Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.7.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Iran visar upp beslagtaget fartyg i tv

Revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, har beslagtagit ett utländskt fartyg som påstås ha smugglat bränsle i Persiska viken. Tolv personer i besättningen har frihetsberövats.

Nyhetsbild

Seppä Jaros lyckas smed – tvåmålsvinst i Tammerfors

Mål av Jahir Barraza och Anthony Olusanya gav Jaro en 2–0-seger borta mot TPV i Tammerfors. Men bäst på plan var målvakten Ville Seppä.

Storseger för Sundom IF II hemma mot Sisu-Pallo II

Sundom IF II hade en riktig målfest när man besegrade Sisu-Pallo II hemma på Sundom Arena i division 5 Vasadistriktet i fotboll. Sundom IF II gjorde f...

Nyhetsbild

Rasismkritik växer efter Trumps kampanjmöte

Vid ett kampanjmöte skanderade president Donald Trumps åhörare "Skicka tillbaka henne, skicka tillbaka henne" om den muslimska demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar, som har rötter i Somalia.Trump tar nu avstånd från anhängarnas angrepp. Men kritiken växer mot hans tidigare utfall mot Omar på Twitter.

Nyhetsbild

Ingen EM-final för Minna Hollanti

FRIIDROTT GIF:s Minna Hollanti lyckades inte ta sig till final i junior-EM i Borås. Karlebykastarens bästa resultat på 49,70 meter räckte inte till.

Nyhetsbild

Pati Hansén ordnar fest på Strampen och leder nytt radioprogram i P4

En magisk afton med pop-, soul- och funkmusik. Det utlovar Pati Hansén då Doo-Bop Originals uppträder på Strampen på fredag kväll.

Nyhetsbild

Sergei Eremenko har gjort sitt i SJK – återvänder till Lettland

FOTBOLL Sergei Eremenko återvänder med omedelbar verkan till Spartaks Jurmala. Det meddelar SJK på sin webbsida.

Nyhetsbild

Studiestöd också på sommaren? – ungdomsförbunden är delade i frågan

Ungdomspartiernas debatt hettade stundtals till när studiestödet, EU, och statsfinanserna avhandlades på scenen vid Finlandsarenan.

Nyhetsbild

Varppi ställer in alla kryssningar till Mickelsörarna

Under onsdagens sista båttur gav motorn på M/S Triton upp. Nu tvingas Varppi ställa in alla turer under resten av säsongen.

Nyhetsbild

Hård konkurrens i golf-FM: "Vissa har spelat otroligt bra"

GOLF Två av golfarna från Vasa Golf lyckades ta sig vidare till de två sista dagarna av FM. Oskar Osala och Conny Södergård var två av dem som inte klarade cutten.

Nyhetsbild

HS: Snart föds det fler hundvalpar än barn i Finland

Helsingin Sanomat skriver att antalet barn som föds i Finland har blivit så litet att det snart föds fler hundvalpar än barn.

Nyhetsbild

Lukumanu fick inte göra obetald praktik på sin arbetsplats och fick ingen förklaring till varför – "Jag är förkrossad"

VASA Trots förbättrade kunskaper i finska och en kandidatexamen i företagsekonomi ville ett Vasaföretag inte låta Lukumanu Iddrisu göra sin obetalda praktik hos dem.

Nyhetsbild

IS tar på sig självmordsattack på Sinaihalvön

Två personer har dödats i en självmordsattack riktad mot säkerhetsstyrkor på Sinaihalvön i Egypten, enligt sjukvårds- och säkerhetskällor. Det ena dödsoffret i bombattacken var civil och den andra var en medlem ur säkerhetsstyrkorna.

Nyhetsbild

Vd bakom Faceapp: Vi tar bort bilderna från våra servrar

Grundaren och vd:n för Faceapp Yaroslav Goncharov försäkrar att appen enbart använder fotona i syftet att editera dem. Flera medier världen över har satt Goncharov i förhörsstolen.

Nyhetsbild

G7-ministrar överens om digitalskatt

G7-länderna har under ett finansministermöte enats om hur man ska gå vidare för att nå en överenskommelse om att beskatta teknikjättar som Google, Apple, Facebook och Amazon.

Nyhetsbild

Källan till avloppsvattnet i Metviken hittades med kamera – "Bara att följa spåret av toalettpapper"

VASA Tusen kubikmeter avloppsvatten rann ut i Metviken efter ovanligt byggnadsfel. Entreprenören bollar redan med förslag på hur liknande miljöolyckor ska undvikas i framtiden.

Nyhetsbild

Finland jobbar på "tillfällig lösning" för frivillig omfördelning av flyktingar i EU

Det är inte hållbart att kommissionen måste ringa runt varje gång en migrantbåt korsar Medelhavet, anser Ohisalo. Efter mötet i Helsingfors ställer allt fler medlemsländer upp för en frivillig lösning.

Kemikalieluktande madrasser undersöktes av Tukes – inga förbjudna ämnen hittades

Flera personer tog kontakt med Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) angående kemikalieluktande madrasser och andra stoppade möbler. Konsumenterna upplevde även att lukten orsakade hälsoproblem.

Nyhetsbild

AVSNITT 2: Arkitekten från Vasa som ritade Finlands riksdagshus

Vad har Vasa att göra med stadshuset i Toronto? Det får vi reda på i dagens avsnitt där guiden Henrik Fågelbärj berättar om arkitekturen längs med Hovrättsesplanaden.

Nyhetsbild

Ny videoserie av VBL: Lär dig mer om Vasa centrums historia

VASA Har du någonsin undrat varför skulpturen på torget i Vasa leker med ett flygplan? Visste du att Vasa kunde ha blivit en kanalstad som Venedig? I Vasabladets nya videoserie får tittarna lära sig mer om Vasas historia, även detaljerna som man kanske inte visste om.

Nyhetsbild

Plantor stals från grav i Pörtom – "Förstår inte hur folk täcks"

Några plantor har försvunnit från en grav i Pörtom. Tydliga spadtag och levande blad tyder på att stölden skett nyligen.

Nyhetsbild

Dubbelmördare döms till döden i Marocko

Tre män döms till döden för morden på två skandinaviska turister i Atlasbergen i fjol, meddelar rätten i marockanska Salé.

Nyhetsbild

Brittiska parlamentet röstade mot smygbrexit

Brittiska parlamentsledamöter har godkänt ett förslag som gör det svårare för nästa premiärminister att tvinga fram en hård brexit genom att kringgå parlamentet.

Nyhetsbild

Konttivuokraus etablerar sig i Vasa – hyr ut specialcontainrar

Vid Wasalines terminal har containerföretaget Konttivuokraus öppnat sitt andra kontor i Finland. Med Konttivuokraus tjänster kan man köpa eller hyra en container i form av en bar eller ett laboratorium, för att nämna några.

Nyhetsbild

De grönas Hyrkkö: "Inför regelbundna hälsokontroller av finländarnas psykiska hälsa"

Regelbundna hälsokontroller av finländarnas psykiska hälsa och artificiell intelligens inom barnskyddet. Det var teman som lyftes på De grönas partiprogram på Finlandsarenan.

Nyhetsbild

Månen – en stjärna på kulturhimlen

Den 20 juli är det femtio år sedan människan för första gången landade på månen. Den mytomspunna himlakroppen och rymdfararna som försökt nå den har länge varit superstjärnor inom kulturen.

Nyhetsbild

Snabbare metod möjliggör magnetundersökning för fler män med misstänkt prostatacancer

Magnetundersökning har redan i flera år varit ett effektivt och pålitligt sätt att diagnostisera prostatacancer, men undersökningarna tar lång tid. Åbo universitetscentralsjukhus har utvecklat en metod som gör undersökningarna betydligt snabbare än tidigare.

Nyhetsbild

THL: Att tvinga folk att vaccinera sig kan leda till större misstro – inga sådana planer i Finland

Institutet för hälsa och välfärd säger till Yle att man inte planerar att följa Tysklands exempel och införa vaccinationstvång i Finland.

Nyhetsbild

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild

Då kommer Iggy Pops nya album

Punkfarfar Iggy Pop är aktuell med ny musik. I dag släpps singeln "Free", vilket också blir namnet på det album artisten kommer att släppa den 6 september i år.

Nyhetsbild

Qualcomm får miljardböta för konkurrensbrott

Amerikanska datachiptillverkaren Qualcomm bröt mot EU:s konkurrensregler och tvingas nu böta 242 miljoner euro, motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Nyhetsbild

De ekonomiska indikatorerna pekar nedåt

Flera av landets stora företag har visat en ekonomisk nedgång i sina halvårsrapporter. Wärtsilä, Nordea och Telia har alla gjort ett sämre kvartal än väntat.

Nyhetsbild

De här svenskspråkiga utbildningarna var svårast att komma in på

Psykologi, medicin och juridik hör åter till de svenskspråkiga universitetsutbildningar som allra flest sökande får ett nej från. För yrkeshögskolornas del är det svårast att komma in på de flexibla flerformsutbildningarna inom sjukvården.

Nyhetsbild

Succé när Jan Simons & Co spelade svenskt på Pori Jazz: "Ska inte predika språklagen"

BJÖRNEBORG För åttonde året i rad samarbetar Folktinget med Pori Jazz för att få in svenskan i jättearrangemanget i Björneborg. Och musikerna levererar.

Nyhetsbild

Atria: Konsumtionen av rött kött minskar, efterfrågan på kyckling ökar

Konsumtionen av rött kött minskar i Finland. Det syns i Atrias delårsresultat. Samtidigt ökar efterfrågan på kyckling.

Nyhetsbild

Entreprenör om avloppsvattnet som runnit ut i Metviken: "Ett mänskligt misstag"

VASA Sedan december i fjol har totalt kring 1000 kubikmeter avloppsvatten runnit ut i Metviken från ett nybyggt bostadshus. Byggkoncernen YIT som fungerat som huvudentreprenör tar på sig ansvaret för miljöolyckan.

Nyhetsbild

Vasasimmare uttagen till VM i parasimning

SIMNING Vasa Simsällskaps Nader Khalili är en av fem idrottare som kommer representera Finland i VM i parasimning i september.

Nyhetsbild

HS: Representanthuset vill utreda om USA:s militär använt fästingar i sina vapentest

USA:s representanthus kräver utredning om spridning av borrelios är en del av Pentagons biovapenprogram. Senaten måste ta med utredningen i sitt budgetförslag innan den kan verkställas.

Nyhetsbild

Enkät: Finländarna tycker det är viktigt att man kan lita på att taxin kommer fram och att den är trygg att åka med

Flera kvinnor än män tycker att det är väldigt viktigt att taxiresan är säker.

Nyhetsbild

På sadeln från Vasa till Paris – 1676 kilometer för välgörenhet

Nykarleby Nykarlebyparet cyklade 1676 kilometer från Vasa till Paris. Cykelturen gjordes tillsammans med välgörenhetsgruppen Team Rynkeby.

Nyhetsbild

Nordeas vd Casper von Koskull om vinstraset: "Vi ser över våra finansiella mål"

Bankkoncernen Nordea har fått utstå mycket kritik för att ha tappat resultatformen. Så mycket ljusare blev det inte efter torsdagens kvartalsrapport. Resultatet förbättrades, men inte tillräckligt.

Nyhetsbild

Säkerhetschef om misstankarna kring Faceapp: Hysteri på sociala medier och få bevis

En app som processerar bilder i molnet är inget nytt. Inte heller att USA är misstänksam mot Ryssland. Faceapp ska tas med en nypa salt och försiktighet, enligt informationssäkerhetschef.

Nyhetsbild

Wärtsiläs vd Jaakko Eskola ser ljust på resten av året: "Vi avslutar året starkt"

Med en historiskt hög orderstock på nästan 6,5 miljarder euro tänker Wärtsilä avsluta året starkt. Koncernens vd Jaakko Eskola är inte orolig för Wärtsilä, men han är bekymrad över det som sker på världsmarknaden.

Nyhetsbild

Spricka åtgärdad i badhytt – färdig smygtittat

PEDERSÖRE I badhytten i Kållby är sprickan åtgärdad. Nu går det inte längre att smygtitta genom sprickan.

KOLUMN: Författarsuperkraft

Kolumn Mikaela Nykvist: Tjuvlyssnar författaren och skriver om det du sagt och gjort i sina böcker?

Nyhetsbild

Instagram gör ett test och döljer likes i sex länder

Instagram döljer gillamarkeringar, "likes", efter att kritik framförts om plattformens påverkan på användares psykiska hälsa.

Nyhetsbild

Unga österbottningar tacklar vildmarken på läger i Västerbotten

Forsränning, höghöjdsbana och spökhistorier. Röda korsets vildmarksläger är i full gång i de västerbottniska skogarna. I år samlas österbottningar och norrmän runt lägerelden.

Nyhetsbild

Tyfonvarning när sim-VM i Sydkorea startar

SIMNING Nu varnas det för att tyfonen Danas ska drabba VM-staden Gwangju. Stora regnmängder och hårda vindar väntas när Danas når de södra delarna av Sydkorea.

Nyhetsbild

Vasa får ny ölmässa nästa år – svensk mässarrangör: "Vasa bubblar just nu"

Svensken Carl Lönndahl är en av dem som håller i trådarna för dryckesmässan och han har fastnat för Vasa: "Vi gillar Vasa. Utelivet har verkligen bubblat igång".

Nyhetsbild

Katarina Nylund assisterar Joakim Strand i riksdagen

Katarina Nylund har tillträtt tjänsten som riksdagsassistent för riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Nylund arbetade som Strands assistent under ett års tid även under förra valperioden.

Nyhetsbild

Starten för kärnkraftverket Olkiluoto 3 skjuts upp igen

Färdigställandet av kraftverket är redan tio år försenat. Nu skjuts starten upp ytterligare ett år. Det kan stå byggentreprenören dyrt.

Nyhetsbild

Marco Ryan lämnar Wärtsilä med omedelbar verkan

Britten Marco Ryan lämnar Wärtsilä med omedelbar verkan. Han har lett koncernens digitala omvandling. Ryan har utnämnts till en nyckelposition utanför bolaget.

Nyhetsbild

Faceapp kan utredas av FBI – Senator: "Full tillgång till användarnas data en säkerhetsrisk"

Den populära appen Faceapp är på väg att hamna i FBI:s blickfång. Den amerikanske senatorn Chuck Schumer har uppmanat den federala polisen att undersöka om Faceapp utgör en säkerhetsrisk.

Nyhetsbild

Sämre resultat än väntat för Wärtsilä – vd Jaakko Eskola: "Marknadsläget är utmanande"

Wärtsilä tappade mer än väntat under årets andra kvartal. Orderingången sjönk med 11 procent och det jämförbara rörelseresultatet med åtta procent. Wärtsilä beskriver marknadsläget som utmanande och drar ner på förväntningarna.

Nyhetsbild

Satsa på grönsaker till sommarbordet

Passa på att tillreda grönsaker medan det inhemska utbudet är stort. Testa att göra en pizza gjord på zucchini och en kryddig blomkålssoppa som passar alla tillfällen!

Nyhetsbild

Vinstras för Nordea – koncernen ser nu över utdelningen

Nordeas vinst rasar och avgående vd Casper von Koskull är inte nöjd. Bankledningen flaggar för att det kan bli ändrad utdelning till ägarna framöver.

Nyhetsbild

Med styvare stavar mot nya höjder – Saga Andersson medaljhopp i EM

FRIIDROTT Fyra i U18-EM, fyra i U20-EM och sjua i U20-VM. I sina tre senaste juniormästerskap har Saga Andersson varit smärtsamt nära medalj. Målet i Borås är att få med sig hem något annat än bara en ny upplevelse.

Nyhetsbild

Yle: Stort larm vid Helsingfors-Vanda flygplats – planet anlände säkert i slutändan

Det är fortfarande oklart vilken typ av fara planet var utsatt för.

Nyhetsbild

Joel Blomqvist är inte rädd för att satsa – "Jag visste redan som 10-åring att jag ville bli målvakt"

NYKARLEBY 17-åringen från Nykarleby är en snabbt växande talang. Joel Blomqvist har gått från Muik-spelare till juniorlandslagsspelare på bara några år och han tränar målmedvetet vidare.

Nyhetsbild

Unga konstnärer låter konsten poppa upp i Vasa centrum – håller första egna utställningen i helgen

Nina Nguyen, 22, och Clara Lumio, 21, vill visa upp sin konst och sin skaparglädje. I helgen ordnar de en popup-utställning i en tom affärslokal i centrala Vasa.

Nyhetsbild

Hastighetsbegränsningen vid motorvägens infart förbryllar trafikanter – Arbetsledare: Vi är medvetna om problemet

VASA Skyltningen vid Handelsesplanadens rondellbygge vid motorvägens infart till Vasa har orsakat huvudbry bland trafikanter. Är det 30 eller 50 kilometer i timmen som gäller? Här får du svaret.

Nyhetsbild

Långa dagar för byggarbetarna i Sandviken – "Men vi blir klara inom tidsramen"

VASA Rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen förväntas bli klar i höst. I sommar jobbar man långa skift för att bli klar i tid.

Nyhetsbild

Varmt väder att vänta redan i dag – ännu varmare i helgen

Efter kyligare väder i juli återvänder värmeböljan nu till Finland. Under veckoslutet väntas temperaturer över 20 grader i hela landet.

Nyhetsbild

Spricka i badhytt upprör mamma – "Flickor lär sig att de är objekt som ska tittas på"

PEDERSÖRE Simskoleflickor i Kållby tycker det är obehagligt att byta om då pojkar kikar på dem. Sofie Strandén-Backa anser att flickorna nonchaleras och att könsmakten blir i obalans.

Nyhetsbild

Företagare i Vasa ger studieförmåner via ny tjänst

Studerande i Vasa får i höst tillgång till förmåner via tjänsten Slice. Via tjänsten ger närmare hundra företag i Vasa rabatter till studerande. "En fördel att man binder sig för ett år i taget", säger företagaren Ingeborg Sjöblom-Kakkuri.

Nyhetsbild

Flygbolaget KLM kritiseras – bad ammande mor täcka över sig

Det nederländska flygbolaget KLM kritiseras efter att kabinpersonal bett en ammande mor att skyla sig för att inte uppröra andra passagerare.

Nyhetsbild

Elon Musk vill koppla upp hjärnan – kan hjälpa rörelsehindrade

En slags minidator ska sättas bakom örat och trådar opereras in i huvudet. Den visionen presenteras av Elon Musks företag Neuralink.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Gör om, gör rätt i Hedboärendet

Social- och hälsovårdsnämnden för Pedersöre och Jakobstad har beslutat att avtalet med seniorboendet Hedbo sägs upp och att social-och hälsovårdsverket övertar hela verksamheten i egen regi från och med den 1 september.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: FPA avgör själv sin upphandling

Grundfelet som FPA gjort är att det krävt för stora rabatter på normgivande taxiavgift och det i sin tur har lett till brist på taxin, speciellt i Nyland där FPA i upphandlingen godkänt upphandling som innebär för stor nedsättning på taxiavgifterna vilket leder till att servicen inte fungerar.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Finland måste klara sig självt

Försvarssamarbetet med Sverige invaggar Finland i falsk säkerhet och vi tror att svenskarna kommer rusande till undsättning om vi blir attackerade. Glöm det.

UNG TORSDAG: Var en allierad privilegierad

Att rannsaka sig själv kan vara nyckeln till förståelse och ett jämlikt samhälle.

Nyhetsbild

LEDARE: Rikspolitiker kan vara även kommunalpolitiker

Det är ingen ovanlighet att rikspolitiker har tunga politiska poster samtidigt i sina hemkommuner. Denna möjlighet ifrågasätts ibland. Det finns även klara fördelar med dubbelrollen.