;
|

Pohjalainen: Wärtsilä samarbetar med Elon Musks SpaceX

NyhetsbildZoom
Bolaget SpaceX sköt upp raketen Falcon Heavy den 6 februari. Foto: Jim Watson
Wärtsiläs anställda styr den plattform ute i havet som SpaceX använder för sina raketer. SpaceX är Elon Musks rymdbolag. Wärtsilä förhandlar också om samarbete med hans Tesla, säger vd Jaakko Eskola till Pohjalainen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Wärtsilä har utvidgat sin verksamhet till rymden. I alla fall har bolaget en viktig roll i affärsmannen Elon Musks rymdbolag SpaceX. Det skriver Pohjalainen.

När den stora raketen Falcon Heavy nyligen sköts upp var det Wärtsilä som på distans styrde den plattform ute i havet, där raketen skulle landa. Det här är en viktig del av SpaceX återvinningstänk, delarna ska kunna användas igen.

På grund av att två av tre motorer på Falcon Heavy inte fungerade på vägen ner missade den stora mittdelen av raketen havsplattformen. De två bärraketerna landade däremot som planerat på Cape Canaveral.

Wärtsilä har också levererat automation till den obemannade plattformen, dock inte propellrar, vilket uppges i Pohjalainens artikel.

Zoom

Här landar SpaceX raket Falcon 9 på den fjärrstyrda havsplattformen. Foto: SpaceXEnligt Wärtsiläs vd Jaakko Eskola förhandlar bolaget även med Elon Musks mest kända bolag Tesla. Det handlar då om att få ett avtal om att Wärtsilä kan använda Teslas batterier i sina fartygsmotorer och kraftverk, och att Tesla kan använda Wärtsiläs expertis angående hybridmotorer.

Det finns andra, stora leverantörer av elbatterier, men enligt Eskola kan de bli en bristvara när elbilarna slår igenom, och då är det bra att ha en säker leverantör.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Stora markbyggen ändrar Sandviken i grunden

De närmaste två åren betyder stora förändringar i Sandviken. En del av motorvägen blir gata, det ska byggas parkeringsplatser, två rondeller och nya gator. Och inte minst: Vasa får en ny konstisbana och bobollsplanen flyttas.

Nyhetsbild
Kultur

KAJ:s musikal "Gambämark" skildrar österbottniskt paradis

En föreställning starkt inspirerad av Vörå spelmansklubb och Lejonkungen. Så beskrivs den nya musikalen "Gambämark" av och med humorgruppen KAJ. Den 7 april släpps biljetterna.

Nyhetsbild
Lokalt

Amfetaminpåverkad bilist stoppad på motorvägen i Vasa

VASA I torsdags stoppades två misstänkta rattfyllerister i kvällstrafiken i Vasa. En av bilisterna stoppades på motorvägen efter att polisen mottagit uppgifter om ett fordon med osäker körstil. Det visade sig att bilisten saknade giltigt körkort och körde drogpåverkad.

Nyhetsbild
Inrikes

Hovrätten: Diskriminerande mot totalvägrare att Jehovas vittnen befrias från värnplikten

Helsingfors hovrätt konstaterade på fredagen att det är mot grundlagens diskrimineringsförbud att befria endast Jehovas vittnen från militär- och civiltjänstgöring. Hovrätten frigav en totalvägrare som dömts till fängelsestraff.

Mest läst senaste veckan