|

LYSSNA: Kulturåret 2021 en berg-och-dalbana – djupa sår läker långsamt för kulturfolket

Ungefär 3 000 personer kom till Inre hamnen i Vasa för att lyssna på den brittiska artisten Bonnie Tyler. Vasa festival var ett av de stora evenemangen i somras. Zoom
Foto: Johan Hagström

Ungefär 3 000 personer kom till Inre hamnen i Vasa för att lyssna på den brittiska artisten Bonnie Tyler. Vasa festival var ett av de stora evenemangen i somras.

Vasabladets kulturchef Patrik Back summerar ännu ett omtumlande kulturår. Covidintygen ger möjlighet att hålla liv i teatrar och konsertsalar. Men hur sargad är branschen?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kulturfolket har pendlat mellan hopp och förtvivlan under 2021. I början av året pyrde ett växande missnöje mot politikernas nästintill nonchalanta förhållande till en kulturbransch som gick på knä efter månader av inställda evenemang och uteblivna inkomster. 

Under sommaren återvände hoppet och en del konserter och festivaler kunde arrangeras nästan som normalt. Och under hösten har covidintygen möjliggjort att publiken kan gå på teater och konserter.

Men är allt som förut och hur djupa ärr har kulturfolket fått efter en på många sätt tärande tid? Och kan man över huvud taget säga något om kulturens framtid när det gäller eventuella virusvarianter och hur branschen i stort finansieras i Finland? 

– En ny nedstängning av samhället skulle drabba kulturen otroligt hårt. Det skulle skörda offer vågar jag påstå eftersom många i branschen redan kämpar, säger Vasabladets kulturchef Patrik Back som medverkar i det senaste avsnittet av podden. 

Annons
Det senaste avsnittet av Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnarsajtSpotify och Apple podcasts.

 
Listen on Apple Podcasts
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan