|

Sjukhuspatienterna med covid ökar igen på Möcs – Karleby- och Kronobybor ska jobba hemma till sista mars

Fler bäddar fylls nu igen med covidpatienter på Möcs. Bilden är från avdelning 9, där de som inte behöver intensivvård för covid-19 vårdas. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Fler bäddar fylls nu igen med covidpatienter på Möcs. Bilden är från avdelning 9, där de som inte behöver intensivvård för covid-19 vårdas.

Nu vårdas tre patienter med covid-19 på centralsjukhuset i Karleby och antalet smittfall fortsätter öka snabbt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet coronasmittade fortsätter att öka snabbt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. 545 personer har smittats de senaste två veckorna och incidensen, alltså förekomsten av smitta per 100 000 invånare är nu 680, meddelar samkommunen Soite på onsdagen.

I Kronoby har det sedan förra onsdagen (5 januari) konstaterats 32 nya fall och i Karleby 200, alltså på en vecka. Talen kommer från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Sedan i måndags har antalet covidpatienter på Mellersta Österbottens centralsjukhus ökat från en patient till tre. Ingen av dessa behöver intensivvård.

Den regionala myndighetsgruppen höll möte på onsdagen och beslöt att invånarna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt i mån av möjlighet ska distansjobba ända till den 31 mars.

Annons
Myndighetsgruppen väntar också ivrigt på besked från Regionförvaltningsverket om att maxantalet deltagare i offentliga samlingar skärps från 20 till 10. Det här har myndighetsgruppen bett RFV fatta beslut om. Man har också önskat att paragraf 58 d i smittskyddslagen tas i bruk för regionen, vilket innebär att till exempel företag som tar in kunder i sina lokaler måste ha en plan för hur smittrisken ska minska.

Soites nyckeltal just nu

  • Incidensen för de 14 senaste dygnen är 680 per 100 000 invånare och antalet nya fall de senaste två veckorna 545.

  • Förra veckan togs cirka 2000 test inom Soite och av dem var 14,6 procent positiva.
  • På Möcs vårdas just nu 3 covidpatienter. Ingen behöver intensivvård.
  • Smittan sprids främst bland barn, unga och de i arbetsför ålder.
  • De flesta fallen förra veckan konstaterades bland personer under 20 år och i åldern 20-29 år. Bara 7,5 procent av de smittade var i 60-årsåldern.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan