Jonny Smeds

jonny.smeds@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Ville Skinnari: Den nordiska modellen borde gälla i hela världen

Oavsett om det gäller jämlikhet, vård, arbetsmarknad eller utbildning är den nordiska modellen bäst, säger Socialdemokraternas viceordförande.

Nyhetsbild

Thomas Öhman: Bra att anhöriga tar kontakt om det förekommer brister

Läkemedelshanteringen måste fungera för att vårdkvaliteten ska kunna upprätthållas. Vasa stad har rätt att bryta avtal med privata vårdhem som inte klarar av sina åtaganden.

Nyhetsbild

Leif Holmlund om problemen vid demensboendet i Vasa: Det handlar inte om dödsfall

Vasa stad överlämnade i fredags en utredningsbegären till polisen om vad som hänt på ett privat demensboende i Vasa.

Nyhetsbild

Korsholms gymnasium skippade den traditionella klassresan – en del springer halvmaraton i Berlin istället

I april får studerande vid Korsholms gymnasium bland annat springa ett halvmaratonlopp i Berlin eller vandra i demokratins fotspår i Paris, när de åker på temaresor.

Nyhetsbild

Efter ett krävande år kan sjukskötarna fira – nu har de rätt att skriva ut medicin

Vårdarbetet effektiveras när sjukskötare kan skriva ut vissa typer av läkemedel. 29 sjukskötare har utbildats i ett samarbete mellan Novia, Vasa yrkeshögskola och CLL. På onsdagen fick de sina intyg.

Nyhetsbild

Föreningen Gemensam framtid tjänat sitt syfte

KORSHOLM De som aktivt jobbat för en fusion mellan Vasa och Korsholm samlades igår för att diskutera söndagens folkomröstning. Några konkreta beslut gjordes inte, men däremot kan föreningen upplösas nu när kampanjen är över.

Nyhetsbild

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Nyhetsbild

Därför röstade Reijo Hongisto nej till omfattande jour på Vasa centralsjukhus

Många har kontaktat Reijo Hongisto (Blå ) från Vindala för att höra hur han resonerade när han röstade emot förslaget som skulle ha gett Vasa omfattande jour. Nu förklarar han varför.

Nyhetsbild

Nils hjälper i vardagen – "Jag tror att många äldre känner sig ensamma i dag"

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Är du en äldre person som känner dig ensam eller har svårt att komma till butiken kan du kontakta vardagshjälpen som startat i Vörå kommun. En av hjälparna är Nils Lundgren från Oravais.

Nyhetsbild

Man till sjukhus efter dikeskörning i Malax

Det var väldigt halt på vägen, uppger räddningsverkets dejourerande brandförman, som orsak till varför en bil åkte ner i diket i Malax på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Internationella vattendagen uppmärksammas i Vasa

Högstadieeleverna i Vasa får under vecka tolv lära sig mera om vattnets betydelse.

Nyhetsbild

Kim Berg: Viktigt att medborgarinitiativet behandlas i riksdagen

Vasa centralsjukhus kommer att få omfattande jour i framtiden. Blir det inte redan på fredag så händer det under kommande riksdagsperiod, tror Kim Berg (SDP).

Nyhetsbild

Jourfrågan avgörs – SFP:are optimistiska inför riksdagens omröstning

Joakim Strand säger att om Vasa centralsjukhus får omfattande jour har Österbotten lyckats med ett hattrick. Både han och partikollegan Veronica Rehn-Kivi är förhoppningsfulla inför fredagens plenum.

Nyhetsbild

Samarbete är Österbottens arv efter den havererade reformen

I fredags lämnade regeringen in sin avskedsansökan och den omtalade social- och hälsovårdsreformen sjönk som en sten. Men arbetet i Österbotten har inte gått till spillo.

Nyhetsbild

Honga: Att försöka få igenom allt på en gång var dömt att misslyckas

Göran Honga fick rätt till slut. Regeringen insåg att social- och hälsovårdsreformen är för stor att genomföra på en gång. Nu är det upp till den kommande regeringen att besluta hur Finland ska gå vidare.

Nyhetsbild

Suomela: Arbetet och pengarna är inte bortkastade

Mycket jobb har lagts ner på att förverkliga vård- och landskapsreformen, som nu faller på mållinjen. Österbottens landskapsdirektör Kaj Suomela säger att arbetet ändå inte är bortkastat.

Nyhetsbild

Kollektivtrafiken mellan Vasa och Korsholm ska förbättras

Det finns planer på att utveckla busstrafiken mellan Vasa och Korsholm. För tillfället sätter två olika biljettsystem käppar i hjulen.

Nyhetsbild

Vasas biogasbussar väcker intresse internationellt – sparar in 320 000 liter diesel per år

VASA Både städer i Finland och i utlandet har visat intresse för Vasas biogasbussar. Stadens trafikplaneringschef Pertti Hällilä hoppas att kunna utveckla biogasanvändningen ytterligare.

Nyhetsbild

Åbo Akademi städade undan kemikalierna – i stället används aktivt vatten

Att byta ut kemikalierna mot aktivt vatten var ett uppskattat drag av Åbo Akademi. Personalen vill inte återgå till rengöringsmedel.

Nyhetsbild

Väljare på stan: De som har det svårt måste få det bättre

I april är det riksdagsval och flera partier har inlett sina valkampanjer, men vad tycker väljarna är viktigaste frågan?

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet