Vörå konstklubb har skapat ett tidlöst material som ska locka yngre barn att lära sig mer om sin hembygd. Materialet, som kan beskrivas som en skattkista för den som är intresserad av konst och historia, kommer att delas ut till skolorna i mars.

– Idén föddes när vi märkte att upplagan av målarboken "Ge färg åt Vöråbygden" höll på att ta slut. Vi tänkte att det skulle vara roligt om bilderna och materialet ur boken kunde användas också i framtiden, säger Theresa Norrgård, Konstklubbens ordförande.

Konstklubben tillsatte en arbetsgrupp som fick i uppdrag att ta fram olika idéer på tilltalande material. Arbetsgruppen inspirerades bland annat av bokserien "Rågens rike". I gruppen ingick Theresa Norrgård, Anne Häggblom, Lisen Fors, Camilla Rätti, Hans Hägglund, Margareta Norrgård, Ann-Sofie Pensar och Britt-Marie Norrgård.

I det digitala materialet ingår också ett tärningsspel. Under speletsgång får man lära sig mera om Vörås olika kommundelar.

Slutresultatet är ett unikt material som uppmuntrar eleverna till ett kreativt tänkande, samtidigt som de lär sig mer om lokala traditioner och miljöer. Materialet innehåller kreativa uppgifter, texter och bilder som berättar om Vörås historia. Eleverna kan till exempel färglägga lokala miljöer och byggnader samtidigt som lärarna berättar mer om platserna och husen. På USB-minnet finns också Vöråspelet, som är ett tärningsspel som lär eleverna mer om Vörås olika kommundelar.

– Vi hoppas att elever och lärare kommer att uppskatta materialet. Materialet är gratis för skolorna och lärarna kan skriva ut så många exemplar som de behöver, säger Norrgård.

Konstklubben är en 50 år gammal förening. Om man är intresserad av att bli medlem kan man kontakta föreningen på e-post vkonstklubb@gmail.com

– I mars har vi planerat en keramikworkshop. Om någon är intresserad av att delta kan de ta kontakt med mig.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.