Vasa flora och fauna, Månskensbonden, Rickard Eklund och Hanna Lagerström har alla gjort sig kända för att skriva om Österbotten och för att sjunga på dialekt. Förhållandet till hembygden är kantat av fascination, nostalgi och melankoli.

Seminariet är inledningsvis ett samtal med Mattias Björkas från Vasas flora och fauna om nya boken “Vasas flora och fauna Atlas". Boken innehåller noterna och låttexterna till bandets kritikerhyllade skivor "Släkt med Lotta Svärd" och "Veneziansk afton". Boken utkommer i april 2019. 

Utgivaren Förlaget beskriver boken som en alternativ atlas över Österbotten och det matta tillstånd vår samtid befinner sig i. Mellan pärmarna samsas noter, ackord, fotografier av Thomas Ekström, tankar och noveller.

Under kvällen blir det även en paneldiskussion med Mattias Björkas, Richard Eklund, Månskensbonden (Markus Bergfors) och Hanna Lagerström. Tillsammans talar de om musik, rotlöshet och glesbygd.

VBL:s kulturchef Patrik Back leder diskussionen. 

Österbottnisk popmusik lyfts fram till diskussion i akademiforumet med rubriken "Österbotten i mitt pophjärta – melankoli eller nostalgi?". Det arrangeras av Vasabladet, Förlaget och Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi måndagen den 6 maj klockan 18 i Academill i Vasa. 

Här kan du anmäla dig till seminariet.