Hårdare coronabud i Karleby och Kronoby – bara 6 får samlas inomhus

Från och med onsdag får bara 6 personer samlas inomhus och 10 utomhus i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Från och med onsdag får bara 6 personer samlas inomhus och 10 utomhus i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nu skärps coronarekommedationerna i Kronoby och Karleby och i resten av Soites område. Bara 6 personer får träffas privat inomhus, 10 utomhus. Biblioteken stängs också i Kronoby.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen höll möte på tisdagsmorgonen och beslöt att skärpa rekommendationerna. 

Bara 6 personer ska träffas privat inomhus, och 10 utomhus. Utomhus måste man också se till att hålla säkerhetsavstånd.

Simhallar, spa-anläggningar och allmänna bastur ska hålla stängt. Det samma gäller ungdomslokaler, bibliotek och gym och liknande som kommunerna upprätthåller. I Karleby har dessa redan stängts, men nu meddelar också Kronoby kommun att biblioteken är stängda i kommunen från den 19 maj till den 1 juni.

Museer och teatrar kan däremot hålla öppet med specialarrangemang och bara de följer de coronarestriktioner Regionförvaltningsverket slagit fast. För Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt gäller att max 10 personer får samlas till offentliga sammankomster inomhus och 20 utomhus.

Annons
De nya rekommendationerna gäller från och med onsdag den 19 maj till tisdag den 1 juni. De uppdateras inom kort på Soites coronawebbplats. Myndighetsgruppen skriver i ett pressmeddelande att det är möjligt att rekommendationerna kan lindras till examenshelgen, om coronaläget lugnar ner sig i regionen.

Smittspårarna lyckas just nu spåra 70 procent av de senaste smittfallen. I 90 procent av fallen vet man att personen smittats på en viss plats eller vid ett visst evenemang.

Två tredjedelar av coronafallen som konstateras i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt nu är bland barn och unga. Soite fortsätter vädja till alla att undvika onödiga folksamlingar och minska närkontakterna till ett absolut minimum. 

På tisdagen konstaterades 11 nya coronafall.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Så kom Karleby ur coronans grepp – "Folk har följt rekommendationerna"

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

När coronaläget var som värst inom Soite ringlade bilkön lång vid drive in-testningen i Karleby. Många Soiteanställda flyttades till coronaarbete och laboratoriet hade svårt att hinna med testanalyserna.

Intensivt testande, stränga karantäner och en befolkning som lytt restriktionerna har tagit Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt ur den indiska coronavariantens grepp.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan

Följ med valet i din kommun

Visa resultat