Soite går över till accelerationsfasen – fem nya fall på tisdagen

Kön till coronatestningen i Karleby ringlade lång på tisdagseftermiddagen. Ytterligare fem fall rapporterades på tisdagen, alla från samma smittokedja. Zoom
Foto: Katja Nyman

Kön till coronatestningen i Karleby ringlade lång på tisdagseftermiddagen. Ytterligare fem fall rapporterades på tisdagen, alla från samma smittokedja.

Från och med onsdag och nästan två veckor framåt gäller skärpta rekommendationer i Mellersta Österbotten på grund av det försämrade coronaläget. Bland annat stoppas all hobbyverksamhet inomhus.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Soite rapporterar om fem nya fall på tisdagen. Alla hör till samma smittokedja som fick sin början från en första maj-brunch på restaurang Mustakari förra lördagen. Smittkedjan har hittills gett hela 25 coronafall och redan i måndags såg infektionsöverläkare Marko Rahkonen på Soite accelerationsfasen som trolig.

 

Soites coronamyndighetsgrupp sammanträdde redan i dag, tisdag, och beslöt då att distriktet behöver gå över till accelerationsfasen och skärpa rekommendationerna. Så från och med onsdag den 12 maj till söndag den 23 maj gäller följande: högst 10 personer får samlas på privata tillställningar inomhus, högst 20 personer får samlas på privata tillställningar utomhus och all hobbyverksamhet inomhus både för vuxna och barn stoppas.

Enligt tidigare beslut från Regionförvaltningsverket får det till publika tillställningar och allmänna möten samlas högst 50 personer. Regionförvaltningsverket informerar skilt om eventuella skärpta rekommendationer.
Annons
Samtidigt beslöts att personer som studerar på Karleby yrkeskampus (Mellersta Österbottens yrkesinstitut, Karleby stads yrkesgymnasium och yrkesinstitutet Luovi) studerar på distans under tiden 12–23.5.2021. Personer som vistats 5.5 eller senare på Karleby yrkeskampus uppmanas övergå till frivillig karantän.

Under förra veckan rapporterades inom Soite om 20 nya coronafall. Andelen positiva coronasvar är nu 1,2 procent och incidensen har stigit till 33,5. Under de senaste 14 dagarna har sammanlagt 26 fall uppdagats inom Soite.

De nya rekommendationerna finns från och med onsdag listade på Soites coronawebbplats korona.soite.fi

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande