I Mellersta Österbotten rapporterades fem nya fall under måndagen. De hänger alla ihop med den kedja som fick sin början från en första maj-brunch. Fortsättningsvis vårdas tre personer på sjukhus. Under de två senaste veckorna har sammanlagt 168 coronafall rapporterats.

 

Av den senaste tidens rapporterade fall har coronasmitta i 75 procent av fallen konstaterats hos personer som redan är i karantän. Men fortfarande dyker det alltså upp fall som inte varit i karantän. Det innebär att det finns en risk för exponeringar. Här listar vi möjliga exponeringsplatser, listan uppdateras kontinuerligt.

Incidensen, det vill säga nya fall per 100 000 invånare, ligger nu på 217 och under den senaste veckan har 82 nya fall rapporterats. Under förra veckan togs rekordmånga coronatester, hela 3736 stycken. Av coronavirustesterna är 1,7 procent positiva. Ännu för en vecka sedan var denna andel 2,9 procent.

Hittills har det i Mellersta Österbotten rapporterats om 451 coronafall. Mellersta Österbotten befinner sig i spridningsfasen för epidemin. Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts område måste man nu se till att närkontakter mellan personer i praktiken kan undvikas. Detta gäller i utrymmen som är öppna för allmänheten eller avsedda för en begränsad kund- eller deltagargrupp.

Soite uppmanar alla med även lindriga symtom att boka in sig till ett coronatest direkt. Det kan man göra genom att gå in på Omaolo-tjänsten eller ringa coronarådgivningen 06 8287499 eller vid behov barnjouren: 068264444. Testsvaret kommer till din mobil som ett textmeddelande eller så kan du se svaret på din Omakanta.