I källaren hos Bertel Holmlund i Komossa finns ett rum med en pressbänk och vikter. Där tränar han åtminstone två gånger i veckan.

För tre år sedan kände Holmlund att han ville pröva på något nytt så han ringde upp Nykarleby kraftklubb. Där tog hans äventyr fart.

– På 90-talet köpte jag en skivstång till barnen som tävlar i olika sporter. Jag lyfte med dem under de första åren men sedan dess har den varit i still. Jag ville ha något extra vid sidan om mina dagliga promenader. Jag hade inte tänkt börja tävla men det blev så.

Holmlund köpte en tävlingsbänk och började träna vårvintern 2021. Då var han 70 år. Han har tidigare haft kor och säger att den fysiska styrkan som krävdes i arbetet fortfarande sitter i kroppen.

– Efter ett liv med manuellt arbete var jag inte tvungen att börja från noll.

Stegvis märkte han att det gick bättre och bättre. I dag lyfter han 135 kilo i klassiskt och 150 kilo i utrustad.

Med sitt nya intresse i hand köpte Bertel Holmlund en tävlingsbänk och började träna på egen hand. Stegvis märkte han att han kunde lyfta mer och mer. Det gör att han vill fortsätta med sporten.

I september samma år deltog han i sin första tävling, FM i bänkpress i Tammela, där han lyfte 115 kg och fick silver i H70 (under 105 kg). Han visar upp de fem FM-medaljer han hittills har vunnit. Tävlingar ordnas över hela Finland och han har aktivt deltagit.

– Jag har mycket extra tid som pensionär nu. Vi har varit bundna av korna men nu har vi börjat köra tåg till exempel.

Trots att han är i en ålder där de flesta vilar på sina lagrar, har Holmlund inga planer på att sakta ner. Han ser till att hålla sig i form genom ett program han följer, där vikterna successivt ökas.

Bertel Holmlund har fått fem FM-medaljer i bänkpress.

Styrkelyft är en kraftsport där du tävlar i tre moment: knäböj, bänkpress och marklyft. Holmlund håller sig till bänkpress. De andra klarar han inte av på grund av ryggproblem.

Den äldsta tävlaren Holmlund har träffat på var 90 år. Deltagarna blir färre högre upp med åldern. Holmlund är ensam med att börja tävla på gamla dagar. Hans medtävlare är oftast Europa- och världsmästare.

– Jag har fullgott motstånd där. Andra har hållit på så gott som hela livet och kan bara inte sluta.

Under tävlingarna är reglerna strikta. Man ska bära speciella tävlingskläder. Till och med underkläderna måste godkännas på förhand.

Det är mycket att tänka på om man ska tävla.

– Förutom att träna ska man skaffa licens och skriva på dopingavtal tre månader innan man får tävla. Dessutom måste man höra till en förening för att få tävla.

Också under tävlingarna är reglerna strikta.

– Under lyftet hör man tre signaler, den första för att starta, och sänka stången till bröstet, den andra för att pressa så du får upp stången på raka armar igen och den tredje för att ta in stången. På plats finns tre domare, en till höger, en till vänster och en vid huvudändan.

Vid sidan om sitter en jury och ser på skärmar för att se om lyftet är godkänt. Många tar in stången före domaren sagt det och då blir lyftet underkänt.

– Det kan komma många tummar ner. Man får inte lyfta stjärt, huvud eller fötter från bänken vid lyftet.

Några av Bertel Holmlunds priser från tävlingar i bänkpress. Intresset för bänkpress är stort, säger han. Den senaste tävlingen som han deltog i, i Borgnäs, hade 318 deltagare.

Nervositeten infinner sig inför varje tävling. Men när resultaten presenteras och lyften godkänns försvinner känslan.

– Sedan släpper det ganska bra. Man vill inte åka långa vägar för att inte få ett enda godkänt lyft.

Holmlund får själv stå för alla kostnader med boende och transport till tävlingarna. Hans fru Inga-Britt följer med på dem.

– Det är mycket springas med lappar under tävlingarna så det hjälper jag med. Inom en minut ska man meddela om man vill höja vikten på sitt nästa lyft. Och så kan han behöva hjälp med att få av tävlingströjan.

De skrattar båda åt den komiska situationen som kan uppstå. Lyftartröjan som används på tävlingar är tajt för att ge stöd och stabilitet under lyftet. I bland kan det krävas två män för att dra av den.

Inför tävlingarna satsar han på en diet rik på ost, ägg och kött och inga bullar till kaffet.

– Jag är alltid något kilo för tung inför tävlingarna. Men om jag försöker gå ner i vikt inför tävlingarna märker jag att kraften inte är den samma som vanligt.

Förutom kosten betonar han vikten av att få tillräckligt med sömn.

2021 tog Bertel Holmlund kontakt med Nykarleby kraftklubb som instruerade honom i grenen. Man tävlar i klasser enligt ålder och vikt. Holmlund tävlar i 105 kilos klassen.

Även om Holmlund inser att åldern har påverkat hans fysiska kapacitet, upplever han att tävlandet är en spännande utmaning.

– Fast man är lite på äldre sidan kan man bra ha det som motionsform.

Han berömmer det stöd han fått från Nykarleby kraftklubb.

– Trots åldern har jag behandlats väl. De har varit till nytta och sporrat mig.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.