Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

7.12.2017

En dag framåt

20 år för polis som sköt obeväpnad svart man

En före detta polisman har dömts till 20 års fängelse för att 2015 ha skjutit ihjäl en obeväpnad svart man i North Charleston i South Carolina i USA.

Nyhetsbild

Det här var störst på Facebook i år

Terrordåd, orkaner och politik – stora händelser har avlöst varandra under 2017. Men det som toppar listan på ämnen som människor över hela världen har diskuterat mest på Facebook är Internationella kvinnodagen.

Nyhetsbild

Kärpätcoachens vädjan till publiken: "Överge inte Sport"

ISHOCKEY En bra första period räckte inte för Sport. Serieledarna Kärpät åkte i väg med poängen efter att deras glödheta powerplay skjutit ner örnarna.

Nyhetsbild

Splittrad opposition beskyller regeringen för ojämlikhet

Regeringen fick skarp kritik när riksdagen diskuterade SDP:s, De grönas och Vänsterförbundets interpellation. Samlingspartisten Mari-Leena Talvite kontrade med att beskylla SDP för ekonomisk populism.

Nyhetsbild

Vad kostar det att lysa upp Colosseum?

I samband med självständighetsfirandet lyste sevärdheter runtom i världen i blått och vitt. När festen är över börjar man kanske undra vem som betalar.

Finland till VM-semifinal

INNEBANDY Finland fick en chockstart på sin kvartsfinal i VM i Bratislava, men gjorde sedan jobbet och säkrade en semifinalplats.

Nyhetsbild

Mellanmål i Korsholms skolor ett steg närmare

På Korsholms bildningsnämnds möte gjordes vidareutredningar om ett eventuellt mellanmål i lågstadierna och högstadierna i kommunen. Målet är att mellanmålet införs till höstterminen år 2018.

Nyhetsbild

Bara "timmar" till brexit-lösning

UPPDATERAD Hoppet väcks om nya möjligheter till ett genombrott i brexitförhandlingarna efter löfte om ett kommande uttalande från EU-basen Donald Tusk. Irländska uppgifter talar om en möjlig lösning kring förhandlingarnas första fas inom några timmar.

Nyhetsbild

Femte guldbollen för Cristiano Ronaldo

FOTBOLL Det var ganska väntat – och det blev också precis som väntat. Real Madrid-stjärnan Cristiano Ronaldo fick ta emot sin femte Ballon d'Or i Eiffeltornet och skrev ett nytt kapitel i rivaliteten med Lionel Messi.

Nyhetsbild

Sport skäret efter ligaettan

ISHOCKEY Sport var på hugget i första perioden, men Kärpät kom i kapp och säkrade sedan tre poäng.

Nyhetsbild

Finländare i Kalifornien: Obehagliga bränder

Ett brandinferno härjar i Los Angeles-regionen i södra Kalifornien i USA. Journalisten Jeanette "Peppe" Öhman, som bor i Santa Monica i Kalifornien, har fått stanna inomhus i två dagar på grund av den dåliga luften.

Nyhetsbild

Extra säkerhet i Köpenhamn till jul

För nionde gången förlänger polisen i Köpenhamn den så kallade visitationszonen i Danmarks huvudstad.

Nyhetsbild

Fullmäktige svalde tung budget

NYKARLEBY Det var bara Jan-Erik Frostdahl (SFP) som ville halvera stadens investeringar nästa år och remittera budgetförslaget tillbaka till styrelsen. De övriga 26 ledamöterna svalde styrelsens förslag till budget och ekonomiplan med hull och hår.

Nyhetsbild

Tre döda i skolskjutning i USA

UPPDATERAD. Tre personer har dödats i en skjutning på en skola i New Mexico i USA, uppger lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Mindre fart i tyska industrin

Uttag av ledighet i anslutning till helgdagar bidrog till att dra ned Tysklands industriproduktion.

Nyhetsbild

Fortsatt rusning efter bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har rusat upp över en symbolisk nivå – vid lunchtid på torsdagen var en bitcoin för första gången värd mer än 15 000 dollar, rapporterar Bloomberg.

Olympisk lagläkare var pedofil

GYMNASTIK Larry Nassar, tidigare läkare i USA:s gymnastiklandslag, döms till 60 års fängelse för innehav av barnpornografi.

Nyhetsbild

Närpesmodellen fick idel lovord

Det räcker inte med jobb och tak över huvudet för att integrationen av invandrare ska lyckas. Att knyta kontakter med folk i det omgivande lokalsamhället är minst lika viktigt. Det var en del av slutsatserna då Migrationsinstitutets rapport släpptes på torsdagen.

Nyhetsbild

36-åring från Kristinestad dömd för barnövergrepp

I RÄTTEN En 36-årig man från Kristinestad döms till tre års ovillkorligt fängelse för flera fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn. Övergreppen pågick i sju års tid.

Nyhetsbild

Nobelprisvinnare sågar Trump

President Donald Trumps skatteomläggning sågas av amerikanen Richard H Thaler, vinnare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Nyhetsbild

Katalanskt folkhav i Bryssel

Snålblåst och strilande regn hindrade inte 45 000 katalaner från att fylla gatorna kring EU-högkvarteren i Bryssel i en rödgul manifestation för självständighet.

Nyhetsbild

USA mindes anfallet mot Pearl Harbor

Många människor samlades runt om i USA på torsdagen för att minnas att det var 76 år sedan det japanska överraskningsanfallet mot Pearl Harbor på Hawaii och hedra de över 2 300 som dog.

Nyhetsbild

Ellena Putri designade luciapälsen

LUCIA I år var det extra bråttom med pälsen eftersom den ska levereras nästan en vecka före själva kröningen av Finlands lucia.

Nyhetsbild

Dödsoffer i skred i Norge

En 38-årig kvinna har omkommit i ett jordskred i västra Norge. Meteorologer varnar för fortsatta skred och laviner.

Nyhetsbild

Franken lämnar senaten

Demokraten Al Franken lämnar sin plats i USA:s senat efter att ha anklagats för flera fall av sexuella trakasserier. Han har själv bekräftat sin avgång i kongressen.

Flera skadade i bilolycka i Vittis

Två bilar krockade i Vittis i landskapet Satakunta under torsdagskvällen. Enligt räddningsverket skadades åtminstone tre personer, en av dem allvarligt.

Nyhetsbild

"Solsidan" med aningen större allvar

RECENSION Den förväntade biosuccén "Solsidan" är en filmatisering gjord med säker hand – men de välkända karaktärerna visar sin osäkerhet.

Nyhetsbild

Demonstranter mot Jerusalembeslut skadade

Minst 31 personer har skadats i drabbningar mellan israelisk militär och palestinier som protesterade mot beslutet av USA:s president Donald Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Nyhetsbild

Okänd soldat en publiksuccé

Okänd soldat har lockat stor publik i Österbotten. Nationellt förväntas filmen spränga 800 000-gränsen inom några dagar.

Nyhetsbild

Grekland: Nej, freden behöver inte skrivas om

Turkiets fredsavtal med omvärlden från 1923 behöver "uppdateras", säger president Recep Tayyip Erdogan i Grekland. Aldrig i livet, svarar grekiska ledare, som befarar att Erdogan vill rita om gränsen.

Nyhetsbild

Lärknäs nästa stora investering i Korsnäs

Korsnäs fortsätter med en hög investeringstakt. Nästa år börjar renoveringen av Lärknäs, ett projekt som pågår i tre år.

Nyhetsbild

Wärtsilä hade rätt att säga upp anställda

Wärtsilä måste inte betala någon ersättning till 34 tidigare anställda. De ex-anställda måste stå för rättegångskostnaderna.

Nyhetsbild

Kummola till Ilta-Sanomat: KHL vågar inte bojkotta OS

OLYMPISKA SPEL NHL-spelarna är redan borta – men KHL-lirarna kommer att få klartecken att spela i OS. Det tror IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola.

Nyhetsbild

Hårt kritiserad kulturchef avgår

Benny Fredriksson slutar som vd på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm efter anklagelserna som riktats mot honom.

Nyhetsbild

Facket: Servicestation utnyttjar unga anställda

En chef som använder övervakningskamerorna på bensinmacken för att kontrollera personalen och som ifrågasätter medarbetarens sjukanmälan och avråder från att besöka arbetshälsovården. Det är ett par av de anklagelser som servicefacket PAM går ut med mot Pohjanmaan Asemat som driver ett antal servicestationer i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Lego får rätt mot kinesiska kopior

Danska Lego har vunnit en juridisk strid mot två kinesiska företag som kopierat leksaksföretagets koncept.

Nyhetsbild

Mutko: "Jag är beredd att avgå"

OLYMPISKA SPEL Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko är livstidsavstängd från OS på grund av sin tidigare roll som idrottsminister. Han säger nu att han är redo att avgå.

Nyhetsbild

Asylsökande lurade finska staten - utvisas

I RÄTTEN En asylsökande marockan döms till villkorligt fängelse för att ha vilselett finska staten. Han uppgav fel födelseår och fick därmed snabbare asylbehandling – och större bostadsstöd. Mannen kommer nu att utvisas från Finland.

Nyhetsbild

Wenger säljer inte petad Arsenaltrio

FOTBOLL Arsenal kommer inte att sälja spelarna Olivier Giroud, Jack Wilshere och Theo Walcott i januarifönstret, säger lagets tränare Arséne Wenger.

Nyhetsbild

VM-bossen Mutko: "Inte tid att tänka på mig"

OLYMPISKA SPEL Vitalij Mutkos första kommentar efter uteslutningen av Ryssland från OS är ett eko av president Vladimir Putins. Om sin egen livstidsavstängning från OS är han fåordig. "Nu är det inte tid att tänka på mig", säger han.

Nyhetsbild

Tysk alpintalang död i träningsolycka

ALPINT Den 17-åriga tyska utförsåkaren Max Burkhart har avlidit efter att ha kraschat under ett träningsåk i Lake Louise, Kanada.

Nyhetsbild

Schumacher "kämpar fortfarande"

FORMEL 1 Den tyska formel 1-föraren Michael Schumacher kämpar fortfarande för att komma tillbaka efter sin svåra skidolycka för fyra år sedan, säger Ferraris tidigare stallchef Jean Todt.

Nyhetsbild

Vonn: "Tävlar inte för Trump"

ALPINT Om Lindsey Vonn hamnar högst upp på prispallen i vinter-OS i Pyeongchang så kommer hon att tacka nej till alla följande inviter till att besöka Vita huset.

Nyhetsbild

Blossom intresserar svenskarna

Blossom har fått fint mottagande i Sverige. Efter att butiken i Nacka öppnade har makarna Sundell fått förfrågningar från flera köpcentra.

Nyhetsbild

Felins nya video – en inre dragkamp

NY VIDEO Felins nya musikvideo "21st century" handlar om att vilja njuta av livet samtidigt som man vill göra världen till en bättre plats. Låten handlar om att oberoende vilket val man gör, så är man ändå framtiden.

Nyhetsbild

Sport mot serieledarna – Iilahti får chansen på hemmais

ISHOCKEY Sport gör ett nytt försök att bryta sin förlustsvit när ligaettan Kärpät gästar Kopparön. Målvakten Jonathan Iilahti gör sin första hemmamatch för Sport sedan säsongen 2012–2013.

Nyhetsbild

Österbottnisk kulturarv i väggkalender

Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur ger ut en väggkalender för år 2018. Den här gången är temat immateriellt kulturarv.

Sibeliusgymnasiet julshowar i Vasa

VASA Sibeliusgymnasiets julshow med musik och dans kommer på turné till Variska skola torsdagen den 14 december.

Nyhetsbild

Korsholm får hjälp av ÅA i fusionsfrågan

KORSHOLM På måndag nästa vecka ska kommunstyrelsen i Korsholm diskutera fusion. Planen är höra korsholmarna i januari och februari.

Kuusela leder Centern i Jakobstad

JAKOBSTAD Centerns lokalförening i Jakobstad har hållit årsmöte och valt Veikko Kuusela till ordförande.

Nyhetsbild

Tungt besked för Blue Fox – nyckelspelare borta i månader

INNEBANDY Blue Fox herrar har drabbats av ett tungt avbräck. Den offensiva backen Joonas Poutanen skadade sig i söndagens match och blir borta åtminstone 8–12 veckor.

Nyhetsbild

Dubbla pris till gymnasiet

JAKOBSTAD Abiturienterna Zacharias Åsmus och Sara Gripström i Jakobstads gymnasium vann första respektive tredje pris i Vasa Krigsveterandistrikts årliga uppsatstävling.

Nyhetsbild

Varg passerade Gerby - spår på gårdsplaner

VASA En fullvuxen stor varg rörde sig genom ett bostadsområde i Gerby tidigt på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Polisen utreder Malaxolyckan som dråp

MALAX

Frontalkrocken som krävde två människors liv i Malax på självständighetsdagens morgon kan ha skett uppsåtligen, misstänker polisen som nu utreder olyckan.

Nyhetsbild

Fina framtidsvisioner på balen

Borden står dukade med snittar och kakor. Presidenten och hans fru har hälsat på alla gäster, och orkestern blåser ut nationalromantiska toner. Frasande balklänningar glider förbi och man skymtar idrottslegender bakom varje hörn. Men också en och annan österbottning.

Nyhetsbild

Viking Line donerar 50 000 till Östersjöforskning

Viking Line uppmärksammar Finlands jubileumsår genom att donera 50 000 euro till Helsingfors universitets zoologiska forskningsstation i Tvärminne. Prispengarna överräcktes på torsdagen.

Nyhetsbild

Saab återvänder som elbil

Klassiska Saab 9-3 återuppstår, men som elbil. Kinesiska Nevs har planer på att tillverka 50 000 Saab 9-3 elbilar.

PAM: Servicestation i Vasa felbehandlar unga anställda

VASA En chef som använder övervakningskamerorna på bensinmacken för att kontrollera personalen och som ifrågasätter medarbetarens sjukanmälan och avråder från att besöka arbetshälsovården. Det är ett par av de anklagelser som servicefacket PAM går ut med mot Pohjanmaan Asemat som driver bland annat Shells servicestation vid Storalånggatan i Vasa.

Nyhetsbild

Allt klart för samkönade vigslar i Australien

Australiens parlament har röstat slutgiltigt ja till en könsneutral äktenskapslag. De första gay-bröllopen väntas därmed i februari.

Nyhetsbild

Tusentals flyr brandinferno i USA

Ett brandinferno rasar fortsatt i Los Angeles-regionen i södra Kalifornien. Över 230 000 människor har tvingats fly, och tusentals hem hotas, bland dem flera exklusiva fastigheter i Bel Air.

Nyhetsbild

Misshandel och stenkastning i Jakobstad

JAKOBSTAD Natten till onsdag inträffade ett par incidenter i centrum av Jakobstad.

Nyhetsbild

Studie: P-piller ökar risken för bröstcancer

Kvinnor mellan 15 och 49 år som äter p-piller, har hormonspiral eller använder annan hormonprevention, har i snitt 20 procents ökad risk för bröstcancer. Det visar en dansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

EU hänger ut skatteparadis på svart lista

EU har godkänt en så kallade svart lista över länder som inte är samarbetsvilliga i skattesammanhang. Listan omfattar 17 länder och jurisdiktioner utanför EU.

Nyhetsbild

Snöfall och dåligt väglag i Österbotten i dag

Rikligt snöfall kan ställa till det i trafiken i regionen i dag på eftermiddagen, uppger Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Familjeföretag gav alla anställda 1000 euro på självständighetsdagen

Familjeföretaget Planmecas tusen anställda fick en trevlig gåva av sin arbetsgivare på självständighetsdagen: en tusenlapp och en bok om finska framgångshistorier.

Nyhetsbild

Buss till alla charterresor från Vasa

Kunderna har frågat efter produkten så vi tar en risk och satsar. Från januari till mars går det bussar till alla charterturer från Vasa flygplats, säger Kennet Svanbäck.

Nyhetsbild

Nordkorea: Krig är oundvikligt

Nordkorea fortsätter att rasa mot USA."Frågan nu är: när bryter kriget ut?" heter det från den slutna diktaturen.

Nyhetsbild

Leo Komarov i tacklingstagen

ISHOCKEY Det krävdes straffar, men Toronto Maple Leafs tog ännu en seger och fortsätter att göra en stark höst. Leo Komarov blev poänglös men utmärkte sig i tacklingsstatistiken.

Nyhetsbild

Saudiarabien: Oansvarigt av Trump

Saudiarabien kallar USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad "oansvarigt" och beklagar det djupt.Malaysias premiärminister uppmanar alla världens muslimer att höja sina röster.

Nyhetsbild

HS: Nio av tio vill inte byta namn på moderskapsförpackningen

Under 40-åringar och rödgröna mest mot strömmen. Största delen upplever att ordet "moderskapsförpackning" inte är kränkande.

Nyhetsbild

Lucka 7: Toni reser till Seinäjoki

JULKALENDERN – JOULUKALENTERI: Tämä on kertomus Toni-tontusta, tavallinen ja kiltti poika, joka kovasti odottaa joulua. Hänellä on monta tonttuystävää ja yhdessä he saavat tänä vuonna auttaa Joulupukkia. Tule mukaan seuraamaan Toni-tontun seikkailuja joulukuun 1–24. päivinä niin näet kaikkea mitä hänelle tapahtuu.

Nyhetsbild

Alla fick inte statsrådets sms

Statsrådets kansli sände totalt 7 miljoner sms för att gratulera varenda finländare på självständighetsdagen. Dock var det vissa som blev utan.

Nyhetsbild

Advokat: Betala inte för något du inte beställt

Oseriösa företags telefonsamtal och fakturor plågar seriösa företag. Företagarens, företagarföreningens och advokatens råd: Betala inte i onödan.