Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Sanna Nielsen fortsätter leda "Allsången"

"Allsång på Skansen" är slut för i år. I säsongens sista program passade Sanna Nielsen på att meddela att hon kommer tillbaka som programledare nästa år. – Jag har fått vara er allsångsledare i fyra år och jag har njutit av varje sekund. säger hon.

Delad pott när ABC tog emot SuSi

Hemmalaget ABC och SuSi tog en poäng var i mötet i division 5 Vasadistriktet i fotboll. Matchen slutade 1–1 (0–0). Hemmalagets mål gjordes av Björn Kr...

Nyhetsbild

Uppgift: Aktivist pressad att förneka tortyr

Saudiska myndigheter har erbjudit den kända kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul att bli släppt i utbyte mot medverkan i en video där hon förnekar att hon torterats och utsatts för sexuella trakasserier i häktet, uppger hennes familj.

Nyhetsbild

Polis mot demonstranter på Hongkongs flygplats

Det blev tumult mellan kravallpolis och demonstranter på Hongkongs internationella flygplats och för andra dagen i rad stoppas flygningar.USA:s president Donald Trump twittrar om att Kina skickar trupper till gränsen mot Hongkong.

Nyhetsbild

Domingo anklagas för sexuella trakasserier

Plácido Domingo är en av världens mest hyllade operastjärnor. Men bakom kulisserna har han utnyttjat sin ställning och systematiskt sextrakasserat kvinnor, enligt flera vittnesmål.

Sundom IF II lyfte sig i andra och fixade kryss hemma mot NuPa

NuPa hade ledningen i halvtid med 3–1 borta mot Sundom IF II i division 5 Vasadistriktet i fotboll. Men i andra halvlek kom Sundom IF II mer in i matc...

Nyhetsbild

Svensk ungdoms ordförande Sigfrids: Fasa ut användningen av torv

Svensk Ungdoms (SU) förbundsordförande Frida Sigfrids efterlyser snabba åtgärder för att motverka klimatförändringen efter IPCC:s rapport om markanvändningen.

Nyhetsbild

Centralhandelskammaren: sämre förväntningar på den globala ekonomin bådar inte gott för Finland

Enligt en rapport är förväntningarna på den globala ekonomin lika låga som 2011.

Nyhetsbild

Fredrik Westerlund: Oklart varför nukleära experter var i Archangelsk

Vad var det egentligen som hände vid testanläggningen i ryska Archangelsk i torsdags? Myndigheterna är – traditionen trogna –fåordiga. – Grundläggande är försvarssekretessen, men också en rysk kultur som inte vill erkänna svaghet och motgångar, säger Fredrik Westerlund vid FOI.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Carlsson skriver om livet och dess labyrinter i sin nya novellsamling

Noveller är lätta att överblicka. Stilmässigt går de att variera nästan hur mycket som helst, säger Vasaförfattaren Ann-Sofi Carlsson.

Nyhetsbild

Ocean Viking begär säker hamn – har 356 migranter ombord

Efter att ha undsatt 356 migranter under fyra dagar på Medelhavet styr nu Ocean Viking norrut – trots att både Italien och Malta nekat räddningsfartyget att gå i hamn.

Nyhetsbild

Framtiden för Italiens regering fortsatt oviss

Italiens premiärminister Giuseppe Conte ska den 20 augusti tala till senaten om den politiska krisen i landet.

Nyhetsbild

Sannfinländares tal i riksdagen till åtalsprövning

Juha Mäenpää (Sannf) misstänks för hets mot folkgrupp. Polisen misstänker också Päivi Räsänen (KD) och Hussein al-Taee (SDP) för samma typ av brott.

Nyhetsbild

Norsk längdåkare drabbad av hjärtstopp: "För tidigt att säga något om konsekvenserna"

Norske landslagsåkaren Sondre Turvoll Fossli drabbades under måndagen av plötsligt hjärtstopp, men mår efter omständigheterna bra.

Nyhetsbild

Kombucha och rädda dina diabilder – höstens nya kurser är svar på kundernas önskemål

KORSHOLM Vill du spela i ett band, lära dig odla i vatten eller få nya inslag i vardagsmaten? Det här och ganska mycket till erbjuder vuxeninstitutet i höst.

Nyhetsbild

Danfoss investerar i nya produktionslinjer i Vasa – satsar på forskning och utveckling

Danfoss fortsätter att satsa och investera trots att det finns tecken på att marknaden viker sig något. Koncernen har fått en bra start på året, speciellt i Vasa. Danfoss investerar i nya produktionslinjer i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa IFK:s B-flickor i delad serieledning: "Vidöppet, motståndarna spelade till slut"

FOTBOLL Vasa IFK höll på att tappa en klar ledning under de sista tio minuterna mot Ilves, men Vasalaget höll ut på hemmaplan och inkasserade tre poäng.

Nyhetsbild

100 år av trädgårdsodling och vänner – förening firar med fin fest i Vasa

I ett sekel har de gjort exkursioner, haft picknick i varandras trädgårdar och bytt plantor på plantbytardagen. Trädgårdsodlingens vänner i Wasa firar 100 år.

Nyhetsbild

Strandkvarnen stänger butiken – "Det kommer att bli sentimentalt"

VASA En affär försvinner från Vasa centrum. Strandkvarnen upphör med sin affärsverksamhet den sista augusti.

Nyhetsbild

Dansk statsminister ber barnhemsbarn om ursäkt

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har framfört en offentlig ursäkt till de tidigare barnhemsbarn som utsatts för våld och vanvård i statens vård.

Nyhetsbild

Trump backar i handelskonflikten

President Donald Trump och USA backar nu i handelskriget med Kina. Planerade tullar på en rad olika kinesiska varor skjuts upp till december.

Nyhetsbild

Tullen skolar ny mathund – vill effektivera bekämpningen av afrikansk svinpest

Den fyra månader gamla labradoren Rico ska hindra bland annat afrikansk svinpest från att spridas till Finland via livsmedel. Om sjukdomen når landet kan det leda till miljonförluster för svinuppfödningen och köttindustrin.

Nyhetsbild

Hesburger till gågatan – hoppas öppna ännu i år

JAKOBSTAD Hesburger planerar ny restaurang i Åströmshuset i Jakobstad. Snabbmatskedjan väntar på tillstånden men hoppas öppna redan i år.

Nyhetsbild

Global tredubbling av mässlingfall – desinformation om skadeverkning en orsak

Antalet rapporterade mässlingsfall i världen ökar kraftigt. Nu slår Världshälsoorganisationen larm om sjunkande vaccinationsgrader, en utveckling som till viss del drivs av "desinformation" om påstådda skadeverkningar.

Nyhetsbild

Nylund, Nukala, Blomqvist och Nyman till Nordiska juniorkampen

FRIIDROTT Nordiska juniorkampen för 19-åringar arrangeras i norska Kristiansand i helgen. Falkens Nathalie Blomqvist och Malva Nylund, Vasa IS, är båda uttagna till två distanser. Emma Nyman, IF Kraft, är uttagen till höjdtävlingen medan Jimi Nukala, Vasa IS deltar i längd.

"Hongkong har hamnat i recession"

De våldsamma protesterna i Hongkong har skrämt marknaden och skapat svallvågor över Asien. En militär inblandning från Peking vore ödesdiger för finansmetropolen – men skulle skada en redan hårt pressad kinesisk ekonomi alltför mycket för att vara sannolik, bedömer en expert.

Nyhetsbild

Presidenten på Åland: "Viktigt att berätta om Ålandsmodellen i geopolitiskt svåra tider"

Det nya ekonomiska systemet, Ålandsexemplet, det åländska näringslivet och den åländska demokratin var några av de saker som president Sauli Niinistö diskuterade under sitt besök på Åland på tisdagen.

Nyhetsbild

K-gruppens bilbolag samarbetsförhandlar: "Betydligt sämre marknadsläge i branschen"

I år har antalet nyregistrerade bilar fallit med tolv procent. 190 personer kan förlora jobbet vid K-gruppen.

Nyhetsbild

Nya lokaler invigs i Zachariasskolan –" Elever och lärare kan skapa en bättre gemenskap"

Nykarleby I Nykarleby välkomnades skolstarten med en invigning av skolans nybyggda lokaler. Både lärarna och eleverna är nöjda med de nya lokalerna.

Nyhetsbild

Kreml försvarar polisinsats vid protester

Tusentals gripanden och rapporter om övervåld. Trots det anser styret i Ryssland att polisens agerande vid de omfattande protesterna i Moskva har varit berättigat.

Nyhetsbild

Högre inflation än väntat i USA

De amerikanska konsumentpriserna steg oväntat mycket i juli.

Nyhetsbild

Veikkaus grundar etiskt råd

Spelmonopolbolaget Veikkaus har varit på tapeten de senaste dagarna efter att bolaget drog tillbaka en reklam som kopplades till spelberoende.

Nyhetsbild

Sysselsättningen första prioritet i budgetförhandlingarna

Finansminister Mika Lintilä (C) säger att finanserna ska vara i balans år 2023. Han poängterar vikten av förutsägbarhet och stabilitet i ekonomin.

Nyhetsbild

Tre österbottningar till Sverigekampen för 17-åringar

FRIIDROTT Framgångarna i 16 och 17-åringarnas FM-tävlingar i Kankaanpää i helgen gjorde att Leonard Markén, Alexander Björkgren och Essi Melender är uttagna till Sverigekampen för 17-åringar om två veckor.

Nyhetsbild

Äldre i Vörå väntar en dag på kommunal matservice

Under årets första sex månader måste äldre inom Vörå kommuns område vänta på matservice och hemservice i endast en dag. Väntetiden för närståendevård var betydligt längre.

Nyhetsbild

Sju finländare till final på medeldistansen i VM i orientering: "Målsättningen uppfylldes"

VM I ORIENTERING Alla sju finländska deltagare på medeldistansen i VM i orientering klarade kvalet. Det betyder att alla syns i fredagens final.

Nyhetsbild

Tufft bakslag för finländska NHL-löftet – skada kan spoliera hela säsongen: "Fruktansvärd nyhet"

ISHOCKEY Calgary Flames unga backlöfte Juuso Välimäki lär inte synas i ishockeyrinkarna på flera månader.

Nyhetsbild

Efter ännu ett jäv: Storbötet behandlas på nytt i augusti

NYKARLEBY För två år sedan fick planerna för Storbötet rivas upp på grund av jäv, i juni hände det igen. Nu är förhoppningen att Storbötet behandlas i rask takt i augusti.

Nyhetsbild

Aggressiv ko orsakade trafikstopp – sköts

En ko med livsvilja har orsakat tumult i danska Århus. Kon, som rymt från ett slakteri, beskrevs som aggressiv och potentiellt farlig för allmänheten när den rörde sig genom staden.

Nyhetsbild

Kraftigt höjd strålning efter rysk explosion – myndigheterna ger få detaljer

Strålningsnivåerna i staden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen på en militär testanläggning i förra veckan. Enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala efter olyckan på en havsplattform i Vita havet.

Nyhetsbild

Minnesenhet hittad efter flygkraschen i Umeå

Statens haverikommission i Sverige har hittat en minnesenhet som kan bringa klarhet i vad som hände när flygplanet i Umeå kraschade i juli och nio personer omkom.

Fel i Bokkatalogen 2019

Redaktionen för den finlandssvenska Bokkatalogen har ett meddelande.

Nyhetsbild

Vasa värdstad då Finlands båda damlandslag i fotboll spelar EM-kval

Finlands damjuniorlandslag spelar tre EM-kvalmatcher på Elisastadion i Vasa i oktober. Målet är en plats i Europamästerskapet för under 19-åringar som hålls i Georgien nästa år.

Nyhetsbild

Bayern München lånar kroatisk VM-stjärna

FOTBOLL Fotbollsspelaren Ivan Perisic är klar för den tyska storklubben Bayern München.

Nyhetsbild

Finansieringspaket ska hjälpa kassakrisen i VPS – styrelseordförande: "En lösning finns inom räckhåll"

Det finns muntliga löften och finansieringsavtal ska kunna undertecknas i början av september. Det säger VPS styrelseordförande Riku Asukas.

Nyhetsbild

Regeringen förbereder reform av familjeledigheten

Regeringen vill genomföra en reform av familjeledigheten som ökar jämlikheten och jämställdheten. Reformen ska beredas i en inofficiell arbetsgrupp på trepartsbasis.

Nyhetsbild

Klart: DHL sköter Wärtsiläs logistik på Vasklot

VASA Det är nu klart att det multinationella logistikföretaget DHL sköter Wärtsiläs logistik på Vasklot, när Smart Technology Hub kör i gång.

Nyhetsbild

Advokat: "Inte omöjligt att Asap Rocky döms hårdare"

När amerikanske hiphopartisten Asap Rocky släpptes på fri fot efter drygt en månad i häktet i Stockholm firade många som om världsstjärnan frikänts. I morgon kommer tingsrättens dom. Den stora frågan är om han kommer att tvingas återvända till Sverige.

Nyhetsbild

Lugn start på första skoldagen – nu har Kvevlax lärcenter ringt in höstterminen

KORSHOLM Mathias Finne ska börja ettan och gör det i den helt nybyggda skolan. Och han vet vad han ser mest fram emot: lördag.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Nyvalda chefen för Vasas kommunteknik tar inte emot tjänsten

VASA Vasa får trots allt inte ännu sin första kvinnliga chef för kommuntekniken. Hanna Reuterhorn har meddelat att hon inte tar emot tjänsten.

Nyhetsbild

Vasa säljer stugtomter genom budgivning på nätet

VASA Vasa stad gör sig av med två sommarstugetomter på omstridda Fårörarna. Försäljningen sker genom en nätauktion.

Nyhetsbild

HD tog ställning i husrannsakan mot Helsingin Sanomat-journalist

Högsta domstolen har gett ett prejudikat i ett ärende som gäller beslagtagning av material som innehåller källskyddade uppgifter.

Nyhetsbild

Rattfyllerister stoppade i Karleby – en var narkotikapåverkad

KARLEBY Tre rattfyllerister åkte fast i Karleby helgen som gick. Två av dem i Björkhagen.

Nyhetsbild

Inbrott i fritidsbutik – 18-åring greps samma dag

Kivikangas fiske och fritid utsattes för ett inbrott natten till måndagen. De misstänkta greps samma dag.

Nyhetsbild

Yle: Allvarliga klagomål mot byggbolaget Sisco – polisen misstänker brott

Nu har också polisen blivit intresserad av byggbolaget Siscos verksamhet. Bolaget har bytt ägare flera gånger och slarvat med byggandet.

Nyhetsbild

Kolumn: Bibliotek och samlad kreativitet

Ryktet om vetenskapsbiblioteket Tritonias framtida öde har ännu inte nått ut till allmänhetens kännedom. Ska det enbart flyttas? Ska det splittras? En av de få institutioner i Vasa där svensk- och finskspråkiga studerande samsas och möts, skriver Mikaela Nykvist i sin kolumn.

Nyhetsbild

Översvämningar i Norge – 21 evakuerade

21 personer har evakuerats på grund av översvämningar i Brumunddal i Ringsaker i norska Hedmark.

Nyhetsbild

Kvinnokliniken i Helsingfors öppen igen efter eldsvådan

Söndagens eldsvåda ledde till att Kvinnokliniken evakuerades. I dag kan arbetet återupptas.

Nyhetsbild

Händer i dag: Finansminister Mika Lintilä(C) berättar om nästa års budget

De ekonomiska utsikterna ser osäkra ut när nya regeringen inleder sina första budgetförhandlingar.

Aftonmusiken ljuder i Oravais kapell

VÖRÅ På onsdag, den 14 augusti, bjuder Iskmosångarna på körsång och kända strängbandsmelodier i Oravais kapell.

Nyhetsbild

Vasas statyer blir vackrare tack vare Karl och Elin Hedman

VASA Frihetsstatyn i Vasa får bereda sig på ett stort konserveringsprojekt. I det här skedet görs ändå bara en konditionsgranskning.

Nyhetsbild

Skogsägare uppmanas ge akt på granbarkborren– flera regioner ligger i riskzonen

Stora mängder stormfälld skog ökar risken för angrepp av granbarkborre. Karleby, Vasatrakten och Sydösterbotten har utpekats som riskområden, men än har barkborren inte slagit till.

Nyhetsbild

Forskare uppspelta: Fynd ger stöd för biblisk förstörelse i Jerusalem

Fynd vid utgrävningar av Sionberget i Jerusalem ger stöd för den babyloniska invasionen som beskrivs i bland annat Bibeln. Förstörelsen av Jerusalem är en viktig händelse både för judar och kristna.

Nyhetsbild

Johanna Höglund sadlade om och startade yogaföretag: "Vill lära andra det jag själv mår så bra av"

För Johanna Höglund blev yogan en livsstil, nu vill hon hjälpa andra att hitta lugnet. Därför sadlar hon om och startar ett nytt yogaföretag.

Nyhetsbild

Positiva försök med ny ebolamedicin – "Fantastiska nyheter"

Forskare knutna till WHO har kommit ett steg närmare att hitta de första effektiva behandlingsmetoderna mot Ebola.

Nyhetsbild

FBI slog till mot miljardären Jeffrey Epsteins privat-ö

Epstein, miljardär och dömd sexförbrytare, satt häktad misstänkt för nya sexbrott när han hittades död i sin cell, där han misstänks ha tagit sitt liv.

Misstänkta mördarna i Kanada begick självmord

De bägge tonåringar som misstänks ha dödat tre personer i Kanada begick självmord, bekräftar polisen nu efter att obduktioner genomförts.

Nyhetsbild

EU:s försvarsministrar träffas i Helsingfors

Ministrarna är intresserade av hur digitaliseringen påverkar försvaret. Företrädare från Nato och FN deltar också.

Nyhetsbild

Veronica Rehn-Kivi: Förbättringar inom äldreomsorgen måste fås till stånd

Måltiderna på äldreboenden ska vara välsmakande och vackert upplagda för att höja livskvaliteten för de äldre, säger Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Ett nytt rovdjur som minskar på viltet

Köp en guldschakal och släpp lös den i vår finska natur!

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Jag tror inte det är sant

Vid morgonkaffet fredagen den 9 augusti när jag öppnar Vasabladet får jag åter läsa att ”norovirus stänger en badstrand till i Vasa”.

KOLUMN: Att höja blicken

Semestertiden är till för att läsa om klassiker och tiden efter semestern för att fundera över vad man egentligen håller på med därinne i ekorrhjulet.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Säkerhet till sjöss

Efter den allvarliga båtolyckan på Erstan i Åbolands skärgård den 3 augusti, som skedde i goda förhållanden, har man startat en livlig diskussion om hur sådana olyckor kunde förhindras. Detta trots att man ännu inte känner till olycksorsaken.

Nyhetsbild

Sopor ger snart hälften av fjärrvärmen i Vasa – 2,4 kilometer lång fjärrvärmeledning klar i höst

Snart tillverkas över hälften av Vasa Elektriskas fjärrvärme av hushållsavfall. Bolaget bygger ut fjärrvärmenätet.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I eufemismernas mångsidiga värld råder både värdighet och fördunkling

På väg hem från veterinären skickade jag ett meddelande till mina vänner. Nu är hon borta, skrev jag.

Nyhetsbild

LEDARE: Mänsklighetens många färger

Medan de flesta inte uppfattar sexuella minoriteter som ett hot mot samhällsmoralen för bakåtsträvare en desperat kamp för att samla sina led.