Coronamisstanke på Möcs i Karleby – resultatet visade sig vara falskt

En person som besökte samjouren på Möcs testade positivt för coronaviruset, men det var falskt alarm. Zoom
Foto: Arkiv/Eva-Stina Kjellman

En person som besökte samjouren på Möcs testade positivt för coronaviruset, men det var falskt alarm.

En patient som togs in på Möcs samjour testade positivt för coronaviruset och det ledde till en hel del säkerhetsåtgärder på sjukhuset på måndagskvällen. Sedan visade det sig att patienten inte hade smittan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det handlade om en patient som kom in till samjouren i Karleby på måndagskvällen och inte visade några symptom på coronaviruset. När personen coronatestades rutinmässigt i samband med flytt till avdelning visade testet ändå positivt. När ett coronatest visar postivt för en patient som inte har symptom på viruset gör Soite alltid en fortsatt utredning och det visade sig nu att testet ändå var negativt.

Som säkerhetsåtgärd hann Soites personal kontakta de som hade kunnat exponeras för viruset. 

Testet gjordes om två gånger, och båda gångerna var det negativt. Soite meddelar att man därför är säker på att patienten inte är coronapositiv och att ingen exponering skett på sjukhuset.

"Laboratorieanalysen kan i sällsynta fall ge ett falskt positivt resultat. Om det uppstår misstanke om falskt resultat testar Soite alltid sådana fall en gång till med tanke på exponeringsrisken." skriver Soite i dagens pressmeddelande.

Inga nya coronafall har konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt på tisdagen. Inte heller på måndagen konstaterades några fall.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan