Från Bee Gees till Beyoncé
Efter förra höstens miniturné är Nonen Vocals tillbaka med sin show Alive. Gruppen har rotat fram de allra bästa dängorna från 1970-talet fram till 2020-talet och bjuder på låtar från allt från Bee Gees till Robbie Williams, Michael Jackson till Justin Timberlake och Beyoncé till Adele.
Ritz på lördag klockan 15 och 19.
Bryggmästare Alexander Meier häller upp en av Bocks vinnaröl.

Korka en öl på oktoberfest

Kan du inte resa till Tyskland för att fira en traditionell tysk ölfestival i år heller? Ingen fara, du behöver bara ta dig till Bock's i Vasa för att komma i genuin oktoberfeststämning. Där står öltältet rest med öl, musik och en meny speciellt framtagen för evenemanget. Bästa klädsel koras med ett pris både fredag och lördag. Prost!

Har man tur får man en kram av maskoten på motionsjippot i Botniahallen.

Full fart med familjen i Botniahallen

Det är återigen dags för hela familjens motionsjippo. Här får barnen möjlighet att prova på olika idrottsgrenar, bekanta sig med olika idrottsföreningar och – ett, tu, tre – hitta en ny hobby och en hög nya kompisar åt sig. Man kan exempelvis testa på bågskytte, brottning, volleyboll, korgboll, discgolf och padel

– Det finns inget bättre ljud än barnens skratt, säger Mika Lehtonen idrottschef på Vasa stad till Vasabladet.

Botniahallen på lördag klockan 10–15.

Men Salvius Julianius, sitter du här och tänker på romarriket nu igen?

Hur ofta tänker du på romarriket?

Den frågan har flera Tiktok-användare ställt till sina pojkvänner och makar, och svaret de får är förvånande. För uppenbarligen är det så att män tänker på romarriket väldigt ofta.

Vad har jag missat, kanske du tänker (så tänkte i varje fall artikelskribenten).

Kanske vi tar den här helgen och djupdyker in i romarriket. Vi kan exempelvis se på den fyra timmar långa dokumentären på Youtube som fått 4,5 miljoner visningar. Eller klicka igång några avsnitt av poddserien The history of Rome på Spotify.

Kanske vi blir hardcorefans och vill äta som om vi levde cirka 500 f.Kr – 500 e.Kr? Då lagar vi romerska honungsägg till frukost.

På måndag gör vi alla det här quizet om romerska riket och jämför resultaten, okej?

Ova Spongia ex Lacte (honungsägg)

  • 3 msk honung
  • 4 ägg
  • 2,75 dl mjölk
  • 25 gram smör
  • 1 msk olivolja
  • svartpeppar
    Vispa samman ägg, mjölk och olja. Värm en stekpanna och släng i smöret. När smöret puttrar ska du hälla i äggblandningen. Blanda med en gaffel tills röran stelnar något.
  • Vänd omeletten och stek den på andra sidan. Vik ihop till en halvmåne och placera på en tallrik.
  • Värm honungen och häll den över omeletten. Vik ihop igen och strössla med lite svartpeppar.

Pumpkin spice latte är en höstfavorit bland många cafébesökare – men den går även att laga där hemma!

Det är dags att fira Mabon!

När vi ändå är inne på romarriket kan vi ju lika gärna backa några hundratals år till i historien. De gamla kelterna firade nämligen skördehögtiden Mabon på höstdagjämningen. De tackade naturen för skörden och tillbad sina gudar för att maten skulle räcka hela vintern. Det var det vanliga hedniska upplägget med mat, brasor och offergåvor.

2023 är upplägget ett annat. Då myser man ner sig i soffan, tänder ljus och dricker något varmt och gott som en pumpkin spice latte. Höstdagjämningen infaller nu på lördag, så kom ihåg att skriva upp pumpapuré och lönnsirap på inköpslistan.