Närkontakterna till dagens smittade har kartlagts och satts i karantän. Sammanlagt har nu 222 fall konstaterats inom Soite sedan pandemins början. I nuläget vårdas ingen covidpatient på sjukhuset i Karleby.

På onsdagen hade Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp möte och kunde konstatera att coronaläget fortfarande som helhet är lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Därför fortsätter distriktet på utgångsnivån, som är epidemins lindrigaste fas.

Gruppen beslöt ändå att utvidga rekommendationen om användning av munskydd. För att säkra att närundervisningen kan fortsätta rekommenderas att också högstadierna använder munskydd i klasserna 7-9 från och med måndag 8 mars. Samtidigt uppmanar man högstadieeleverna att söka sig till coronatest redan vid lindriga symptom.

Redan en gång tidigare har högstadierna inom Soites område uppmanats använda munskydd. Det var i mitten av januari när Soite var i accelerationsfas och områden som var i den eller spridningsfasen rekommenderades använda munskydd i skolorna i årskurs 6 och uppåt. Men inom Soites område blev den användningen mycket kortvarig eftersom Soite redan efter en dag övergick till epidemins lindrigaste fas där rekommendationen inte var i kraft. 

Nu ska eleverna alltså ha munskydd igen, men denna gång gäller rekommendationen inte årskurs 6.

Den nya rekommendationen om användning av munskydd i högstadier och övriga rekommendationer och restriktioner på Soites område gäller till den 15 mars.