Kati Hiekkanen

kati.hiekkanen@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Delta i vår enkät: Vill dina barn också läsa samma favoritbok varje kväll?

Många av de som svarat på vår enkät om läsning med barnen säger samma sak: Barnen vill höra samma saga om och om igen. Hur är det hos er?

Nyhetsbild

Se kartan: Sydösterbottniska farleder kantas av vrak

Jakten på sprittunnor lär ha varit livlig när en trålare fullastad med smuggelgods gick på grund på väg till Sideby 1925. Kartan berättar om Finkenwärder och andra vrak.

Nyhetsbild

VBL och ÖT undersöker: Läser du med dina barn?

Hur gör och tänker ni kring läsande i din familj? Vi vill gärna höra din berättelse.

Nyhetsbild

Österbottniska lärare: Vi behöver få lära oss mer om psykisk ohälsa

VBL och ÖT frågade lärare, skolkuratorer, -psykologer och andra vuxna i skolor i svenska Österbotten vad de skulle ändra på i hur skolan hanterar psykisk ohälsa. Här är deras svar.

Nyhetsbild

Unga möter psykisk ohälsa i skolan – här är deras råd

Mer än hälften av de 788 ungdomar som svarade på Vasabladets och Österbottens Tidnings undersökning om psykisk ohälsa i skolan har själva drabbats. Här delar de med sig av råd de skulle ge en vän som inte mår bra.

Nyhetsbild

Se kartan: 75 sjunkna skepp i Kvarken

De steniga farvattnen i Kvarken är ökänt farliga att navigera i. Vår klickbara karta visar platsen för 75 olika vrak från Korsnäs i söder till Oravais i norr och berättar deras historia.

Nyhetsbild

Unga österbottningar berättar: Så här dåligt mår vi

"Ibland formar sig ångesten som en klump i bröstet och den försvinner inte." Så skriver en gymnasieelev i undersökningen #allaskafåmåbra. Läs de ungas berättelser om psykiskt illamående.

Nyhetsbild

Se kartan: Varje prick berättar om ett skepp som gått under i norra Österbotten

Tyska ubåtar, grund och stormar har förpassat fartyg och båtar till havets botten utanför Jakobstad och Karleby. Kolla in kartan som visar var vraken ligger och berättar deras historia.

Nyhetsbild

Se karta: 75 sjunkna skepp i Kvarken

De steniga farvattnen i Kvarken är ökänt farliga att navigera i. Vår klickbara karta visar platsen för 75 olika vrak och berättar deras historia.

Nyhetsbild

Se kartan: Här ska cyklisterna se upp!

VASA Mikael Törnroos lyfter upp fyra ställen i Vasa där cyklister ska se upp lite extra mycket – och två där trafiken fungerar bra.

Nyhetsbild

Se kartan: Här kraschade fallskärmsklubbens plan

Platsen där flygplanet slog ner ligger i ganska svårtillgänglig terräng. Det är bergigt, snårigt och skogigt.

Nyhetsbild

Gör din egen regnbågsflagga: Här är modellen

Under Prideveckan syns regnbågsfärgerna lite överallt i Vasa. Med hjälp av sax, lim och en pinne fixar du snabbt en egen flagga.

Nyhetsbild

Se kartan: Här är sommarens motionslopp i Österbotten

Är du intresserad av att testa formen tillsammans med andra? Då ska du kolla in kartan. Vi har prickat ut alla motionslopp i Österbotten i sommar.

Nyhetsbild

Se kartan: Här ordnas talko på lördag

Är du intresserad av att arbeta för din hemby? Då ska du kolla hit. Här hittar du talkon som föreningarna ordnar under Stora talkodagen 2019.

Nyhetsbild

Så här ser EU-parlamentet ut i dag – läs partiernas löften inför EU-valet

I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter. Partierna är fördelade på åtta politiska grupperingar. Här kan du se vad de står för och vilka vallöften de ger.

Nyhetsbild

Ingen påskbrasa – men många har annat program

SE KARTA Ingen brasa i år, men många arrangörer ordnar resten av programmet ändå. Vår karta visar vad som är på gång på påskafton.

Nyhetsbild

Läsarna berättar: Så här är det på ett bra äldreboende – "Med bra personal blir det bra stämning"

Ibland är det ganska små saker som gör att de äldre trivs med sitt boende, visar svaren i Vasabladets och Österbottens Tidnings enkät om vårdhem.

Nyhetsbild

Mer personal gör äldreboende bättre för alla

Så som du själv vill bli vårdad skall du vårda tillbaka", lyder ett av förändringsförslagen som gavs i vår enkät om vårdhem.

Nyhetsbild

Mer än hälften har obehagliga erfarenheter av vårdhem – "Boendet luktar urin och avföring"

Fler än hälften av de som gjorde vår enkät om äldrevård har upplevt obehagliga saker. Så här skriver anhöriga eller vänner till någon som bor på ett vårdhem.

Nyhetsbild

Vårdhemspersonal efterlyser fler hjälpande händer – "I längden blir man trött och risken att göra fel ökar"

Tidsbrist, stress och för lite tid att visa omsorg. Det är brister personalen på vårdhem återkommer till i vår enkät. Här är deras svar.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet