Den regionala covid-19-myndighetsgruppen beslöt på onsdagen att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt blir kvar i spridningsfasen. Gruppen meddelar att en övergång till den så kallade accelerationsfasen, eller i det här fallet inbromsningsfasen, kommer att diskuteras på ett extra insatt möte på måndag. Det här skulle innebära vissa lättnader i i coronarekommendationerna.

Enligt gruppen är det för tidigt att i nuläget gå ner en epidemifas. Även om antalet smittfall sjunkit snabbt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt behövs en längre period med lugnt läge för att kunna byta fas. På onsdagen rapporteras noll nya fall, liksom på tisdagen. Incidensen är nere i 86 och sammanlagt har 66 coronafall konstaterats de 14 senaste dagarna.

 

Just nu vårdas två patienter på Möcs i Karleby på grund av cornaviruset. På tisdagen var siffran tre. Cirka 130 personer är i karantän i distriktet.

Mydighetsgruppen påminner om att den kommande examenshelgen innebär en risk för nya coronafall. Därför uppmanar man alla som planerar fester att följa rekommendationerna för privata samlingar. I nuläget är de att max 10 personer ska samlas inomhus och 20 utomhus. Dessutom behöver man se till att följa alla rekommendationer som gäller i övrigt, som att hålla säkerhetsavstånd, vara noga med handhygienen och använda munskydd vid behov. Framför allt gäller det för den som ens känner sig lite förkyld att stanna hemma från festen och i stället söka sig till coronatest.