På måndagen var en covidpatient intagen på Möcs, men på ondagen rapporterar Soite att det nu inte finns några patienter alls som vårdas på sjukhuset på grund av covid-19. Soite skriver i ett pressmeddelande att äldre och de som hör till riskgrupperna nu är väl skyddade för allvarlig sjukdom med hjälp av vaccinet och att det syns i den låga sjukhusbelastningen. Det är också väldigt få äldre som alls smittas av viruset nu. Bara 4 procent av de smittade förra veckan var över 60 år.

Antalet smittfall fortsätter ändå öka snabbt i regionen. Incidenstalet, alltså antalet smittfall per 100 000 invånare, är på ondagen 1208 inom Soite. Förra veckan konstaterades 935 fall och 27,3 procent av de drygt 2000 coronatest som togs var positiva.

Det är främst barn och unga som smittas. De flesta är vaccinerade, en stor del av befolkningen har fått minst en spruta. Men förra veckan var ändå 43 procent av de smittade ovaccinerade. Soite önskar att så många som möjligt vaccinerar sig nu, då omikron sprids så effektivt. Det här eftersom vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom. 

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt klassas fortfarande som ett område i spridningsfasen och alla tidigare rekommendationer är i kraft. Bland annat råder en rekommendation om distansjobb och en stark rekommendation att använda munskydd. Regionförvaltningsverket har förbjudit alla offentliga samlingar inomhus med över 10 personer och dessutom måste lokaler som tar emot besökare se till att minska risken att smittas av viruset. Alla rekommendationer och restriktioner finns listade på Soites coronawebbplats.