Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 24.11.2020

DEBATT: Det måste bli ett slut på privatiseringen inom vården

I vårddebatten har många borgerliga politiker och intresseorganisationer som representerar vårdjättarnas omättliga vinstintresse gråtit krokodiltårar, hävdar Arseniy Lobanovskiy, ung socialdemokrat i Tammerfors.

Opinion 21.11.2020

DEBATT: Ska vi idka mat- eller miljöpolitik?

Kustfiskarna och fiskodlarna är berättigade att få en bättre utdelning för att skapa sig mervärde i ett hårt konkurrensläge i dagens matmarknad, skriver Kari Ranta-aho.

Opinion 20.11.2020

RECENSION: Var Eugen Schauman terrorist?

Forskaren Leena Malkki är på jakt efter terrorismens väsen i en ny bok som är nominerad till Faktafinlandiapriset.

 

Opinion 15.11.2020

BOKRECENSION: Otaliga nyanser av grått - rapport från en icke svartvit verklighet

I oktober 2019 reser idéhistorikern Daniel Nyström söderut från Umeå. Målet är att under några veckor i Berlin, Bryssel, Amsterdam, Paris och London bena ut egna och andras tankar kring rasism och sexism.

Opinion 14.11.2020

DEBATT: Landskapsskatten är en skatt för mycket

Hur man än vrider på saken är tre beskattare alltid sämre än två, skriver Tommi Mäki (Saml) apropå den landskapsskatt som är aktuell i anslutning till vårdreformen.

Opinion 11.11.2020

DEBATT: Vårdreformens regler om samarbete mellan tvåspråkiga välfärdsområden bristfälliga

Det är oroväckande att socialvården fortfarande ges en undanskymd roll i lagförslaget till social- och hälsovårdsreform, skriver Soc&kom:s rektor och prorektor. Utbildningsenheten har ett delansvar för att det finns svenskkunniga socialarbetare.

Opinion 6.11.2020

DEBATT: Svenskan – nyckeln till Norden

Det är oroväckande att nordiska frågor inte längre väcker passioner. Finland har mest att förlora om samhörigheten försvagas, skriver Kjell Skoglund.

Opinion 31.10.2020

DEBATT: Frihet från, frihet till – begrunda skillnaden

Ute i världen demonstreras det mot att den individuella friheten inskränks på grund av coronan. Roger Nylund reflekterar över den viktiga skillnaden mellan frihet från och frihet till.

Opinion 30.10.2020

DEBATT: Fasaderna som omger oss – hur ska de se ut?

Arkitektur är en balansgång mellan det tänkbara, det nödvändiga och det genomförbara, skriver arkitekt Vesa-Matti Honkanen. Framöver kommer aspekter på hållbar miljö allt mer att forma staden.

Opinion 28.10.2020

RECENSION: Hur Jussi Halla-aho blev Jussi Halla-aho

Lauri Nurmi klär i sin biografi av Jussi Halla-Aho hans korrekta mask. Sannfinländaren har finlandssvenska rötter

Från läsarna
Håkan Forss, Jakobstad
Mats Weckström , Jakobstad
Torsten Onnela, Replot
Kristdemokraterna/styrelsen för Österbottens krets genom Anita Viik-Ingvesgård, styrelsemedlem
Rune Paro, Kvevlax
Annika Lepistö, Svensk Ungdom, förbundsstyrelsemedlem
Helena Boucht-Lindeman, fullmäktigeledamot, viceordförande i stadens planeringssektion
Kim Berg, riksdagsledamot (SDP), Vasa
Carola Sundqvist, Frida-fri från våld (tidigare Kvinnojouren), Svenska Kvinnoförbundet i Jakobstad
Tommi Mäki, fullmäktigeledamot (Saml), Vasa
Leif Smedjebacka, Karleby
Elin Ehrström, Vasa
Kim Berg, riksdagsledamot (SDP), Vasa
Sture Fjäder, ordförande, Akava
Tarja Hautamäki, vice ordförande för Vasa konstförening
Alexandra Wegelius, ordf., Finlands Svenska Skolungdomsförbund
Kim Berg, riksdagsledamot (SDP), Vasa
Joakim Strand, riksdagsledamot (SFP), Vasa
Maria Tolppanen, (SDP), ordförande, Vasa stadsstyrelse
Visa fler