Halloween Blues

Lyssna på livemusik på fredag och lördag då musikevenemanget Halloween Blues ordnas. Huvudspelningen är på lördag på Ritz, men det görs också klubbspelningar på O'Malleys och Sky Bar & Terrace.

Artisterna är Unna & Helge Tallqvist Band (FIN), Kat Baloun (USA) med The Frostbites (FIN/DK) och Marjo Leinonen & Bublicans (FIN). På klubbspelningarna är det följande upplägg som gäller:

Fredag klockan 19 på Sky Bar & Terrace: Lena & The Slide Brothers.
Fredag klockan 23 på Pub O’Malleys: Relax Trio.
Lördag klockan 23 Pub O’Malleys: Jam session med husbandet The Frostbites.

– Vissa år har vi fått frågor om varför vi inte bokat några kvinnliga artister. Denna gång blev det fem solister som samtliga är kvinnor, säger Anssi Marttinen som arrangerar Halloween Blues tillsammans med Mikko Peltola.

Läs mer: Relax Trio rankas som ett av landets bästa rock'n'roll-band – bjuder snart på hårt svängande boogie i Vasa

RelaxTrio består av (från vänster) Oskari Nieminen, Linda Teränen och Eetu Ritakorpi.

Halloweenfest i Dragnäsbäck

Se dig omkring efter reflexer med hjälp av en ficklampa på Bock's halloweenfest på fredag klockan 18–20. Under kvällen ordnas förutom en reflexjakt också disco, lyckohjul och ansiktsmålning. Man behöver ha med sig en egen ficklampa, och deltagaren med den vildaste maskeraddräkten vinner ett pris. Evenemanget riktar sig till barnfamiljer och är gratis.

Heja fram en svartvit seger

På söndag möter VPS Esbolaget FC Honka i Europaslutspelsfinalen. Klockan 16 är det avspark i Sandviken. FC Honka gav VPS en rejäl match i det första finalmötet i Europakvalturneringen i onsdags. VPS segrade, men Peter Michael säger ändå att man kommer satsa ännu mer under söndagens match.

– Vi ska vara mer aggressiva på hemmaplan och det lyckas säkert då vi får energi av publiken.

På söndag möter VPS FC Honka på stadion i Sandviken.

Vaasa Dance Challenge

Se dansare bjuda på sina bästa moves under Vaasa Dance Challenge som dansföreningen Kipinä står värd för på lördag och söndag i Variska. På lördag dansas det enligt grupperna solodans, duo, smågrupper och stora grupper. Dessutom blir det dansdueller i hip hop och breakdance. Dansarna får feedback och belönas med diplom och pokaler, för det är en utvärdering snarare än en tävling.

På söndag kan man delta i workshoppar som leds av Sanna Nazimov och Suvi Salmi. Workshopparna ordnas i dansföreningen Kipinäs lokaler i Vasa. På programmet står contemporary jazz (fortsättningsnivå), broadway/musikaljazz (nybörjarnivå), hip hop-teknik (öppen nivå) och hip hop (fortsättningsnivå).

På fredagen är det dags att bänka sig i tv-soffan igen. Den nyaste säsongen av På Spåret har nämligen premiär på SVT1 och Yle Arenan klockan 21.

Vart är vi på väg?

Bänka dig framför teven och testa dina kunskaper i säsongsöppningen av På Spåret på fredag kväll. Årets säsong av den omtyckta frågesporten ledd av Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström kör igång på SVT1 klockan 21 och på Yle Arenan samma tid. I det första avsnittet är det tidigare vinnaren Peter Apelgren och hans son Hector som tävlar mot fjolårets kvartsfinalister Emma Peters och Christopher Garplind.

Utklädda hockeyfans samlas i ishallen

På lördag 4.11 klockan 17 möter Sport Ilves på hemmaplan. Matchen har halloweentema och bästa utstyrsel vinner ett pris. I samband med matchen kan man höra livemusik och få ansiktsmålningar. Dessutom spelar Sport i specialtröjor med halloweentema.

Tänd ett ljus för någon du saknar

Alla helgons dag firas på lördag. Vasa svenska församlings personal kommer att finnas på nya begravningsplatsen på Vörågatan klockan 12–17, vid Lillkyro begravningsplats klockan 13–15 och i Sundom kyrka klockan 17–19. Den som besöker begravningsplatserna kan ta sig en kopp varm glögg och prata med församlingsarbetarna. I Sundom kyrka och Trefaldighetskyrkan tänder man ljus för de församlingsmedlemmar som gått bort under det senaste året.

Begravningsplatser runt om i landet fylls av besökare som vill hälsa på sina saknade. I Vasa bjuder församlingen på glögg och pratstunder vid några av begravningsplatserna.

Folkbop på Doobop

Lyssna på albumaktuella folksextetten Lapua-Uusi-Guinea som spelar på Doobop i Vasa på fredag klockan 20. Musikframträdandet beskrivs som en fest full av skönhet, längtan och ren dansglädje.

Festa på färjan

Känn 80-, 90- och 00-talets rytmer flöda genom kroppen och dansa loss på Aurora Botnia på fredagen. Baren blir ett diskotek där DJ Amanda Harkimo och DJ Sugar Davies står för underhållningen. Färjan lättar ankar i Vasa klockan 16.45.

Novembermagi och mystik

På lördag och söndag ordnas Festiva Magica i Kulturhuset Fanny. Evenemanget samlar intresserade och kunniga inom mystik, själslig tillväxt, naturläkemedel och alternativ medicin. Man kan bekanta sig med astrologi, meditation, shamanism, kristaller, naturläkemedel och sound healing genom musik, föreläsningar och workshoppar.

På lördag och söndag samlas intresserade av mystik och alternativ medicin i Kulturhuset Fanny. Där kan man bland annat bekanta sig med kristaller och astrologi.

Var påhittig utomhus

Det utlovas regn i helgen, och varning för översvämning åtminstone fram till måndag kväll. På fredag eftermiddag kan det komma underkylt regn och det blir plusgrader, som sedan håller i sig hela helgen. Temperaturerna under lördag och söndag pendlar mellan +3 och +6 grader i Vasa. Samtidigt ska det regna hela lördagen.

Vad kan man hitta på när det är regn och slask ute? Dra på dig regnjacka och stövlar och inspireras av barnens iver – ingen är för gammal för att hoppa i vattenpölar emellanåt. Med rätt utrustning går det bra att ta en promenad i den friska novemberluften, och med poddar som Heimsökt eller Pappalandia i öronen blir även ruggiga promenader riktigt trevliga.

Men var försiktig om du tänkt ge dig ut på isen – enligt sjöbevakarna och räddningsverket är isarna ännu svaga. De rekommenderar att man inte rör sig på isen ännu, men ger också några tips på hur man kan förbereda sig om man trots allt vill eller behöver gå ut på isen. Här kan du läsa tipsen.

Korrigering: Aurora Botnias kryssning sker på fredagen, inte på lördagen.