Vasa sjukvårdsdistrikt: Fem nya fall av covid-19

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

UPPDATERAD 12.04 Incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande 39. Men några kommuner inom distriktet har en incidens på över 100 de senaste fjorton dygnen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 1066. Det innebär att fem nya fall har konstaterats det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbsida på onsdag förmiddag. 

Under gårdagen togs 168 prov. Sedan epidemins början har över 25 200 tester gjorts. Vasa centralsjukhus infektionsläkare Juha Salonen säger att de flesta nya fallen finns i Jakobstadstrakten. Generellt är läget under kontroll men det finns omständigheter som oroar Salonen. 

– På sistone har vi märkt att något fler äldre, alltså personer över 60 år, testar positivt för covid-19. Det är viktigt att komma ihåg att äldre löper större risk att få allvarligare infektioner, säger Salonen. 

För tillfället får en person sjukhusvård på grund av covid-19.

Annons
Salonen är också bekymrad över att man den senaste veckan upptäckt fall där smittspårarna inte har kunnat kartlägga smittkedjan. 

– Sådana fall finns både i Vasa och i Jakobstad. 
 
Läs också: Kolla din kommun – så ser virusläget ut

Sjukvårdsdistriktet är inne i den så kallade accelerationsfasen. Incidenstalet är just nu 39 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Onsdagens incidenstalet är det samma som i går. 

Vasa sjukvårdsdistrikt publicerar på onsdagar en tabell som visar incidensen i distriktets kommuner. Larsmo har en incidens som under de senaste 14 dagarna varit över 200. Nykarlebys incidens är 100–199. 

Incidens kommunvis i Vasa sjukvårdsdistrikt

  • Över 200: Larsmo
  • 100–199: Nykarleby
  • 50–99: Närpes, Pedersöre och Jakobstad
  • 10–49: Vasa och Vörå
  • 0–9: Kaskö, Korsnäs, Kristinestad, Laihela, Malax och Korsholm
  • Källa: Vasa sjukvårdsdistrikt
 

Artikeln uppdaterades 12.04 med kommenterar av infektionsläkare Juha Salonen. 


Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Ett nytt coronafall i Södra Österbotten

Seinäjoki centralsjukhus.
Foto: Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Seinäjoki centralsjukhus.

Största delen av den senaste tidens smittkedjor har kunnat kartläggas. I nuläget handlar det om flera små kedjor som finns på olika håll i landskapet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan