Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

8.12.2017

En dag framåt
Nyhetsbild

Många protesterade mot Trump efter beskedet

Runt om i Mellanöstern har människor protesterat mot president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. På flera håll har det skrikits slagord och viftats med flaggor, men i övrigt har protesterna gått relativt lugnt till.

Nyhetsbild

Nu avgörs "Idol"-finalen i Globen

Hanna Ferm, eller Chris Kläfford? I kväll får tittarna reda på vem som tar hem TV4-tävlingen "Idol" som avgörs i Globen.

Nyhetsbild

Norsk oro inför OS i Sydkorea

OLYMPISKA SPEL Kommande vinter-OS avgörs i Pyeongchang och Sydkorea. Att situationen ser ut som den gör i grannlandet Nordkorea innebär ett orosmoment för säkerheten på mästerskapet – även för de norska OS-hoppen i längdskidor.

Nyhetsbild

Så ska Gävlebocken skyddas

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Kan en 13 meter hög bock i halm verkligen skyddas från att tändas på?

Posten placerar pop-up avhämtningsställe vid Minimani

Posten har satt upp cirka 130 tillfälliga avhämtningsställen inför julsäsongen i hela landet. Två av dem har placerats utanför Minimani i Vasa, skriver Pohjalainen.

31-åring häktad för mordet på 16-årig flicka i Kervo

Vanda tingsrätt har häktat en 31-årig man misstänkt för mordet på en tonårig flicka i Kervo. Polisen är förtegen om detaljerna.

Nyhetsbild

Jannika B inför finalen: Känns spännande!

På söndag går Karlebybördiga Jannika B upp mot Elias Kaskinen i finalen av sångtävlingen "Tähdet, tähdet". För Jannika B är finalplatsen en sådan överraskning att hon knappt hunnit öva.

Nyhetsbild

"En del köper hundar som de köper pizza"

Man vill ha dem billigt och man vill ha dem snabbt. Därför ökar försäljningen i Finland av valpar och vuxna hundar som kommer från dåliga förhållanden utomlands.

Nyhetsbild

Polen antar omstridda domstolsreformer

Underhuset i det polska parlamentet har röstat ja till en omstridd reformering av landets rättsväsende. Omstöpningen har kritiserats av EU som anser att den hotar rättsväsendet oberoende.

Nyhetsbild

Finland spelar VM-final

INNEBANDY Det var länge världsmästerskapets hittills målsnålaste tillställning när Finland och Schweiz gjorde upp om en plats i finalen i VM i slovakiska Bratislava.

Nyhetsbild

Lotsbåt kapsejsade, två saknas

UPPDATERAD En lotsbåt har kapsejsat utanför Borgå i Finska viken. Ett stort räddningspådrag pågår och man försöker som bäst vända på båten.

Nyhetsbild

En palestinier ihjälskjuten

Israeliska soldater har skjutit ihjäl en palestinier vid gränsen till Gazaremsan, rapporterar det palestinska hälsodepartementet.Skottlossningen inträffade i samband med protester mot president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Nyhetsbild

Vandrar i barndomens skogslandskap

VASA I september gav Johan Geisor ut fotoboken "De osynliga fåglarnas skog". Nu håller han sin första egna utställning i fotogalleriet Ibis i Vasa.

Nyhetsbild

Niinistö öppnade sin kampanj

I fredags (8.12) hoppade president Sauli Niinistö på det tåg som kommer att vara en del av hans valkampanj. Tågresan går norrut och slutar i Rovaniemi på söndag.

Nyhetsbild

Utpumpad Mäkäräinen hade problem med fysiken

SKIDSKYTTE Skidskytten Kaisa Mäkäräinen var nära en pallplacering i världscupsprinten i Hochfilzen – men det sista skottet blev en bom. – Det kändes som om jag inte styrde vapnet utan att vapnet styrde mig, säger Mäkäräinen till SPT.

Nyhetsbild

Fifa inväntar ryska dopningsbesked

FOTBOLL Fifa inväntar besked om 34 potentiella dopningsfall, bland dem spelare i det ryska VM-laget i fotboll 2014, som uppkommit i samband med McLaren-utredningen om systematiserad och statsstödd dopning i Ryssland.

Nyhetsbild

Kritiskt läge för finskan och meänkieli i Sverige

Allt färre barn och ungdomar läser finska eller meänkieli som hemspråk i skolan i Sverige. Det visar en utredning som presenterades på kulturcentret för Sverige och Finland på Hanaholmen i fredags.

Nyhetsbild

De hjälper deltidsarbetsföra att hitta nya vägar

Hur kan en snickare med axelskada eller en närvårdare med ryggproblem gå vidare i yrkeslivet? Gruppen av människor som behöver byta riktning för att klara arbetslivet blir allt större.

INSÄNDARE: Obundet men politiskt aktivt

ÖSP är partipolitiskt obundet, men i allra högsta grad politiskt aktivt. Detta apropå Centerpartisten Gustav Söderbergs insändare om organisationens tvivelaktiga obundenhet på VBL:s webb 5.12.

INSÄNDARE: Miljövård på avvägar

Det har gjorts många försök att tala förstånd med de så kallade miljövårdarna.

Nyhetsbild

Kan United stoppa City i helgens derby?

FOTBOLL Pep Guardiola mot José Mourinho, filosofen mot pragmatikern, ettan mot tvåan, City mot United.Vem som är bäst i Manchester på söndag lär få konsekvenser för resten av Premier League-säsongen.

Nyhetsbild

Nu postas de flesta julkorten

I helgen infaller de dagar då de flesta finländarna skriver sina julkort.

Nyhetsbild

Hela byn sluter upp bakom Strimman

MALAX Hundraåringen Strimman är i dag viktigare än någonsin för Långåminneborna. På föreningens tillställningar möter alla åldrar upp, från 0 till 90+.

Nyhetsbild

Demonstration mot farmningen

KARLEBY Några tiotal personer demonstrerade i Karleby mot pälsdjursuppfödningen. Det var en tyst demonstration där deltagarna bar bilder på pälsdjur, utan tal och utan slagord.

"Vi vill ge hopp för framtiden"

Österbottens socialpsykiatriska förening r.f. firade sin 30-årsfest på fredagen. På festen blickade föreningen bakåt och ser hur långt de har kommit, men de har ännu en bit att gå, säger verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Minst 60 döda i strider i Sydsudan

Över 60 personer har dödats i strider om boskap i Sydsudan, enligt lokala myndigheter. Striderna har utkämpats mellan rivaliserande klaner inom folkgruppen dinka sedan i onsdags.

Nyhetsbild

Oldsberg sparkas från "Bingolotto"

Ingvar Oldsberg slutar som programledare för "Bingolotto". Orsaken är en internutredning som visar på "allvarliga arbetsmiljöproblem".

Nyhetsbild

Bandmönstringar och konserter i vår

I Vasa finns det många aktiva band, men det är sällan de har möjlighet uppträda för publik. Nu ska det bli en ändring på det.

Nyhetsbild

Fler jobb än väntat i USA

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 228 000 personer under november enligt landets arbetsmarknadsdepartement.

Nyhetsbild

Inga prispengar till Nordkorea

När Nordkoreas herrlandslag i fotboll på lördag möter Japan i Tokyo är det mot bakgrund av ett allt mer upptrappat tonläge i världspolitiken. Så sent som förra veckan sköt Nordkorea upp en robot som störtade i Japanska sjön.

Nyhetsbild

Oviss framtid för Matkapojats Vasakontor

Resebyrån Matkapojat har permitterat personalen i Vasa. Företaget måste spara och kontorets framtid är oviss.

Nyhetsbild

Vasas vackraste julfönster är utsett

Shopping Vaasa ordnade även i år den traditonsenliga tävligen i Vasas vackraste julfönster.

Nyhetsbild

Fet julmat kan leda till förstoppning

VASA Det lönar sig att fundera över vad du äter, speciellt i julfesttider. Magbesvär kan förekomma oftare under julen, säger överläkare Leena Kettunen vid Vasa stad.

Bröstcancerpatienter får proteser av cancerföreningen

Österbottens cancerförening erbjuder bröstcanceropererade patienter en heltäckande protesservice med bröstproteser, provningar och en sjukskötarrådgivning. Protesen och den tillhörande servicen är avgiftsfri för klienten.

Ryskt plan kränkte finländskt luftrum

Utredningen av den luftrumskränkning som misstänks ha ägt rum tidigare i veckan ovanför Borgå är utredd.

Nyhetsbild

Finnair lyfter

Flygbolaget Finnair noterar ett kraftigt lyft när det gäller antalet flygpassagerare i november månad.

31-åring häktad för mordet på 16-årig flicka i Kervo

Östra Nylands tingsrätt har häktat en 31-årig man misstänkt för mordet på en tonårig flicka i Kervo. Polisen är förtegen om detaljerna.

Nyhetsbild

Närmare 500 kan få gå på Nordea

Storbanken gör om sin verksamhetsmodell och inleder samarbetsförhandlingar. I Finland beräknas hundratals få gå, inom hela koncernen tusentals.

Bil körde i diket i Nykarleby

NYKARLEBY En bild körde av Norra Munsalavägen på fredag cirka klockan 14.

Nyhetsbild

Vasabo åtalad för grovt skattebedrägeri

I RÄTTEN En 66-årig man från Vasa åtalas för grovt fiffel inom sitt företag. Stora summor har flödat utanför bokföringen och Skatteförvaltningen vill ha sitt. Själv skyller mannen på en sjukdom.

Nyhetsbild

Oroligt i Jerusalem och på Västbanken

En ny intifada kan följa på USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Men den behöver inte nödvändigtvis bli lika våldsam som tidigare – det kan i stället bli fråga om civil olydnad i form av långvariga strejker, spår forskare.Palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor har drabbat samman på flera platser.

Nyhetsbild

Mats Nylund togs in på sjukhus

Riksdagsledamot och blivande SLC-ordförande Mats Nylund togs på torsdagen in på sjukhus på grund av en infektion. För två år sedan opererades hela hans tjocktarm bort, infektionen hör samman med operationen och sjukdomen.

Nyhetsbild

Nu vet forskarna hur kattparasiten tar sig till hjärnan

– Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immunceller, säger professor Antonio Barragan.

24 vill leda Vasaregionens arenor

UPPDATERAD 25 personer har sökt jobbet som direktör för Vasaregionens arenor.

Nyhetsbild

Plusgrader hela helgen

Meteorologiska institutet utlovar ett par plusgrader i Österbotten hela helgen.

Nyhetsbild

Anarkister brände över 30 Finlandsflaggor på självständighetsdagen

En grupp anarkister har bränt över 30 Finlandsflaggor och lagt ut en video om det på webben. Gruppen säger att flaggorna har blivit "befriade".

Nyhetsbild

Personbilar krockade på Nixback

NÄRPES. Vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen krockade två personbilar i korsningsområdet Algotsvägen–Närpesvägen på Nixback, Närpes.

Futsalmatch till minne av de som omkom i Malaxolyckan

På söndag kommer futsalmatchen mellan Ruutupaidat och FFT att spelas till minne av de två unga männen som omkom i trafikolyckan i Malax i onsdags.

Nyhetsbild

"Bonde söker fru" får ny säsong

TV4:s dejtningsprogram "Bonde söker fru" får en trettonde säsong.

Blåsmusiken ska utvecklas i Svenskfinland

Robin Käldström från Jakobstad har utsetts till projektledare för ett treårigt projekt inom Finlands Svenska Sång- och Musikförbund (FSSMF).

Nyhetsbild

St1 i Närpes i konkurs

NÄRPES Bensinstationen St1 i Närpes har försatts i konkurs på egen begäran. Stationen förblir stängd om ingen ny ägare vill ta över.

Nyhetsbild

Snatteriet ökar under julen

Julsäsongen är livlig också vad gäller snatteribrott, många blir fast för snatteri under julsäsongen, skriver polisen.

Nyhetsbild

Pensionerade tullhunden Urho premieras på mässa

Nyligen pensionerade tullhunden Urho uppmärksammas på Helsingfors hundmässa med hederstiteln Årets tjänstehund 2017. Urho använde sin vassa nos för att sniffa fram narkotikaförsändelser på Helsingfors flygplats.

Nyhetsbild

Konstsamfundet delar ut pengar åt kulturen

Jepokryddona får 2 500 euro för en turné till USA och Kanada nästa sommar. Musikgruppen hör till dem som får pengar av Föreningen Konstsamfundet.

Konstsamfundet delar ut 764 100 euro

Konstsamfundet har beviljat 764 100 euro till 177 mottagare i höstens omgång. Rockföreningen vid Åbo Akademi får 1000 euro för att ordna RÅA på Kåren våren 2018.

Polisen påminner: Snatteri är ett brott

Under julen snattas det i butikerna. Polisstyrelsen påminner att även minderåriga snattare är tvungna att betala skadestånd.

Nyhetsbild

Så mycket får Ikeas anställda i julbonus

Varuhusjätten Ikea betalar omkring 13 000 svenska kronor (cirka 1370 euro) i julbonus till varje heltidsanställd medarbetare. Det skriver Ikea på sin sajt.

Helsingfors hovrätt sänker straffet i våldtäkt av minderårig

En 28-årig man tvingade en 16-årig flicka till oralsex. Helsingfors hovrätt sänker mannens fängelsestraff och skadestånd.

Nyhetsbild

Julstugorna på torget öppnar

VASA Julstugorna i Vasa skapar stämning på torget i år igen. Tre av fyra stugor är fyllda, men ännu finns plats för ett företag.

Nyhetsbild

Mäkynen: Tycks inte finnas rättssäkerhet

VASA Jukka Mäkynen (Sannf) vet först inte vad han ska säga när han hör att han dömts för misshandel. "Men troligen går det här vidare".

Nyhetsbild

EU och Storbritannien överens

Tillräckliga framsteg har nåtts i brexitförhandlingarnas första fas, skriver EU-kommissionen i ett uttalande. Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien öppnar för nästa fas i utträdesprocessen.

Nyhetsbild

Jukka Mäkynen får böter för misshandel

I RÄTTEN Sannfinländaren Jukka Mäkynen, fullmäktigeledamot i Vasa, döms till 50 dagsböter, eller 1300 euro, för misshandel. Den andra mannens åtal förkastades.

Nyhetsbild

Niinistös stöd rasar, bara 64 procent skulle rösta på honom nu

I Yles senaste gallupmätning var stödet för den sittande presidenten 80 procent. Nu publicerar Iltalehti en gallup där stödet har sjunkit till drygt 60.

Nyhetsbild

Flera läkare lämnar Malmska sjukhuset

JAKOBSTAD Det råder remisstopp på inre medicinska polikliniken på Malmska. Orsaken är att läkarna lämnar sjukhuset.

Marken skakade i Uleåborgstrakten

Med 3,5 magnituder på Richterskalan kan det vara fråga om årets kraftigaste jordskalv i Finland,

Nyhetsbild

Insändare: Gå inte i wifi-scifi-fällan

Om all service, all mänsklig kommunikation och alla tjänster blir baserade på den trådlösa kommunikationsteknologin är det mycket svårt att komma ur den, hur allvarliga följdverkningar den än konstateras ha.

Nyhetsbild

KOLUMN: Övernog av festyra och självberöm

Karusellen har nu snurrat så länge, att den känns overklig. Är Finlands sekeljubileum faktiskt en så här stor klang- och jubelfest? skriver Ralf Friberg.

INSÄNDARE: SDP försvarar svenskan

Mikaela Björklund ställer i en insändare (VBL 2.12.) frågan ifall SDP:s riksdagsledamöter vill fälla regeringens regionala språkförsök.

INSÄNDARE: Vilken jubileumspresent!

Arbetet med att rädda Malaxsiken har pågått i femtio år. Nu riskerar allt detta arbete att gå förlorat.

Nyhetsbild

Almanacka med foton från ett helt sekel

MALAX Äldsta fotot i Aanacko 2018 är taget omkring 1917, det yngsta i år. Den nyutkomna Malaxalmanackan har tryckts i drygt 1 000 exemplar.

INSÄNDARE: Vetenskap och trams

Nyligen publicerades en artikel om vetenskapsskribenten Emma Frans under rubriken ”Forskare: Så skiljer du vetenskap från trams”. (VBL och ÖT 5.12).

Nyhetsbild

May till Bryssel - hoppas på genombrott i brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May har rest till Bryssel för att träffa Jean-Claude Juncker, med hopp om ett genombrott i förhandlingarna, säger Downing Street i ett uttalande enligt AFP.

KOLUMN: En ny regression

Inser vi hur mångfalden i våra samhällen har gått in i en ny regression?

Nyhetsbild

Londons bästa restaurang fanns inte

Den höjdes snabbt till skyarna, klassades snart som Londons bästa matställe – och bokningslistan skenade, PR-erbjudandena regnade in och medierna stod på rad för att testa. Det var bara det att restaurangen, Skjulet vid Dulwich, aldrig hade existerat.

Nyhetsbild

Generalkonsul: Otroligt att Finlands residens står kvar

I södra Kalifornien bekämpar över 4 000 brandmän flera svåra skogsbränder. Generalkonsul Stefan Lindström, som i sista stund fick ställa in självständighetsmottagningen, säger nu att både residenset och festtältet verkar ha klarat sig utan skador.

Nyhetsbild

Lucka 8: Toni får bo på hotell i Lappland

JOULUKALENTERI–JULKALENDERN Tämä on kertomus Toni-tontusta, tavallinen ja kiltti poika, joka kovasti odottaa joulua. Hänellä on monta tonttuystävää ja yhdessä he saavat tänä vuonna auttaa Joulupukkia. Tule mukaan seuraamaan Toni-tontun seikkailuja joulukuun 1–24. päivinä niin näet kaikkea mitä hänelle tapahtuu.

Nyhetsbild

Finansutskottet har sagt sitt - "höj alkoholskatten"

Regeringens planer på att höja alkoholskatten får stöd i finansutskottet. Den genomsnittliga höjningen väntas bli 10 procent.

Nyhetsbild

#övistoo: Nu försöker skolan titta framåt

VASA Uppropet om sexuella trakasserier på Vasa övningsskola kan vara en förlust för skolan på kort sikt men en vinst på lång sikt. Så sammanfattar ledande rektorn situationen. Nu kör det långsiktiga förändringsarbetet igång.

Nyhetsbild

Inga snabba lösningar för hemlösa i Vasa

Enligt statistik finns det över tio hemlösa i Vasa. Det finns inga härbärgen att övernatta i för en natt. Men kontaktar man myndigheterna så finns det hjälp att få.

Nyhetsbild

Petalax almanacka skildrar dramatik

År 1918 fick en dramatisk början i Petalax. Hur återges i den nyutkomna "Väggaanack froån Petalax 2018".

Nyhetsbild

Väyrynen är som gubben ur lådan

Ledare Paavo Väyrynen livar upp presidentvalskampanjen, men hans tid som ledande politisk opinionsbildare och frontfigur är ohjälpligen förbi.