Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.8.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Kina avvaktar med moskérivning efter protest

Kinesiska myndigheters planerade rivning av en moské i norra Kina skjuts upp. Detta sedan tusentals människor samlats vid byggnaden i stilla protest.

Nyhetsbild

Det blev norsk brödradubbel på 5 000 meter

FRIIDROTTS-EM Jakob Ingebrigtsen tog EM-guld på 1 500 meter i Berlin. På 5 000 meter fördubblade den 17-åriga norrmannen titelskörden – och drog med sig tio år äldre brodern Henrik upp på prispallen.

Nyhetsbild

Kramer tog EM-silver: Känns underbart

FRIIDROTTS-EM Andreas Kramer glänste i försök och semifinal.Han höll bra även i EM-finalen på 800 meter. Svensken tog silver i Berlin.– Med ett varv kvar kände jag att jag låg perfekt. Det känns underbart, säger 21-åringen.

Nyhetsbild

Investerare stämmer Musk efter utköpssnack

Två investerare har lämnat in en stämningsansökan mot biltillverkaren Tesla och dess vd Elon Musk, efter att denne meddelat att han överväger att köpa ut företaget från börsen.

Nyhetsbild

Deltagare i Cykelvasan avled

CYKLING En man i 45-årsåldern som deltog i det 94 kilometer långa loppet i Cykelvasan på lördagen avled under tävlingen. Mannen föll ihop i spåret i Gopshus, cirka 25 kilometer från målet i Mora.

Nyhetsbild

Brittiska flamingos lägger ägg i rekordvärmen

Sommaren har varit så varm i Storbritannien att sällsynta flamingofåglar i ett brittiskt reservat har lagt ägg för första gången på 15 år, rapporterar brittiska medier.

Nyhetsbild

Portin avslutade VM med 31:a plats – "Kroppen fungerade inte som den skulle"

ORIENTERING Fredric Portin hade en tung dag ute i de lettiska skogarna. Klubbkamraten i Paimion Rasti, Olav Lundanes, var ohotad etta medan Portin fick nöja sig med en 31:a plats. På damsidan var Sofia Haajanen bästa finländska med 15:e plats.

Två guld och silver till Benjamin Olli

FRIIDROTT FM för 14- och 15-åringar avgörs i Saarijärvi i helgen. Femmans Benjamin Olli hade en superlördag: I längd blev det guld individuellt och i lagtävlingen. På 100 meter slog han till med silver.

Nyhetsbild

Alanen och Blomqvist fortsatte ta medaljer

FRIIDROTT Silver, silver, brons. Regionens idrottare stod för tre medaljplaceringar under den andra FM-dagen för 16 och 17-åringar. Dessutom blev det en hel drös med personliga rekord under lördagen i Esbo.

Nyhetsbild

Över 500 barn väntar ännu på återförening

559 migrantbarn, som skiljts från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko, väntar fortfarande på att återförenas med sina familjer, enligt färska uppgifter.

4–2 för Kaskö IK - nionde matchen i rad utan förlust

Det blev 4–2 (2–1) mellan Kaskö IK och gästande Kraft II när lagen möttes på Kvarnvikens plan på lördagen. Det innebär nionde matchen i rad utan förlu...

Kamp mot kolera i södra Niger

Nära 1 000 människor har insjuknat och 13 har dött i Niger, där ett utbrott av kolera härjar. De flesta sjuka är barn som bor i den södra regionen Maradi, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).

Nyhetsbild

Grönt ljus för preventivmedelapp i USA

Den svenska preventivmedelappen Natural Cycles har fått godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA och blir därmed den första i sitt slag som får marknadsföras i USA, skriver Dagens Industri.

Nyhetsbild

Baracker väntar på Oravaiselever – Genvägen stängs för trafik

ORAVAIS Centrumskolans lärare och personal jobbar febrilt med att ställa i ordning barackerna inför skolstarten. Allt som bärs över tröskeln ska antingen vara nytt eller ordentligt rengjort.

Nyhetsbild

Många civila offer för regimens flygräder

Minst 53 civila, 28 av dem barn, uppges ha dödats i den syriska regeringens attacker mot rebellstyrda områden i norr.

Nyhetsbild

11 september-dömd ska släppas i Tyskland

En man som dömdes för medhjälp till terrorattackerna i New York den 11 september 2001 släpps ur tyskt fängelse, rapporterar tyska medier.

Nyhetsbild

Man hittad skjuten i Uppsala

En man i 20-årsåldern hittades skjuten utomhus i Gränbyområdet i Uppsala vid 16-tiden på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Afghanistan: Ghazni "under kontroll"

Afghanska regeringsstyrkor säger sig ha återtagit kontrollen över staden Ghazni i östra Afghanistan – även om strider blossar upp på sina håll. 25 soldater och en journalist uppges ha dödats.

Nyhetsbild

Rektorn fyller 50 på läsårets första dag – "Lärare lägger grunden till samhället"

Efter 20 år i branschen känner sig Margareta Bast-Gullberg hemma i skolkorridorer och -klasser. Att inleda ett nytt läsår är ren skolmagi för rektorn på Gymnasiet i Petalax. Själv fyller hon 50 på läsårets första dag.

Nyhetsbild

VPS åkte på förlust på hemmaplan mot SJK

FOTBOLL VPS förde spelet långa stunder mot SJK. Men vad hjälper det när de riktigt farliga chanserna saknas. Gästerna tog däremot vara på sina och det resulterade i en välförtjänt seger i årets sista derby i Sandviken.

Nyhetsbild

35 kandidater stoppas inför afghanskt val

35 politiker som tänkt kandidera i Afghanistans parlamentsval stoppas av den afghanska valkommissionen. Anledningen är man har funnit kopplingar till olika väpnade grupperingar i landet.

Nyhetsbild

Sex dödade i rebellattack i Kongo-Kinshasa

Sex civila personer har dödats i en attack av rebeller i östra Kongo-Kinshasa, enligt civila och militära källor i landet.

Nyhetsbild

Femte maratonloppet tvärs över kratern

FRIIDROTT På lördagen ordnades Meteoritmaraton för femte gången. Nytt för i år var en lagtävling, men den var inte speciellt populär bland deltagarna. – Det tar sin tid att köra in något nytt, säger Jens Heinonen som är med och arrangerar.

Nyhetsbild

Paret Vilén visade upp sitt amerikanska vrålåk i Sundom – "Det är en livsstil"

Glänsande bilar och kromade fälgar visades upp när föreningen Wasa Hot Rod Association ordnade sin nionde sommarträff. Nytt för i år var en pinup-show.

Nyhetsbild

Slappt fluget? Finnair anklagas av minister för dålig vilja

Finnairs Asientrafik bara växer och Finavia miljardsatsar därför på flygplatsen i Helsingfors-Vanda. Samtidigt kritiseras Finnair för att man inte bryr sig om inrikestrafiken alls. En minister anklagade nyligen bolaget för slapp flygning.

Förlust för VPS på hemmaplan mot SJK

VPS förlorade mötet med SJK hemma med 0–2 (0–1) i Finland FM-ligan i fotboll på lördagen. SJK:s båda mål gjordes av Denys Oliynyk. VPS ligger på fjärd...

Nyhetsbild

Hamills dåliga råd till Schwarzenegger

Bra råd kan vara ovärderliga. Men det är också viktigt att veta vilka tips man helt enkelt ska ignorera.

Nyhetsbild

Nykarlebyborna strövade i Topelius värld

NYKARLEBY Ett vindhärjat Nykarleby stod som värd för en minnesvandring i Zacharias Topelius ära under lördagen. Trots icke optimala förhållanden för utomhusevenemang tog sig många Nykarlebybor till rådhuset för att påbörja en minnesvandring längs stadens gator.

Nyhetsbild

Krasch med stulet plan väcker terrorminnen

Den 29-årige flygbolagsanställde stal ett plan från Seattles internationella flygplats, taxade ut på startbanan och lyfte. Efter en timmes flygande med loopar över vattnet kraschade planet på en ö strax utanför staden. Händelsen väcker frågor om flygplatssäkerhet i ett USA som minns terrordåden den 11 september 2001.

Nyhetsbild

I natt syns årets största meteorregn

I natt väntas årets mest spektakulära meteorregn – Perseiderna – synas som bäst. Jorden passerar genom kometrester som lyser upp stjärnhimlen när meteorregnet brinner upp i atmosfären.

Jättehög med trämaterial brann i Åbo

En hektar med trävaror brann i Starrbacka i Åbo under natten till lördag. Räddningsverket fick branden under kontroll vid sextiden på lördagsmorgonen, men släckningsarbetet fortsätter fram till söndagen.

Nyhetsbild

Köttdisken öppnar lunchrestaurang i Malax – "Det här blir bra"

MALAX I höst öppnar en ny lunchrestaurang, Lunchdisken, i Malax. Bakom satsningen står Köttdisken, det vill säga Isabella Asplund och hennes team. Restaurangen flyttar in i Charleys tidigare lokal – tvärs över vägen från Köttdisken.

Nyhetsbild

Plåthink fattade eld i fiskrökeri – Automatalarm räddade dagen

NYKARLEBY Tack vare ett fungerande automatalarm kunde en större brand undvikas i Nykarleby på lördagen. En företagare i ett fiskrökeri lade varmt kol i ett ämbar då det fattade eld strax efter fyratiden på eftermiddagen.

Nyhetsbild

Silver och brons för Enlund och Kronberg under långdistansen i FSOM

ORIENTERING FSOM fortsatte på lördagen med långdistans. I dam- och herrklassen var Femmans mörkgröna färger representerade på prispallen när Alexandra Enlund tog silver och Christian Kronberg brons.

Nyhetsbild

Erdogan varnar USA: Ni irriterar och upprör

En uppretad president Recep Tayyip Erdogan slår tillbaka mot USA och dess president Donald Trump. – USA:s behandling av sin strategiskt allierade Turkiet irriterar och upprör oss, mullrar Erdogan.

Nyhetsbild

Miljarddom mot Monsanto i glyfosatfall

I den första domen i sitt slag råkar Monsanto på ett miljardbakslag om den kontroversiella kemikalien glyfosat. Den tyskägda jordbruksjätten ska betala 289 miljoner dollar (över 2,6 miljarder kronor) till en döende man.

Nyhetsbild

Över 450 skadade i rumänska protester

Det blev bitvis våldsamt när upp till 80 000 människor protesterade mot korruption i Rumäniens huvudstad Bukarest på fredagen.

Nyhetsbild

Nya hatmöten – ett år efter Charlottesville

För ett år sedan utbröt våldsamheter under en vit makt-demonstration i Charlottesville – händelser som skakade en redan splittrad nation. Nu mobiliseras USA:s extremhöger igen, med planerade möten både i Charlottesville och i huvudstaden Washington.

Kvinna dog i tågolycka i Seinäjoki

En 60-årig kvinna blev påkörd av ett tåg i Seinäjoki. Det är andra tågkrocken inom loppet av ett dygn.

Nyhetsbild

Löst drivande kanot orsakade larm för sjöbevakarna

KARLEBY På lördagseftermiddagen hittade en privatperson en löst drivande kanot utanför Päiväniemi i Karleby. Personen bogserade kanoten och larmade sjöbevakningen, som ändå inte misstänker någon olycka.

Nyhetsbild

Vice talman: "Får Soini säga vad som helst?"

Riksdagens vice talman Tuula Haatainen kräver svar från statsminister Juha Sipilä. "Får regeringens minister säga vad som helst?"

Nyhetsbild

Gun-Britt Stenberg årets Kulturbärare i Korsnäs - "har troligen världsrekord i antalet stickade Korsnäströjor"

KORSNÄS På den första Korsnäsdagen utsågs Gun-Britt Stenberg till årets kulturbärare 2018.

IL: Många ledamöter använder taxi i stället för kollektivtrafik

Riksdagsledamöterna har åkt taxi för över 330 000 euro i år. Mellan juni-juli använde Vesa-Matti Saarakkala över 3 000 euro i taxikostnader.

Sundom IF höll undan och vann mot Virkiä

Bortalaget Sundom IF tog greppet om matchen mot Virkiä i första halvlek, och ledde med 3–0 i paus. I andra halvlek kom Virkiä närmare, men matchen i d...

Nyhetsbild

Nu hände det som grannarna varnat för länge - träd vid Villa Gerby föll i blåsten

VASA Tre träd föll över Villa Gerbys gård under lördagen. Det var väntat, enligt grannarna, som länge påpekat för Vasa stad i vilket dåligt skick flera av träden är.

Nyhetsbild

Nasa flyttar fram uppskjutning

Tanken var att Nasa skulle skicka upp Parkersonden från Cape Canaveral i Florida under lördagsmorgonen.Men uppskjutningen blev försenad och till sist meddelade den amerikanska rymdstyrelsen att man får göra ett nytt försök under söndagen.

Nyhetsbild

Två män föll från vattenskoter – räddades av förbipasserande

VASA Vid 11.30-tiden fick Västra Finlands sjöbevakningsstation larm om två män som fallit av en vattenskoter och inte kunde ta sig upp ur vattnet utanför Gerby i Vasa.

Nyhetsbild

Sommarkänslan förlängs med skymningsmusik

Skymningsmusik är en tradition för många – både musiker och åhörare. Markus Wargh inleder "Skymningsmusik"-säsongen i Kvevlax kyrka.

Nyhetsbild

Street Art-vinnaren Annika: "Allt man skapar kan vara konst"

Vasabladets Street Art-tävling är avgjord. Vinnaren är Annika Rajamäki som har fotograferat räven på Strandgatans silor. Hon sysslar själv med fotografi och ser naturen som inspirationskälla.

Nyhetsbild

Bakterier frodas i det varma vattnet – bada inte med öppna sår

I Sverige dog en person i badsårsfeber. Vibriobakterier finns nu rikligt i hela Östersjön. Personer med öppna sår eller nedsatt immunitetsförsvar ska därför undvika att simma i havet.

Nyhetsbild

Peter Östman ställer upp för omval – jordbruk och viltvård viktiga frågor

Riksdagledamot Peter Östman (KD) ställer upp i nästa års riksdagsval. Östman har nu suttit i riksdagen i sju år.

Nyhetsbild

Kvinna omkom i tågolycka utanför Seinäjoki

UPPDATERAD En kvinna omkom i en tågolycka natten till lördagen utanför ett bostadsområde i Seinäjoki. Polisen har nu med allmänhetens hjälp identifierat den omkomna.

Nyhetsbild

Så hanterar du din klimatångest

Sommarhetta som aldrig verkade ta slut har fått många att vakna till i klimatfrågan. Men hur kan den som vill minska sin klimatpåverkan göra?Här är expertråd om klimatångest, flygresor och just din roll i att rädda jordklotet.

En man knivhöggs i överkroppen i Oulais

En man knivhögg en annan man i Oulais under natten till lördagen.

Nyhetsbild

Plastkonsumtionen ökar stadigt i Finland – "Vi måste få bukt med slit-och-släng-kulturen"

Allt fler organisationer och politiker kräver att plasten ska bytas ut mot förnybara alternativ. Ändå ökar konsumtionen av fossil plast stadigt, också i Finland.

Nyhetsbild

Strömavbrotten i Malax och Närpes åtgärdade

UPPDATERAD Vid 07:30-tiden försvann strömmen för nästan tusen hushåll i Malax och Närpes. Ungefär två timmar senare var alla avbrott åtgärdade.

Nyhetsbild

Maskinentreprenör kritisk: "Stenar kan flyga ut mot vägbanan i 100 kilometer i timmen"

VASA Med kedjebord finns det en risk att stenar flyger mot passerande bilar. Säkrare utrustning finns, men Destia har velat hålla ner priserna, hävdar en entreprenör.

Nyhetsbild

Slänterna vid Vasa motorväg klipps med förbjuden utrustning

VASA Trafikverket förbjöd den farligare typen av släntklipp för många år sedan. Ändå används en sådan just nu i Vasa – med NTM-centralens godkännande.

Nyhetsbild

Nordkorea stänger inför nationaldag

Alla hotell i Pyongyang kommer att vara stängda för renovering den närmaste tiden. Det har kinesiska resebyråer fått besked om från Nordkorea, vilket innebär att man avbryter gruppresorna till det slutna landet.

Nyhetsbild

Chiles starka kvinna blir FN:s MR-chef

Michelle Bachelet, barnläkaren som sadlade om till politiker och blev Chiles första kvinnliga president, har godkänts som FN:s nya människorättschef. Hon ersätter den frispråkige Zeid Ra'ad al-Hussein.

Nyhetsbild

Arbeiderpartiet störst i Norge

Arbeiderpartiet går åter upp som Norges största parti, enligt den senaste opinionsmätningen. I Norfaktas enkät, utförd för Nationen och Klassekampen, ligger de norska socialdemokraterna på 27,8 procent.

Nyhetsbild

Råkor kallas in som städare i fransk park

Inte alla besökare på den franska nöjesparken Puy du Fou är smarta nog att lägga småskräp där det hör hemma. Så nu kallas intelligenta fåglar in för att städa upp.

Nyhetsbild

Brasilien uppnådde miljömål i förtid

Brasilien uppnådde redan förra året målet om koldioxidneddragningar från avskogning för 2020, enligt miljödepartementet i Brasília.

Nyhetsbild

Astrid Thors fick inte fortsatt mandat på grund av Krim: "Tråkigt att jobbet blev ogjort"

ORAVAIS

Hon sa vad hon tyckte om läget på Krimhalvön. Då fick hon lämna jobbet som minoritetskommissionär. "Ibland måste man bara säga som det är", säger Astrid Thors, som i dag sysselsätter sig med olika styrelseuppdrag.

Nyhetsbild

FN vill se "trovärdig" utredning av bussdåd

FN:s säkerhetsråd kräver en "trovärdig och transparent" utredning av bussbombningen i Jemen i veckan som tog 51 liv, varav 29 barn.– Det finns enbart en politisk lösning på krisen i Jemen, ingen militär, säger Joakim Vaverka, chargé d'affaires vid svenska FN-representationen, som deltog i mötet.

Nyhetsbild

Nasa sätter kurs mot solen

Att nå solen är målet för Parkersonden som Nasa tänker skicka ut i rymden i dag. Förhoppningen är att den ska komma närmare än någon annan farkost tidigare har gjort och mäta solens "atmosfär" utan att förkolna.

KOLUMN Donald Trumps dyra hugskott

KOLUMN ”Alla lära enhälligt instämma med oss deruti: At en lättad Handels-rörelse i et land ökar tillika både folk och waro-mängden, men twungen Handel hindrar bådas tillwäxt. Ingen i wåra uplysta tider kan draga detta i twifwelsmål.”

INSÄNDARE Vi spanade länge efter hjälp vid slagfältet

Om det fanns en hög hjälpberedskap och sju första hjälpare på plats, varför kom ingen och hjälpte den skadade pojken genast?

INSÄNDARE Vi ser ett förödande flyktinghat

Vi var fyra fredsaktiva – två från Sverige, två från Finland – som i samma bil åkte upp till Neiden, nära Kirkenäs, i Norge.

INSÄNDARE Om språkliga rättigheter vid fusion mellan tvåspråkiga kommuner

Följande mening - ”Språket i den interna kommunikationen inom förvaltningen (förvaltningsspråk) är finska och svenska” - kunde fogas till den förvaltningsstadga, som i fall av samgång godkänns av den nya fullmäktigeförsamlingen.

INSÄNDARE Det är inte jag som är part i målet

Det är svårt att förstå att Per Lindeberg igen (VBL 10.8) gör allt för att påvisa att jag är motståndare till allmän åsiktsfrihet och pressfrihet.

Nyhetsbild

LEDARE En illaluktande väckarklocka

LEDARE Få se om hundratals kubikmeter avloppsvatten mitt i Vasa ger utslag i mer pengar för bättre rörsystem. Det finns möjligheter till det.