Coronamutationer kastar skugga över på växande vaccinationsgrad (publicerat 31.8)

Bakom rubrikerna är tillbaka efter sommaruppehållet. Höstens första gäst är Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen. Det är också premiär för lyssnarfrågor i podden. Hur ska man tänka kring fritidsresor när man har fått två vaccindoser?

Och vad är planen för barnfamiljer med barn under 12 år när vaccinationstäckningen är 80-90 procent? Fortsätter de strikta karantänsreglerna som förut? 

Klicka här för att lyssna på avsnittet.


Stor ovisshet när Afghanistan börjar nytt kapitel med gammalt styre  (2.9)

Ingen har undgått vad som har hänt och händer i Afghanistan. Efter 20 år av utländsk militär närvaro föll landet till synes ihop som ett korthus. Eller är det så? Hur ska man egentligen tolka talibanernas utåt sett mer försonliga ton och hur ser framtiden ut för landet med nästan 40 miljoner invånare.

Dagens avsnitt handlar om stationen i Afghanistan, och medverkar gör Vasabladets ledarskribent Viveca Dahl.

Klicka här för att lyssna på avsnittet.

Tusentals studerande i Vasa inledde studieåret för ett par veckor sedan.


Hoppfullhet och osäkerhet präglar studiestarten för tusentals studerande (7.9)

Den här veckan börjar de allra flesta studerande vara på plats och i en stor studiestad som Vasa syns det också på stadens gator att studiehösten har börjat. Hur resonerar man inom studiekretsarna nu när man träder in i ett nytt läsår, som åtminstone inledningsvis kommer att präglas av coronarestriktioner.

Julia Liewendahl, medlem i Åbo Akademis kårstyrelse gästar dagens avsnitt av Bakom rubrikerna där hon också ger sina bästa råd på vad man som studerande kan göra för att orka med ytterligare "orka lite till". 

Klicka här för att lyssna på avsnittet.

Tyngst och mest rutinerat – Sport inleder ännu en jakt på slutspelsplats (9.9)

Hockeyligan rivstartar alltså med ett klassiskt riksåttanderby när Sport möter Ässät i Björneborg. Sport har under sommaren genomgått stora förändringar. En del spelare har fått nya klubbadress och även i Sport finns flera nya namn. Enligt Jona Nyström, digital sportchef på HSS Media, är Sport det lag i ligan som har mest erfarenhet, och som viktmässigt är tyngst av alla.

Frågan är om laget har det som krävs för att ta en placering inom 10 bästa, och vem kommer att bära guldhjälmen säsongen 2021–2022?

Klicka här för att lyssna på avsnittet.

I musikalens öppningsnummerhälsar besättningen passagerarna – och publiken – välkomna till kryssningsfartyget Botnia Paradise. Från vänster Jakob Norrgård, Kevin Holmström, Carola Sarén, Johan Aspelin, May Schörlien och Markus Lytts.


Maxade premiärer när teatrarna öppnar dörrarna igen (14.9)

På Wasa teater bjuder humorgruppen KAJ på nyskriven musikal. Stadsteatern i Vasa presenterar föreställningen Katri Helena. Bägge teatrar har målsättningen klar: nu ska publiken hitta tillbaka till teatersalongerna. Dagens avnsnitt handlar om efterlängtade teaterpremiärer, den omtalade regeln om två meters avstånd och om hur teatrarna mår i efterdyningarna av stränga coronarestriktioner.

Vi diskuterar också den förväntansfulla känslan av att gå på teater, minns vi fortfarande hur det känns? Medverkande: Vasabladets kulturchef Patrik Back och nyhetspoddens redaktör Patrick Sjöholm

Klicka här för att lyssna på avsnittet.

500 euro per år rakt ner i soporna – så kan du minska matsvinnet (16.9)

Finländska familjer slänger mat för 500 euro per år. Privathushåll står för 33 procent av matsvinnet och slänger varje år över 100 miljoner kilo mat. Den här veckan är det spillveckan. Kampanjen vill uppmärksamma det matsvinn som uppstår i hela livsmedelskedjan, ändå från produktion till konsumtion.

I dagens poddavsnitt diskuterar VBL-journalisterna Heidi Eriksson och Heidi Kojonen varför vi slänger mat och delar med sig av konkreta tips på hur man kan minska på matsvinnet.

Klicka här för att lyssna på avsnittet.