Julmusik

Nu känns det som att det ordnas julkonserter i parti och minut. Redan på torsdagskvällen ställer sig Vasabon André Linman i Trefaldighetskyrkan och sjunger sina bästa julsånger. Konserten börjar klockan 19.

André Linman.

Samma tid bjuder Gerbykören in till allsångskonsert i Gerby skola. Elever från skolan deltar också med sitt luciaprogram.

Ännu en konsert på torsdag kväll: Ritz bjuder in till Open stage. Här har vem som helst chansen att uppträda med en sång, ett gitarrsolo eller varför inte en egenskriven dikt. Scenen är din från klockan 20.

På fredag kväll klockan 20 och lördag kväll klockan 18 blir det julkonserter med Wasa sångargille i Trefaldighetskyrkan. Årets solist är Pia-Karin Helsing från Munsala, numera bosatt och verksam i Piteå.

På söndag kväll, klockan 19, sjunger vi de vackraste julsångerna i Korsholms kyrka. Korsholms kammarorkester,
Korall-kören och Kör för alla deltar. Redan på lördag kväll klockan 18 sjunger Malaxborna de vackraste julsångerna i Malax kyrka.

Något för barnen: Dockteater och julgodis

Dockteatern Lilla åsnan har föreställning på Kasernområdet på söndag klockan 15. Lasse Hjelt spelar jultomten som minns jular från förr i världen, när han var ung och orkade – blott 127 år gammal.

Nu är det hög tid att göra – och äta – julgodis.

Stannar du hemma kanske du vill svänga ihop ett julgodis. Antingen till barnen, eller som julklapp åt en kompis. Det är också helt okej att äta upp allt själv!

Sofie Sergelius jobbade tidigare på Vasabladets matsajt Seven days. Här är hennes recept på Rocky road, som innehåller popcorn:

250 gram mörk choklad (över 50 procent)

50 gram vit choklad

3 dl popcorn

3 dl mini marshmallows

Smält chokladerna i skilda skålar. Poppa popcornen i mikron. Blanda ihop popcorn, mörk choklad och mini marshmallows.

Klä en 30 gånger 20 centimeter stor ugnsform med bakplåtspapper och sprid ut smeten på den. Ringla över vit choklad och ställ i kallt för att stelna (minst 60 minuter). Skär Rocky road i bitar och servera.

Vill du ha inspiration kan du söka fler recept här.

Så här såg det ut i Dragsvik när rekryterna svor faneden den 13 augusti. Nu blir många av dem civila.

Och till sist ... glada unga män!

På torsdag lämnar 7700 beväringar sin kasern för sista gången. De som ryckte in i januari eller i början av juli har nu fullgjort sin militärplikt. Räkna alltså med att se glada unga män i gatubilden den här helgen!