombyggda centralidrottsplanen i Korsnäs fick, då invigning ordnades i somras, namnet Korsnäs Arena. Nu är det aktuellt att det nya namnet ska synas på en skylt på läktaren.

Nyhetsbild

Karlebybo samlar namn mot ny rättegång för tågkraschen i Skogby: "Fel att gå åt den unge föraren"

KARLEBY Anne Yrjänä från Karleby motsätter sig en fortsatt rättslig prövning av den unge beväringens ansvar i hovrätten. Ett par tusen har redan skrivit på.

Nyhetsbild

Tiden knapp för snabbt avtal om brexit – texten ska vara klar i kväll

Både EU och Storbritannien hoppas fortfarande på en brexituppgörelse inom kort. Ännu fler toppmöten kan dock krävas för att få alla bitar på plats. Redan i kväll vill EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ha en hållbar text på bordet.

Nyhetsbild

Kyrkans beslutsfattare väljs i februari – nomineringen av kandidaterna pågår

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland håller kyrkomötesval och val av stiftsfullmäktige den 11 februari 2020.

Nyhetsbild

Så här ser helgen ut på Doo-Bop Club

Drömsk sång på fredag och traditionell och nyare jazz på lördag. Så ser helgprogrammet ut på Doo-Bop Club i Vasa.

Nyhetsbild

Svensk Presstjänst har avslutat samarbetsförhandlingarna – två reportrar till Österbotten

Nyhetsbyrån SPT stärker sin bevakning av hela Svenskfinland genom att placera två reportrar i Österbotten och två i Åboland.

Nyhetsbild

Fler än 275 000 människor flyr offensiven i nordöstra Syrien

Fler än 275 000 människor är på flykt undan Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. Av dem är fler än 70 000 barn, uppger den kurdiska administrationen. Samtidigt kommer uppgifter om att humanitära organisationer tvingas lämna området.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Jennifer Granqvist flyger till Barcelona i dag: "Få se om jag får lämna flygplatsen"

Just nu befinner sig Jennifer Granqvist på flygplatsen i Milano. Hon ska flyga till Barcelona i dag men är osäker på om hon alls kommer in i landet. – Mina vänner säger att det ännu pågår demonstrationer vid flygplatsen i Barcelona.

Nyhetsbild

Keskipohjanmaa och Pietarsaaren Sanomat samarbetsförhandlar

KARLEBY KPK-Yhtiöt, som ger ut bland annat tidningarna Keskipohjanmaa, Pietarsaaren Sanomat och Kokkola-lehti ska spara 1,7 miljoner och inleder samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

Tiotusentals äldre ska testa nytt vaccin mot influensa

Institutet för hälsa och välfärd (THL) ska testa ett effektivare vaccin mot influensa. Vaccinationsprogrammet berör 34 000 äldre och genomförs i samarbete med utvalda hälsostationer och vaccintillverkaren Sanofi Pasteur.

Nyhetsbild

Helsingfors universitets restauranger slutar servera nötkött

I Åbo och Vasa är man ännu inte redo att helt slopa nötköttet, men studentrestaurangerna följer med kundernas efterfrågan.

Nyhetsbild

KPV:s mittback gjorde tabbe i U21-landslaget

FOTBOLL KPV:s mittback Juhani Pikkarainen var olyckligt inblandad när Finlands U21-landslag förlorade en EM-kvalmatch mot Danmark.

Nyhetsbild

Österbotten får tre miljoner för att utveckla framtidens social- och hälsocentral

Satsningen på vården ska vändas från specialistvård till primärvård. Antti Rinnes (SDP) regering börjar med att ge regionerna 70 miljoner euro.

Nyhetsbild

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier om brexitavtal: Fortfarande möjligt

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tror fortfarande att det är möjligt att nå en brexituppgörelse redan den här veckan. Irländsk tv rapporterar samtidigt om att Storbritannien i dag väntas lägga fram nya förslag, för att få till ett genombrott.

Nyhetsbild

Intrum förutspår växande kreditförluster för hushållen

En lågkonjunktur kan slå hårt mot hushållens betalningsförmåga, varnar inkassoföretaget Intrum.

Nyhetsbild

Fresh Servant överger Korsholm – anställda erbjuds jobb på ny enhet

Fresh Servant, som tillverkar och levererar sallader, flyttar logistikenheten från Korsholm till Seinäjoki från och med februari nästa år.

Nyhetsbild

Åldrande befolkning kräver satsning på ryggen

JAKOBSTAD På Malmska kan man erbjuda mångsidig hjälp för dem som lider av ryggproblem. Att befolkningen åldras är bland annat något man märker av på sjukhuset.

Nyhetsbild

Allt fler väljer eldrift – så väljer du rätt modell

Elbil, hybrid eller laddhybrid? Vad är egentligen skillnaden mellan de olika biltyperna? Och vad lönar det sig att satsa på? Vi bad experterna reda ut.

Nyhetsbild

Finländska företag ska bli bäst i världen i vattenansvar

En ny färdplan ska visa vägen för finländska företag så att de år 2030 kan toppa världslistan över de bästa företagen i vattenansvar.

Nyhetsbild

Sports ordförande sålde låsföretag för 190 miljoner

Låsföretaget iLoq, med Heikki Hiltunen som vd, har sålts för 190 miljoner euro. Köpare är Nordic Capital.

Nyhetsbild

Källor till Sky News: Reseoperatören Ving på väg att säljas

Riskkapitalbolaget Triton gör ett nytt försök att köpa den nordiska reseoperatören Ving.

Nyhetsbild

Fängslad katalansk separatist: Domen gör oss starkare

Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras, som dömts till 13 års fängelse för sin roll i regionens utbrytningsförsök, säger att en ny självständighetsomröstning är oundviklig.

Nyhetsbild

Dömda homosexuella benådas i Skottland

Skotska män som dömts för "homosexuella aktiviteter" benådas i dag automatiskt, enligt en ny lag som ska rätta till ett "historiskt fel".

Nyhetsbild

Flyg inhiberades på grund av kaos på flygplatsen i Barcelona – Finnair flyger nu som vanligt

Poliser och demonstranter drabbade samman på den internationella flygplatsen i Barcelona under måndagen. Över hundra flyg inhiberades.

Nyhetsbild

Så länge varar din karriär – Arbets- och näringsministeriet har koll på ditt liv

De 18-åringar som ger sig in i arbetslivet i år kan räkna med en karriär som består av 32,5 års arbete och 4,1 års arbetslöshet. Det visar Arbets- och näringsministeriets nya livscykelanalys.

Nyhetsbild

Hradecky gillar hemmapressen: "Enda som stör nattsömnen är Pukkis snarkande"

FOTBOLL Bosnienförlusten är kasserad. Nu ligger all fokus på att vinna kvällens livsviktiga hemmamatch mot Armenien. Finlands målvakt Lukas Hradecky gillar läget.

Nyhetsbild

Kaos i Barcelona – många skadade, flera flyg inställda

Stora protester bröt ut i Barcelona på måndagseftermiddagen. Det här sedan Spaniens högsta domstol dömt nio katalanska separatistledare till långa fängelsestraff.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger efter tyfonen Hagibis

Tyfonen Hagibis framfart över japan har krävt minst 66 liv.

Nyhetsbild

Marice blev änka som 43-åring – vill samla svenskspråkiga unga änkor i ny grupp

KORSHOLM För fem år sedan dog Marice Haldin-Graniths man i cancer. Nu startar hon Finlands första svenskspråkiga grupp för unga änkor.

Nyhetsbild

President Niinistö gör sitt första officiella besök i Afrika – träffar Etiopiens pinfärska fredspristagare

I dag, tisdag, träffar Sauli Niinistö Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som i fredags tilldelades Nobels fredspris.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Töm ryggsäcken, Finland – bara då kan Kanervas EM-tåg tryggt tuffa framåt

FOTBOLL Blåvit seger mot Armenien i kväll och Finland har ena foten i EM-slutspelet. Förlust och ... vågar vi ens prata om det? Insatsen mot Armenien är av enorm betydelse.

INSÄNDARE Ett ruralt Finland 3.0

INSÄNDARE Visa lite respekt

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Kalhyggesfritt – skogsbrukets ödesfråga

Man kan utan överdrift konstatera att skogsägarna vid kontinuerlig beståndsvård förlorar minst 50 procent av det netto de kunde uppnå med traditionella skogsbruksmetoder.

Nyhetsbild

BBC: Extra toppmöte om brexit planeras

EU överväger ett extrainsatt toppmöte för att kunna nå ett avtal om brexit

Nyhetsbild

Borgmästare ska leda Åbo i framtiden

Senast sommaren 2020 ska Åbo ledas av en borgmästare och tre biträdande borgmästare.

Nyhetsbild

Vörå får ny personalsekreterare

VÖRÅ Vöråstyrelsen har valt en ny personalsekreterare medan personaldirektören hoppar in som kommundirektör.

Nyhetsbild

Fem dömda för terrordåd mot Notre-Dame

Fem kvinnor som kopplas till terrorrörelsen IS har dömts till långa fängelsestraff för inblandning i ett misslyckat bombattentat mot katedralen Notre-Dame i Paris 2016.

Nyhetsbild

USA-sanktioner mot Turkiet införda

USA har infört sanktioner mot tre turkiska ministrar, efter landets offensiv mot Syrien. – Turkiets handlingar utgör ett osedvanligt och extraordinärt hot mot USA, säger president Donald Trump.

Nyhetsbild

Fejkad video med våldsam Trump upprör

En fejkvideo där president Donald Trump ses skjuta och hugga ihjäl politiska motståndare och journalister har väckt protester bland Demokrater.

Nyhetsbild

Skademoln mörkar Kanervas kvalhimmel – Arajuuri ur spel, Sparv ett frågetecken: "Skulle ljuga om jag påstod annat"

FOTBOLL Paulus Arajuuri missar kvällens EM-kvalmatch mot Armenien och Tim Sparv är ett frågetecken. I övrigt är allt som det ska i det finländska lägret, och nu ska förlustsviten brytas i Åbo.

Nyhetsbild

De ska bygga upp nytt bostadsområde i Malmhagen i Oravais: "Det ska bli en idyllisk liten by"

ORAVAIS Det skulle bli en hästby men planerna gick i stöpet. Byggtjänst H-E Storlund köpte en stor bit av området av kommunen. Där kan parhus och radhus byggas redan 2020.

Nyhetsbild

För Andreas är vita käppen en trygghet i vardagen – "Den gör att jag vet var jag är"

– Den vita käppens dag är en viktig dag att uppmärksamma årligen för att komma ihåg de synskadade som använder käpp i trafiken. De får inte glömmas bort, säger Andreas Kanto, som är synskadad.

Nyhetsbild

Macron varnar för ökat IS-hot

På båda sidor Atlanten ökar oron för att Turkiets offensiv mot Syrien kan leda till ett stärkt IS. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper höjer varningsflaggor för att många medlemmar ur terrorrörelsen sätts på fri fot i Syrien.

Nyhetsbild

Kommunministrar på kant – "Centern har inte gett mandat att påskynda kommunsammanslagningar"

Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) har kört igång ett massivt arbete som kan utmynna i kommuner med olika uppgifter eller kommunsammanslagningar. Det retar hennes föregångare Anu Vehviläinen (C), som kräver förklaringar.

KOLUMN: Sälja Pikipruukki eller Vasa elektriska?

Nyhetsbild

LEDARE: Homofobi som lönade sig

Precis som i Ryssland är människor med en annan sexuell läggning också i Polen ett stort hot, framför allt mot barnen.