|

Damernas VM-bonus: En tiondel av herrarnas

NyhetsbildZoom
Sveriges målvakt Hedvig Lindahl jublar efter segern mot Kanada i åttondelsfinalen på Parc des Princes i Paris. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fifa har mer än dubblat prispengarna på damsidan inför VM i Frankrike. Ändå ger en svensk kvartsfinal en knapp tiondel jämfört med när det svenska herrlandslaget nådde lika långt i Ryssland förra året.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Svenska herrlandslagets kvartsfinal i Ryssland förra året gav 140 miljoner kronor, motsvarande dryga 13 miljoner euro, i prispengar och en rejäl ekonomisk skjuts för Svenska fotbollförbundet.

Hur mycket de svenska damerna säkrade när man slog Kanada med 1–0 i åttondelsfinalen?

Runt 13,5 miljoner kronor, motsvarande knappa 1,3 miljoner euro.

Det innebär ingen ekonomisk skjuts – men däremot att förbundet inte går back ekonomiskt på mästerskapet.

– Nu när vi gick till kvartsfinal når vi break even. Men framgångarna som vi har är jätteviktiga ur flera andra aspekter som det är svårt att sätta en exakt monetär effekt på. Den rörelse vi ser kring VM och damlandslaget är otroligt viktiga delar för att fortsätta på den vägen vi är nu, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har ökat prispengarna rejält jämfört med tidigare VM på damsidan. I Kanada 2015 delade lagen på 15 miljoner dollar, dryga 13 miljoner euro. I årets mästerskap har potten dubblats till 30 miljoner dollar, dryga 26 miljoner euro, och prispengarna fördelas utifrån lagens insatser. Utöver den summan finns bland annat ett förberedelsebidrag, som är nytt för damsidan men har funnits på herrsidan tidigare. 

Samtidigt blir det ekonomiska gapet mellan dam- och herrfotbollen större. För trots att prispengarna procentuellt sett ökar mer på damsidan stiger de även på herrsidan. När det australiska spelarfacket PFA kort innan VM protesterade mot den ojämna fördelningen konstaterades att det i den här takten dröjer till 2039 innan prispengarna hamnar på samma nivåer.

– Fifa måste förstå att de går emot sina egna stadgar där det står om jämställdhet och diskriminering, sa svenska landslagskaptenen Caroline Seger till TT i höstas om problematiken.

Håkan Sjöstrand menar att Svenska fotbollförbundet arbetar för att minska de ojämställda nivåerna.

– Det är den enda vägen vi tycker är rimlig, säger han.

Hur jobbar ni med det?

– Vi försöker driva på våra synpunkter och åsikter främst i de olika internationella forum vi verkar och ofta gör vi det tillsammans med övriga nordiska länder. Men vi är också endast en av 211 fotbollsnationer inom Fifa och det vi tycker är självklart är inte alltid det i andra länder.

Enligt Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson går utvecklingen åt rätt håll. Samtidigt menar han att dagens prisnivåer speglar nuvarande intäkter.

– Det står helt i proportion till de tv- och marknadsintäkter som Fifa får. Men när vi ser tv- och publiksiffror tror vi marknaden kommer att uppskatta fotbolls-VM ännu mer om fyra år, säger han.

VM-pengar

 • Fifa delar ut totalt 50 miljoner dollar till de nationsförbund som deltar i VM i Frankrike. Största delen av dessa, 30 miljoner dollar, utgörs av prispengar.
 • Varje land får 500 000 dollar för att täcka kostnader i förberedelser i mästerskapet.
 • Så här delas prispengar ut i VM 2019 (jämförelse med herrarnas VM 2018 inom parentes):
 • Kvalificera sig till gruppspel: 750 000 dollar (8 miljoner dollar).
 • Åttondelsfinal: 1 miljon dollar (12 miljoner dollar).
 • Kvartsfinal: 1,45 miljoner dollar (16 miljoner dollar).
 • Semifinal, och förlust i bronsmatch: 1,6 miljoner dollar (22 miljoner dollar).
 • Brons: 2 miljoner dollar (24 miljoner dollar).
 • Silver: 2,6 miljoner dollar (28 miljoner dollar).
 • Guld: 4 miljoner dollar (38 miljoner dollar).
 • Källa: Fifa.
 

Visa fler
Kommentarer
|

I dag tar många Jarospelare farväl

Nyhetsbild
Jonas Emet fortsätter inte i Jaro och mycket talar för att samma sak gäller för Anthony Dafaa. Foto: Jonas Brunnström/Arkiv
Det är många spelare som gör sitt livs sista match för Jaro när AC Kajaani kommer på besök klockan 14.

Mest läst senaste veckan