Positivt besked från Möcs: Inga covidpatienter för första gången på månader

På avdelning 9 vårdas just nu ingen covidpatient alls. Det är här de patienter som drabbats av viruset, men inte behöver intensivvård, tas in. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

På avdelning 9 vårdas just nu ingen covidpatient alls. Det är här de patienter som drabbats av viruset, men inte behöver intensivvård, tas in.

För första gången på väldigt länge vårdas just nu inga covidpatienter alls på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På måndagen var en covidpatient intagen på Möcs, men på ondagen rapporterar Soite att det nu inte finns några patienter alls som vårdas på sjukhuset på grund av covid-19. Soite skriver i ett pressmeddelande att äldre och de som hör till riskgrupperna nu är väl skyddade för allvarlig sjukdom med hjälp av vaccinet och att det syns i den låga sjukhusbelastningen. Det är också väldigt få äldre som alls smittas av viruset nu. Bara 4 procent av de smittade förra veckan var över 60 år.

Antalet smittfall fortsätter ändå öka snabbt i regionen. Incidenstalet, alltså antalet smittfall per 100 000 invånare, är på ondagen 1208 inom Soite. Förra veckan konstaterades 935 fall och 27,3 procent av de drygt 2000 coronatest som togs var positiva.

Det är främst barn och unga som smittas. De flesta är vaccinerade, en stor del av befolkningen har fått minst en spruta. Men förra veckan var ändå 43 procent av de smittade ovaccinerade. Soite önskar att så många som möjligt vaccinerar sig nu, då omikron sprids så effektivt. Det här eftersom vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom. 

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt klassas fortfarande som ett område i spridningsfasen och alla tidigare rekommendationer är i kraft. Bland annat råder en rekommendation om distansjobb och en stark rekommendation att använda munskydd. Regionförvaltningsverket har förbjudit alla offentliga samlingar inomhus med över 10 personer och dessutom måste lokaler som tar emot besökare se till att minska risken att smittas av viruset. Alla rekommendationer och restriktioner finns listade på Soites coronawebbplats.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan