I denna veckas helgguide är evenemangen indelade i kategorierna "Konst och sånt", "Musik", "Teater och bio" och "Andra roligheter". Skrolla ner till ditt intresseområde – eller våga prova på något nytt från vårt urplock av helgens händelser. 


KONST OCH SÅNT


At Her Fingertips

Årets unga konstnär Emma Jääskeläinens utställning "At Her Fingertips" visas på Kuntsi i Vasa från och med den första oktober till den 29 januari nästa år. På utställningen får betraktaren se Jääskeläinens monumentala stenskulpturer – i material så som ull och chili – och hon leker med skalan "gripbar, krambar och omöjlig". 

***

Forever Young
Samtidigt vid Kuntsi museum kan du ta en titt på Kristian Krokfors utställning "Forever Young". År 1984 blev Krokfors vald till den allra första Årets unga konstnär, och nu firas hans långa karriär med en utställning där betraktaren får ta del av hans målningar, monotypier och grafik.

***

We have a Dream
Från och med denna fredag tar vandringsutställningen "We have a Dream"  plats på Österbottens museum. Mod, medmänsklighet och människans rättigheter fyller rummet med fotografen Albert Wikings porträtt av både kända och okända personer. Där syns bland andra Dalai Lama, Patti Smith, Martti Ahtisaari och Malala Yousafzai.

Utställningen


***

En kuslig kväll på museet
Om du ändå befinner dig på Österbottens museum kan du passa på att gå en spökvandring med Tiina Hautala. "En kuslig kväll på museet" går på finska, tar ungefär 45 min och passar alla över 12 år.

***

Sodium Roadium
Bildkonstnären Terhi Nieminen och filmfotografen Iris Kärkkäinen berättar i sin ljusinstallation "Sodium Roadium" om bilarnas, bensinstationernas och motorvägarnas värld nattetid under decenniernas gång. MUSIK

Arppa

På fredag äntrar Arppa scenen på Ritz i Vasa. Bandet har lyfts fram som ett av de största nya banden i Finland sedan deras debutalbum 2020. Och på arrangörens hemsida beskrivs Arppas musik som tidlös, och texterna som rörliga bilder. Vill du lyssna till "en vacker och intakt ljudvärld" går biljetter att köpa via Netticket

***

Halloween blues
På lördag byter Ritz ut Arppa mot blues. Då är det dags för "Halloween Blues" och det bjuds på nordisk blues, kaliforniskt-franskt samarbete på högsta nivå samt ett intressant lokalt come back –uppträdande.

***

Nonen Vocals
Är du istället intresserad av festlig vokalmusik uppträder Nonen Vocals både i Närpes och Nykarleby denna helg. De bjuder på party och de största hittarna från 1970 till 2020-talet!

Nonen Vocals på Wasa teater för några år sedan. Nu är de istället i full gång med sin show

***

Blues på Kulturgaraget
Greger “Knock-Out Greg” Andersson startade sitt första bluesband på 1980-talet, bandet som småningom utvecklades till det legendariska “Knock-Out Greg & Blues Weather”. På fredag spelar Knock-Out Greg och The Scandinavian Blues Flames vid Kulturgaraget i Karleby.

***

Jazzig trio från Österbotten
Det blir klassisk klubb på Doo-Bop i Vasa när I Fäälan spelar traditionell musik med fokus på Sydösterbotten. Folkmusiken får sällskap av progressiv rock och liksom artisterna är instrumenten många. 

***

Jakob Big Band rf
Jakob Big Band gör storbandskonsert tillsammans med sångarna Charlotta Kerbs och Philip Järvenpää på lördag i Jugendsalen i jakobstad.

***

TEATER OCH BIO

Dans & lek med Babblarna
På söndag fylls Ritz bioduk med barnens favoriter Babblarna. Då blandas kortfilmer med musik och sång – och barnen lockas till att låta, dansa och språkleka. "Välkomna på en interaktiv bioupplevelse för de allra yngsta", hälsar arrangörerna på Kino Ritz i Vasa. 

***

Hilma eller Peter von Kant
På söndag når även Hilma af Klint bioduken på Ritz i Vasa. Och efter spelfilmen om den svenska konstnären – och feministiska ikonen – är det filmen Peter von Kants tur. Den handlar om en berömd och hyllad filmregissör som blir pladask förälskad i en lovande ung skådespelare. Filmen bygger vidare på Rainer Werner Fassbinders klassiker "Petra von Kants bittra tårar".

***

Campa i Klaveret 
Juthbacka teater tar sig an en fars om campingens vedermödor av Lars Classon och Per Andersson. Fia, Göran, Olof och Granqvist besöker Ernsts camping. Ernst är en riktig “muntergök”. När Ester och Nadja dyker upp på campingen rör de rejält om i grytan!

***

Teaterbuss till Heiman på Wasa Teater 
Bussen tar dig från busstationen i Jakobstad, eller Kulturhuset Ax, till och från Wasa Teater. Där du får se pjäsen Hieman, vilken är baserad på Ann-Louise Bertells roman med samma namn. Heiman behandlar teman som ensamhet, rädsla, skuld, föräldralöshet men också kärlek och hur den tar sig uttryck och går i arv mellan generationerna. Tidtabell hittar du här

Susanne Marins spelar Olga, som är gift med Elof, iANDRA ROLIGHETER


Haymarket
Det blir höstlig marknad på lördag vid Bock's Corner Brewery. Där finns råvaror och gåvor från lokala producenter, och program för stora och små. 

***

Middag på biblioteket
Us: Living in / with Vaasa är en middag vid biblioteket som ämnar skapa ett utrymme där man kan lära känna staden, dela minnen och umgås med människor från olika bakgrunder och generationer. Musik av Alessandra Neri och open mic med temat "Hur överleva den finska vintern". Evenemanget hålls på engelska och Vasa stads kulturtjänster bjuder på mat och dricka. 

***

Rewell goes 2nd hand
Från och med den här söndagen kan du shoppa second hand vid Rewell Center i Vasa. Rewell goes 2nd hand ordnas varje söndag fram till 28 maj nästa år mellan klockan 11 och 18, och där kan du shoppa eller anmäla dig som försäljare.