Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.2.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Stal choklad som krävde biltransport

En man och en kvinna som besökte en matbutik i Skene i Sverige passade på att plocka med sig sisådär 130 chokladkakor som de inte betalade för.

Nyhetsbild

Fortsatt uppåt på Wall Street

De amerikanska börserna steg för femte dagen i rad på torsdagen, stärkta av uppgångar i många teknik- och industribolag.

Nyhetsbild

Skolskytten i domstol – anklagas för 17 mord

Den misstänkte skolskytten Nikolas Cruz har framträtt inför en domstol i Florida, där han nekas möjlighet till borgen. Han misstänks för 17 fall av överlagt mord. Det har också framkommit att Cruz var medlem i en extrem vit-maktgrupp.

Nyhetsbild

Östersund chanslöst mot Arsenal: "Inte vår dag"

FOTBOLL Allt talar för att bara 90 minuter återstår av Östersunds Europa League-äventyr. Efter förlusten hemma mot Arsenal ser den osannolika resan ut att sluta i London nästa torsdag. – Det var inte vår dag, säger straffmissaren Tom Pettersson.

Nyhetsbild

Schwarzenegger klar för "Kung fury"

Arnold Schwarzenegger är klar för en roll i den nya långfilmsversionen av "Kung fury", rapporterar The Wrap.

Nyhetsbild

Tikanojas konsthem visar porträtt från fem århundraden

Ibland kan en konstkonservator göra underverk. Ett bevis på det är målningen av den svenska kungen Karl XII till häst som hänger på Tikanojas konsthem. Tavlan ingår i en utställning med porträtt från 1500-talet till våra dagar.

Skolskytten inför domstol

Den misstänkte skolskytten Nikolas Cruz har framträtt inför en domstol, där han har begärts häktad utan möjlighet till borgen. Han misstänks för 17 fall av överlagt mord.

Nyhetsbild

Typisk Marvelfilm – kryddad med svåra teman

RECENSION. ”Black Panther” tar oss till ett Eldorado där Marvels första mörka huvudkaraktär kämpar mot en nyanserad antagonist.

En person föll två gånger genom isen i Nådendal

En kvinna på runt 40 år räddades ur en vak på torsdagseftermiddagen. Hon räddades av sin kompis och av sjöräddningshelikoptern.

Nyhetsbild

Ryssland och självcensur i färsk finsk komedi

"Sumu" är ett modernt kammarspel som handlar om business, Ryssland och självcensur. Och framför allt om relationer människor emellan.

Nyhetsbild

Luna Nappari gillar fart och utmaningar – "Jag hatar att ramla"

ALPINT 100 procent av Finlands alpina landslag har börjat karriären i Vasa Skidklubb. Det är något föreningen är stolt över. Just nu är runt hundra juniorer aktiva alpinåkare, men för de flesta är målet inte de olympiska spelen – utan att ha roligt i backen.

Nyhetsbild

Schumer och Fischer har sagt ja

Komikern Amy Schumer och kocken Chris Fischer gifte sig på tisdagen i Malibu, skriver E! News.

Nyhetsbild

Show och dans i Replot uf – nu är det dags för "#ViÅ

REVY Replot uf:s föreställning "#ViÅ (...har något att visa upp i år)" är inte en traditionell revy, men har alla ingredienser som behövs för att locka publiken till skratt.

Skolskytten kopplas till vit makt-rörelse

Den 19-årige misstänkte massmördaren Nikolas Cruz var medlem i högerextrema Republic of Florida, enligt en talesperson för vit makt-rörelsen.Polisen fick i fjol tips om att en Nikolas Cruz planerade en skolattack, men lyckades inte identifiera någon misstänkt.

Osannolikt att vapenlagarna nu ändras

Gårdagens masskjutning i Florida var den artonde skolskjutningen i USA bara i år och satte återigen fart på debatten om vapenlagarna. Men att något skulle ändras i praktiken är inte troligt, säger Dag Blanck, professor på Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Nyhetsbild

Blue Fox lever med kniven på strupen

INNEBANDY Seriejumbon Blue Fox får storvilt på besök i Stjärnhallen på fredag. Nu gäller det att ta snudd på livsviktiga poäng av arga konkurrenten SB Vaasa.

Nyhetsbild

Veikkaus vet fortfarande inte vem som vann 90 miljoner

En gruppspelskupong med fem andelar vann huvudvinsten i Eurojackpot-dragningen i fredags. Vinnarna har inte varit i kontakt med Veikkaus.

Nyhetsbild

Kronoby inleder konsekvensutredning till sommaren

KRONOBY Kronoby kommun ska utreda konsekvenserna av vård- och landskapsreformen. Meningen är att utredningen ska vara klar inom september.

Nyhetsbild

Hon bor nära drabbade skolan: "Man kan inte gå runt och vara rädd"

JAKOBSTAD Nina Brännkärr-Friberg bor med man och barn en halvtimmes bilväg från Parklandskolan där en ung man dödade 17 personer på onsdagen. Hon säger att det är hemskt det som har hänt, men att hon inte känner sig mer otrygg än förut.

Nyhetsbild

Project Liv påminner alla om stamcellsregistret

Internationella barncancerdagen den 15 februari är en dag då alla de barn som insjuknat i cancer uppmärksammas. Project Livs syfte är att göra livet roligare för alla långtidssjuka barn. Men just den här dagen är barncancern i fokus också för dem.

Nyhetsbild

Abortdömd kvinna fri i El Salvador

Hon dömdes till 30 års fängelse enligt El Salvadors stränga abortlagar, anklagad för att ha mördat sitt nyfödda barn. Själv säger hon att hon barnet var dödfött. Efter att ha avtjänat mer än tio år har hon nu släppts fri.

Tre kyrkor har fått lekplatser för barnen

VASA Det var inga omvälvande ärenden på listan när Gemensamma kyrkorådet i Vasa kyrkliga samfällighet hade möte på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Kulturfonden vill locka fler finskspråkiga aktörer

Svenska kulturfonden har valt att satsa stort på en levande flerspråkighet i Finland under de tre kommande åren. Programmet Hallå! vill sänka språkbarriärerna och efterlyser goda idéer.

Nyhetsbild

Lindtman: "Varför förbereder ni dåliga modeller?"

Regeringens avbrutna reform av systemet för familjeledigheter var ett givet samtalsämne under riksdagens frågetimme på torsdagen.

Lång väg innan språklagen följs – "Teckenspråket är utrotningshotat"

Riksdagens förde i torsdags en remissdebatt om regeringens berättelse om tillämpningen av språklagstiftningen 2017. Det finns mycket att åtgärda.

Nyhetsbild

Kulturministern oroar sig över finskans ställning

Minister och partiordförande Sampo Terho (Blå) är oroad över det finska språkets ställning. Han vill stoppa yrkesutbildning på engelska och se till att universitetens huvudspråk är finska.

Nyhetsbild

Smashing Pumpkins återförenas

Tre av fyra originalmedlemmar från Smashing Pumpkins återförenas. Bara bassisten D'Arcy Wretzky saknas när Billy Corgan, James Iha och Jimmy Chamberlin ger sig ut på vägarna, ihop med Jeff Schroeder, tillsammans för första gången på 18 år.

Nyhetsbild

IOK-delegat kastas ut från OS

VINTER-OS Britten Adam Pengilly, 40, som är ledamot i Internationella olympiska kommittén, IOK, har skickats hem från OS.

Nyhetsbild

Jämställdhetstema drog fullt hus – bara uppvärmning säger arrangören

Tjugo personer hade räckt för arrangören Triinu Varblane. Men stolarna tog slut när seminariet "Women with impact goes Finland" slog upp dörrarna. Kvinnokampen engagerar även i världens tredje mest jämställda land.

Nyhetsbild

Döda delfiner hittades på mexikansk strand

En stor grupp delfiner som attackerats av en annan delfinart har hittats döda på en strand i norra Mexiko.

Nyhetsbild

Ex-jämställdhetsminister: "Ingen ger ifrån sig makten frivilligt"

Två steg fram och ett halvt tillbaka. Så beskriver den tidigare ministern Margareta Winberg jämställdhetsarbetet. Hon menar att den största fallgropen för jämställdheten är när familjernas första barn föds.

Nyhetsbild

Indier död i hårolycka på gokart

En indisk kvinna har omkommit i en olycka i samband med ett alla hjärtans dag-firande på en gokartbana i Chandigarh i norra Indien, rapporterar bland andra BBC och Indian Express.

Nyhetsbild

Efter skolmassakern: Trump undvek vapendebatt

USA:s president Donald Trump undviker frågan om vapenkontroll efter skolskjutningen i Florida, då 17 människor dödades. Polisen fick redan förra året tips om att en person med samma namn som gärningsmannen planerade en skolattack, men lyckades inte identifiera någon misstänkt.

Nyhetsbild

Mor åtalad för omskärelse döms – men får inget straff

En 31-årig kvinna döms för misshandel för att hon lät omskära sin två månader unga son. Men tingsrätten väljer att inte straffa henne trots det fällande domslutet.

Nyhetsbild

Hus brann i Oravais – "Skorstenen var väldigt het"

UPPDATERAD Det började brinna i en byggnad i Oravais på torsdagskvällen. Ingen skadades i branden.

Nyhetsbild

Tanus orolig för äldres säkerhet – vill ha spisvakt

Det borde vara obligatoriskt med spisvakt i hushåll där äldre personer bor ensamma, anser riksdagsledamot Sari Tanus (KD).

Nyhetsbild

Allt fler svenskar tar färjan över till Vasa

Statistiken för fjolåret visar på en ökning med en fjärdedel i övernattningar från Sverige. Kvarkentrafiken är en stor orsak.

Nyhetsbild

JHL gör tummen upp till nytt kollektivavtal för kommunsektorn

JHL:s representantskap godkände på torsdagen de stora branschernas kollektivavtal och fick igenom många av sina mål.

Nyhetsbild

Nästan fyrahundra anmälda till Barnens Vasalopp

LÄNGDSKIDOR Det är hektiska tider i skidspåret i Larsmo. Dammet har knappt lagt sig efter FSSM när det blir dags för en ny stormönstring. Barnens Vasalopp avgörs på lördag.

Nyhetsbild

Honga utreder – vad blir bättre om Kaskö och Närpes slås ihop?

Vad blir bättre av en fusion mellan Kaskö och Närpes? Och hur ser alternativet ut? Det är frågor Göran Honga ska leta svar på.

Nyhetsbild

Nylander: Landskapsreformen är bara början

– Kommunerna står inför den största förändringen någonsin i och med vård- och landskapsreformerna. Den kommunala verkligheten kommer att förändras radikalt, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.

Nyhetsbild

Victor Sågfors toppar singellistan i Japan

Det japanska pojkbandet Hey! Say! JUMP:s senaste singel Maeomuke toppar singellistan i Japan denna vecka. En av låtskrivarna heter Victor Sågfors och kommer från Pedersöre.

Nyhetsbild

Vasabor klara att tävla i FM i bridge

VASA Den 3 mars spelas FM-parfinal i bridge 2018 i Helsingfors. Bland deltagarna finns två Vasabor, Reko Märsylä och Reeta Rekonen.

Nyhetsbild

Inredning till Milano

PÄLS Pälsmässan Mifur är en av de viktigaste branschmässorna i Europa. Centrias pälsutbildning finns där med två montrar. Dels presenterar man en inredningskollektion med blåräv, dels den nya utbildningen.

Nyhetsbild

The Switchs orderbok fylls i snabb takt

The Switch ska bilda en ny division inom japanska Yaskawa och blir nu en del av Yaskawa Europa. Investeringen i en ny test- och produktutvecklingsenhet i Villmanstrand gynnar också Vasa. Orderboken för generatorer för havsbaserade vindkraftverk är full 2018.

Nyhetsbild

Misstänkte skytten i USA "var galen i vapen"

Han hade blivit avstängd – och återvände med skjutvapen. 19-åringen misstänks ha skjutit ihjäl 17 personer på en skola i USA. – Han var galen i vapen. Han var något av en utstött person som inte hade många vänner, säger en elev.

Klart bättre resultat för Uponor Infra

Uponor, med KWH som delägare i Uponor Infra, presterade ett riktigt bra resultat för 2017. Rörelseresultatet steg från 71 till 95,9 miljoner euro. Uponor Infra gjorde ett plusresultat på 12 miljoner euro.

Nyhetsbild

Henrik Antfolk vill till landskapets fullmäktige

Jobbet med att hitta kandidater till landskapsfullmäktige är i gång i Kristinestad. Henrik Antfolk vill bli en av dem.

Nyhetsbild

Osannolikt att USA:s vapenlagar ändras trots skolskjutning

Onsdagens masskjutning i Florida var den 18 skolskjutningen i USA bara i år och satte återigen fart på debatten om vapenlagarna. Men att något skulle ändras i praktiken är inte troligt, säger Dag Blanck.

Nyhetsbild

Moskva: Ryssar kan ha dött i USA-ledd attack

Ryssland medger nu att fem ryska medborgare kan ha dödats i strider mot USA-ledda styrkor i Syrien. Men det rör sig inte om soldater, hävdar ryska försvarsdepartementet. Obekräftade medieuppgifter har talat om stora ryska förluster i striderna.

Nyhetsbild

Abiturienter tog över Vasa centrum

Flera lastbilsflak körde runt centrum med glada abiturienter som firar att de inte har några lektioner kvar att gå på. Musik spelades, godis kastades och feelisen var på topp.

Nyhetsbild

Fortsatt positiva utsikter för små- och medelstora företag

De små- och medelstora företagen ser fortsatt positivt på framtiden. Det visar en färsk konjunkturbarometer. Men det finns också tecken på att tillväxten avtar.

Nyhetsbild

Lokaltapiola tar en större bit av hälsovården

Lokaltapiola har köpt upp arbetspensionsbolaget Varmas ägarandel i hälsovårdsföretaget Pihlajalinna. I och med det här äger Lokaltapiola mer än en fjärdedel av förtaget.

Nyhetsbild

Satonen ny ordförande för stora utskottet

Samlingspartiets riksdagsgrupp valde Arto Satonen till stora utskottets ordförande. Sara Multala valdes till kulturutskottets vice ordförande.

Nyhetsbild

VPS lånar spelare från schweizisk ligaklubb: "Hoppas det blir ett bra samarbete"

FOTBOLL VPS har grunnat på hur man breddar truppen utan att spränga budgeten. Lösningen är ett samarbete med schweiziska FC Sion, och nu har två senegalesiska spelare landat i Vasa.

Nyhetsbild

Tia Matthews: Modeindustrin älskar fortsättningsvis päls

PÄLS När ett modehus beslutar sig för att sluta använda päls blir det stora rubriker. Att nya designers hittar materialet verkar inte vara lika häftigt, säger Tia Matthews.

Nyhetsbild

Berlusconi: "Jag satte stopp för kalla kriget"

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi är inte känd för att vara blygsam. Nu gör han anspråk på att ha gjort slut på kalla kriget, ett påstående som historikerna troligen inte skriver under på.

Nyhetsbild

Barsebäcks rivningsplaner tar form – kostnaden blir hög

För första gången står Sverige inför rivning av ett kommersiellt kärnkraftverk, Barsebäck. Prislappen blir uppskattningsvis 455 miljoner euro.

Nyhetsbild

Man skippade repövning - döms till böter

En 32-årig man från Seinäjoki döms till 30 dagsböter för att han valde att inte delta i en av arméns repetitionsövningar.

Vasa vill ha mera undervisning på engelska

Vasa behöver mera undervisning på engelska i det finskspråkiga skolnätet. Nämnden för fostran och utbildning har beslutat att utse en arbetsgrupp som ska planera hur det kan förverkligas.

Arbetsvägrare grundade förbund – vill ha pengar utan jobb

Det nygrundade förbundets verksamhet går ut på att sprida information om arbetets skadliga inverkan på individen, samhället och miljön.

Nyhetsbild

Hård kritik mot Berlins filmfestival

Ledningen för Berlins filmfestival får hård kritik för att ha bjudit in regissören Kim Ki-duk. Han har tidigare anklagats för sexuella trakasserier och nu ifrågasätts hans medverkan på festivalen.

Nyhetsbild

Analytiker om Norwegian: "Det är mycket dåliga siffror"

Flygbolaget Norwegian gjorde en miljardförlust under sista kvartalet förra året. – Det är mycket dåliga siffror. Nästan alla andra flygbolag gör rekordvinster 2017, säger analytikern Jacob Pedersen.

Nyhetsbild

Mirka testar löshår som slipmedel

PÄLS På våren byter räven päls. Det här håret släng bort på farmerna, men nu ska Mirka testa om det kan fungera som poleringsmaterial.

Nyhetsbild

Cyril Ramaphosa vald till Sydafrikas president

Det sydafrikanska parlamentet har valt regeringspartiet ANC:s ledare Cyril Ramaphosa till landets nya president. Den tidigare presidenten Jacob Zuma tvingades bort från makten sedan partiet vänt sig mot honom.

Nyhetsbild

Etiopiens premiärminister avgår

Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn avgår. Beslutet motiveras med att det ska underlätta för reformer efter en längre tids oroligheter i landet.

Nyhetsbild

Paatero och Pekkarinen fortsätter leda Kommunförbundets förtroendeorgan

Kommunförbundets förbundsdelegation har valt Mauri Pekkarinen till ordförande och Sirpa Paatero till ordförande för förbundets styrelse.

Nyhetsbild

Jaro testar svensk mittfältare

FOTBOLL Redan i dag kommer 28-årige Viktor Adebahr att träna med Jaro. Den vänsterfotade svensken kommer närmast från IK Brage i Superettan.

Nyhetsbild

Nytt jobb för Christina Gestrin: Ska trygga svensk service i vårdreformen

Tidigare riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP) ska jobba för att trygga rätten till svensk service i den nyländska vårdreformen. I mars tillträder hon sitt nya jobb som utredare på Nylands förbund.

Nyhetsbild

Gallup - hur väljer abiturienter sina dräkter?

Som traditionen lyder är abiturienterna utklädda även i år. Bland annat hajar, dinosaurier och pirater dök upp på lastbilsflaken i dag. VBL frågade några abiturienter från Vasa gymnasium hur de tänkt kring sina kostymer.

Nyhetsbild

Marimekko blomstrar – fint resultat för 2017

Marimekko går starkt framåt på den internationella marknaden och redovisar fina siffror för fjolårets fjärde kvartal och hela 2017.

Skoleleverna i Bergö och Yttermalax blir fler

Bergö skola har nästa läsår 26 elever, vilket är två fler än nu, och Yttermalax 145 elever, vilket innebär en ökning med tio elever.

Nyhetsbild

Vincent lever sin dröm i egen minkfarm

PÄLS Vincent Höglund i Pensala gör verklighet av sin pojkdröm – att jobba med djur i eget företag på landsbygden.

Körkortslös man misstänkt för grovt rattfylleri

VASA En man född 1982 misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kört personbil under alkoholpåverkan. Mannen stoppades av en polispatrull i Gerby på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Lindénbolag tömmer minkfarmerna

PÄLS I förra veckan tömde en av Finlands största minkproducenter sina farmer i Nykarleby på de sista minkarna.

Nyhetsbild

Atrias Juha Gröhn: "Atria är en del av den internationella marknaden"

Atrias rörelseresultat förbättrades med närmare tio miljoner euro och nådde knappt 41 miljoner euro 2017. Samtliga affärsområden redovisar ett positivt resultat. Marknadsläget fortfarande tufft, säger Juha Gröhn. Styrelsens förslag till dividend är 0,50 euro per aktie.

Nyhetsbild

Skillnaderna mellan pälsfarmerna växer

PÄLS Sett till det finansiella läget finns det inte ett farmföretag som är det andra likt.

Nyhetsbild

Bildspel: I dag är det abiturienternas dag

VASA "Abi abi abi"-rop hörs på långt håll i Vasa centrum i dag när lastbilsflak fyllda med festglada abiturienter tar över Vasaesplanaden. Se bildspel från penkis.

Nyhetsbild

Nokia inleder samarbetsförhandlingar – över 400 ska bort

Teknologibolaget Nokia inleder samarbetsförhandlingar som berör över 400 anställda i Finland. Målet är att minska kostnaderna med 1,2 miljarder euro.

INSÄNDARE: Nöjda nu, asyltjänstemän?

En undran:

Nyhetsbild

Ny svensk skidskyttesuccé – Mäkäräinen långt från pallen

VINTER-OS Efter fem skidskyttestarter har Sverige två medaljer – Finland noll. Vem hade trott det? Hanna Öberg var prickfri och fällde guldtårar efter distansloppet. Kaisa Mäkäräinen missade ett skott för mycket.

Nyhetsbild

Närpes stad kallar till stormöte om vargen

NÄRPES Med den stora mängden vargar står hela samhället inför en helt ny situation. Det säger Hans Wickman i Övermark. Han tog initiativ till ett möte för allmänheten.

Nyhetsbild

Viking Line styr om efter halverad utdelning

Fjärde kvartalet slutade med vinst, men året 2017 blev sämre än ett år innan. Nu tänker man införa en ny strategi på de rödvita fartygen för att få affärerna på rätt köl.

Nyhetsbild

Se videoklipp: Malaxartist sjunger i spansk talangshow

Erik Sjöholm, från Malax och bosatt i Madrid, medverkar i talangjakten "Spain's got talent". Han sjöng för sin flickvän och gick vidare från audition.

Nyhetsbild

Vägdirektör ifrågasätter ministeriet: "Är det här förnuftigt?"

De extra två miljoner euro som Kommunikationsministeriet tilldelar vinterunderhållet är pengar som annars reserverats för nya vägbeläggningar. Anders Östergård, direktör på NTM-centralen, undrar om beslutet är förnuftigt på längre sikt.

Nyhetsbild

"Katthuset är en tickande bomb" – 50000 har samlats in för nytt hus

VASA Insamlingen för ett nytt katthus har överträffat förväntningarna. Ännu återstår ett par veckor, men 50 000 euro är klara. Fantastiskt, säger ordföranden som beskriver det gamla katthuset som en tickande bomb.

Nyhetsbild

Foderexperten Lassén har målet klart för finländsk mink

PÄLS Mikael Lassén har målbilden klar för sig. Inom fem år ska finländska farmare producera de största, bästa och mest välmående minkarna med minsta mängden foder.

Fulkörning med firmans bil ger PR-minus

Det lönar sig att visa hänsyn i trafiken om man kör med en bil som har företagets namn på karossen. Enligt Trafikskyddets enkät väcker fulkörning med firmans bil starka reaktioner bland medtrafikanterna.

Nyhetsbild

Nya dirigenten ger första konserten med Röster

– Det har länge varit min dröm att leda en sånggrupp eller en mindre kör, säger Kirsi Tunkkari. Nu har den drömmen gått i uppfyllelse. Sedan i höstas är hon dirigent för vokalensemblen Röster i Vasa. På lördag är det dags för den första konserten.

Kvinna ramlade framför buss, släpades i 15 meter

En kvinna hade tur i oturen när hon ramlade framför en buss. Trots att hon släpades längs marken i 15 meter kom hon undan med lindriga skador.

Polisen evakuerar byggnad i Esbo efter hotfullt meddelande

UPPDATERAD Polisen har fått besked om ett hotfullt meddelade som gäller en byggnad i Esbo. Polisen evakuerar byggnaden som bäst.

Nyhetsbild

Sparbanksgruppen slog till med toppenresultat

De små sparbankerna i Finland, medräknat Kvevlax Sparbank och Närpes Sparbank, går riktigt bra. Gruppen gjorde sitt bästa resultat någonsin. Resultatet före skatt steg till 88,2 miljoner euro, en förbättring med hela 18,6 miljoner euro.

Nyhetsbild

Förslag: Sjukvårdsstyrelsen positiv till PET CT-röntgen

VASA Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt föreslås förhålla sig positiv till att skaffa en PET-CT apparat till Vasa centralsjukhus. Ärendet behandlas på måndag.

Nyhetsbild

Köttbolaget Atria gör gott resultat

Livsmedelsbolaget Atria gjorde ett riktigt bra resultat i fjol. Fjärde kvartalet slutade med en fin tillväxt, och aktieägarna kan gnugga händerna.

Nyhetsbild

Vasa krympte med över 200 personer

Vasa förlorade över 200 invånare på ett år, men minskningen har avtagit. Korsholm hade vid årsskiftet en invånare mer än Jakobstad.

Nyhetsbild

Yrkeschaufförer tystnar för omkomna i trafiken

Finlands transport och logistik rf (SKAL) uppmanar alla yrkeschaufförer att delta i 10 tysta minuter i morgon klockan 12 för att hedra minnet av de som omkommit eller skadats i vintertrafiken.

Nyhetsbild

Medaljfest efter tiondelsdramatik: Pärmäkoski och Björgen delade på bronset

VINTER-OS Det var en slutspurt som fick pulsen att skjuta i höjden. Krista Pärmäkoski stod för vindsnabb åkning i slutet av loppet på 10 kilometer fritt och korsade mållinjen på exakt samma tid som Marit Björgen.

Nyhetsbild

Folk fortsätter flytta till de stora städerna

Nyland växte med nästan 20 000 personer under fjolåret. Också de andra storstadsområdena ökade. Österbotten och de andra landskapen åderlåts på folk.

Nyhetsbild

Olycka på Bennäsvägen - ingen kom till skada

PEDERSÖRE Strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen inträffade en mindre trafikolycka på Bennäsvägen i Pedersöre.

Nyhetsbild

Kraftig ökning av Aktias provisionsintäkter, men omstruktureringen belastade resultatet

Provisioner från framför allt fond- och kapitalförvaltningen bidrog till att Aktias provisionsintäkter ökade kraftigt. Det fjärde kvartalets rörelseresultat var starkt, men helårsresultatet, som belastades av omstruktureringskostnader, föll 20 procent. Styrelsens förslag till dividend är 0,57 euro per aktie.

Nyhetsbild

SLC: Använd de redskap som finns för att tackla vargproblemen

Den senaste tidens vargobservationer i Österbotten kräver snabba reaktioner från myndigheternas håll, uppger Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Förbundet efterlyser bland annat forskning om vargens inverkan på det moderna samhället.

Nyhetsbild

Vinterunderhållet av vägar får två miljoner euro extra

Vinterunderhållet av vägnätet får omgående ett extra anslag på två miljoner euro. – Vi vidtar nu snabbt åtgärder för att trygga säkerheten och förbättra situationen, säger kommunikationminister Anne Berner (C).

Nyhetsbild

Fogelberg rycker ut när olyckan är framme i fjällen

SKIDSPORT Här är mannen du helst inte vill träffa under din skidsemester. Herman Fogelbergs viktigaste uppdrag är att ta hand om skadade åkare.

INSÄNDARE: Var finns svavlet i Mårten Strengs inlägg?

I VBL 10.2 varnas vi för att lyssna på svavelpredikanten!

INSÄNDARE: Öppet brev till stadsstyrelsens Lasse Wägar

Varför inte ett +70-kort?

INSÄNDARE: Förvånande att landsbygdskandidat Sjöskog inte nämndes

Stig Nygård gör i Vbl:s ledare den 13 februari en i mångt och mycket bra analys av möjligheten för svenskspråkiga kandidater att bli invalda i nästa års riksdagsval i Österbotten.

INSÄNDARE: Samhällets pseudovetenskapliga medicinmän

I VBL den 13.2. kan vi igen bevittna hur de reaktionära intar moralens högborg angående preventivmedelsåtgärden i Korsholm.

UNG TORSDAG: Mycket står på spel för Svenskfinland

Såväl centrum som periferi behövs för att trygga svenskans framtid.

INSÄNDARE: Sex invalda körde med falskt budskap i valet

I kommunalvalet i Korsholm 9.4. 2017 var viktigaste frågan om Korsholm ska vara självständigt eller inleda fusionsförhandlingar med Vasa.

Nyhetsbild

Farmare i Närpes stänger dörren för gott

PÄLS I fjol avslutade omkring dussinet pälsfarmare i Närpes verksamheten. Orsakerna är flera.

Arbetsvägrare grundade förbund: Vill ha pengar utan prestationer

En grupp arbetsvägrare har grundat ett förbund och kräver slut på tvångsarbete. Förbundet leds av författaren Johannes Ekholm.

Nyhetsbild

Sensationell OS-debut: Tolvanen gjorde fyra poäng mot Tyskland

VINTER-OS Tre perioder – fyra poäng. Eeli Tolvanen stod för en prestation som heter duga i OS-debuten. Det mest oväntade i den stabila segermatchen mot Tyskland? Lasse Kukkonens fantastiska fullträff.

Nyhetsbild

Guld och världsrekord för tyska konståkare

VINTER-OS Tyskarna Aljona Savchenko och Bruno Massot tog hem guldet i konståkningens paråkning.

Undersökning: Världsekonomin slår rekord

Världsekonomin blir allt starkare, visar internationella Ifo World Economic Survey-konjunkturundersökningen. I Europa är Ifo-indexet på sin högsta nivå sedan år 2000 och i hela världen sedan 2007.

Nyhetsbild

Kikhostan fortsätter spridas - THL råder till extra vaccindos

JAKOBSTAD Nya fall av kikhosta fortsätter att uppdagas på Malmska i jämn takt men situationen är ändå stabil. THL rekommenderar att två månader gamla barn i Vasa sjukvårdsdistrikt får en extra vaccindos mot kikhostan.

Nyhetsbild

Romar skakade på huvudet – 31:a i störtlopp

VINTER-OS Störtloppet i Pyeongchang blev en norsk fest. Andreas Romar gladde sig däremot inte över sin 31:a plats. – Jag kände mig osäker, säger Romar till Yle.

Nyhetsbild

Uppåt på Asiens ledande börser

Tokyobörsen öppnade uppåt på torsdagen trots en stärkt yen, i linje med uppgångar på Wall Street.

Nyhetsbild

Markkanen gjorde 14 poäng då Chicago fick storstryk

BASKET Lauri Markkanens Chicago Bulls förlorade mot Toronto med klara siffror natten till torsdag. NBA-nykomlingen Markkanen satte in 14 poäng i matchen.

Nyhetsbild

Tidigare elev sköt ihjäl 17 personer på skola i Florida

UPPDATERAD Han hade blivit avstängd – och återvände med skjutvapen. Den 19-årige före detta eleven sköt ihjäl 17 personer på skolan i USA. – Han gick från klassrum till klassrum, säger eleven Matthew Walker, till ABC News.

Nyhetsbild

Polischef Kari Puolitaival: "Det verkar vara ett bra gäng här"

Tillförordnade polischefen Kari Puolitaival har inga planer på några omvälvningar inom polisinrättningen. Det har varit tillräckligt av sådant den senaste tiden, säger han.

Nyhetsbild

Turen har förhindrat Harmageddon

Den 26 januari flyttades visaren en halv minut framåt. Domedagsklockan står nu på 2 minuter före midnatt.