Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.9.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Norrvalla FF tillbaka till trean: "Känslan har varit att vi kommer fixa det här"

FOTBOLL Norrvalla FF har en match kvar att spela – men kan redan nu fira det som varit målet hela säsongen: Avancemang till division 3. Det blev klart efter segern mot ABC/Strömsö.

FC Kuffen klart bättre än Sisu-Pallo på Kvevlax

Redan i första halvlek tog FC Kuffen greppet om hemmamatchen mot Sisu-Pallo på onsdagen. Och i andra halvlek utökades 3–2-ledningen och matchen i divi...

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa är inte längre skamligt – skolkurator: "Fler än förr vågar söka hjälp"

MALAX/KORSNÄS Det är okej att må dåligt. Det har barn och föräldrar insett, och söker därför snabbare hjälp, säger Mats Bergvik, skolkurator i Malax och Korsnäs. Men den ökande ångesten oroar honom.

Norrvalla FF säkrade avancemanget efter seger

Matchen hemma mot ABC/Strömsö i division 4 Vasadistriktet i fotboll slutade 3–0 (2–0). Det gör att Norrvalla FF är klart för avancemang. I och med det...

Nyhetsbild

Förslag: Gemensam avloppsrening för flera kommuner – Korsholms styrelse säger nej

KORSHOLM Inget gemensamt reningsverk, ta med Karperö i centrumutvecklingszonen och gör en lättrafikled till Malax. Det är några av Korsholms synpunkter på utkastet till Österbottens landskapsplan.

Nyhetsbild

Jordlik planet med atmosfärisk ånga upptäckt

Astronomer har upptäckt en planet med atmosfärisk vattenånga, vilket ses som en förutsättning för utomjordiskt liv. Planeten är belägen inom den beboeliga zonen i närheten av en stjärna.

Nyhetsbild

Katalanska separatister visar sin styrka

UTRIKES Den stukade självständighetsrörelsen i Katalonien samlar sina krafter i en massiv manifestation i Barcelona.Men splittringen bland separatistiska politiker lägger sordin på stämningen.

Nyhetsbild

Mikko Manner jobbar med världsmästare och NHL-hemvändare i Kärpät: "Känner stor iver"

ISHOCKEY Förhandsfavoriter som vanligt. Mikko Manner från Vasa har en högintressant trupp att jobba med  – samtidigt som han grunnar på sin framtid som tränare.

Nyhetsbild

Benjamin Netanyahus utspel om Jordandalen får kritik av både EU och FN

Benjamin Netanyahus vallöfte att försöka införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken beskrivs som farligt och som en aggression av länder i regionen. Även EU och FN luftar oro över Netanyahus avsikter.

Nyhetsbild

40 av de brottmålsdomar som inte överförts har preskriberats

INRIKES Bland de preskriberade domarna fanns inga fängelsestraff framkommer det i Justitieministeriets utredning.

Nyhetsbild

Brobygget håller tidtabellen – öppnas först efter invigning

NYKARLEBY Renoveringen och breddningen av kyrkbron i Nykarleby har gått enligt planerna. Det betyder att bron kommer att vara klar då september är till ända.

Nyhetsbild

Finanschef tar över som vd på Telia – aktien steg på börsen

Telias finanschef Christian Luiga tar över som tillförordnad vd och koncernchef efter Johan Dennelind. Beskedet kommer kort inför vad som väntas bli grönt ljus för Telias köp av Bonnier Broadcasting.

Nyhetsbild

Motionärer och idrottare trappar upp träningen på Öjberget – Matias Strandvall tipsar om de bästa övningarna

VASA Jakobs trappa gick hela vägen upp i himlen. Öjbergets trappa når inte lika högt – men är tillräckligt lång för rejäl träning. VBL har testat trappan tillsammans med Matias Strandvall.

Nyhetsbild

Personaldimensioneringen inom äldrevården får vänta: "Pengarna finns inte"

Att finna 4 000 nya läkare och vårdare under den pågående regeringsperioden är enligt statsminister Antti Rinne (SDP) inte möjligt.

Nyhetsbild

Nu åtgärdas omfartsvägens ojämnheter

SMEDSBY Det är två filer som gäller nu längs en del av Smedsby omfartsväg medan vägen förbättras.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen: Korsholm behöver ta en ordentlig funderare och tuffa till ekonomin

KORSHOLM Nämnderna skulle spara men både bildningen, vården och investeringarna väntas bli dyrare än planerat. Samtidigt kan skatteintäkterna krympa.

Nyhetsbild

Mika Aaltola är Utrikespolitiska institutets nya direktör

Utrikespolitiska institutet har utsett doktor Mika Aaltola till institutets nya direktör. Aaltola ska leda institutet under perioden 1.1.2020-31.12.2024.

Nyhetsbild

Telefonerna på Korsholms HVC fungerar inte

KORSHOLM För tillfället går det inte att ringa till vården i Korsholm och Vörå.

Nyhetsbild

FSSM avgörs i slutet av februari på Tössbacken

LÄNGDSKIDOR Förbundsmästerskapen i skidåkning (FSSM) avgörs 21–23 februari 2020 på Tössbacken i Kronoby.

Nyhetsbild

Sydkorea vill stoppa japansk flagga under OS

OLYMPISKA SPEL Sydkorea har bett Internationella olympiska kommittén att hindra Japan från att använda den militära flaggan "Rising Sun" under OS i Tokyo nästa sommar.

Nyhetsbild

Pop att ta tåget – 1,2 miljoner reste med fjärrtåg i augusti

Finländarna fortsätter att föredra tåg som färdmedel. I augusti gjordes sammanlagt 1,2 miljoner resor med fjärrtåg, vilket är tio procent mer än i fjol.

Nyhetsbild

Postpaket adresserades fel – ledde till att narkotikasmuggling avslöjades

INRIKES En person i Vanda fick en ordentlig överraskning då ett paket damp ner i postlådan i juli. Paketet var postat från Spanien och innehöll över fem kilogram marijuana.

Nyhetsbild

Anders Strandén: Klokt av Vasapolitikerna att satsa mera på eget i vård och omsorgsfrågor

Vasa borde ordna mera vård och omsorg i egen regi. Det blir billigare än att köpa fler vårdtjänster, enligt social- och hälsovårdsnämnden.

Nyhetsbild

Skogbyolyckan: Alla vittnen hörda i rättegången – "En olycka som hade kunnat hända vem och när som helst"

INRIKES På onsdagen fortsatte handläggningen av Skogbyolyckan vid Västra Nylands tingsrätt. Åklagaren yrkar på att den tidigare beväringen döms för tre dödsvållanden och tjänstgöringsbrott. Hon tycker ändå inte att det är nödvändigt att mannen straffas.

Nyhetsbild

Drygt sjuttio anmälda till helgens Gold Coast Ski Marathon

LÄNGDSKIDOR En ny rutt väntar dem som deltar i Gold Coast Ski Marathon på lördag. Start- och målområdet finns som tidigare vid Sportis, men bansträckningen skiljer sig i allra högsta grad från förra årets upplaga.

Nyhetsbild

Föreningar i Korsnäs får del av fondpengar

Flera föreningar i Korsnäs samt biblioteket och Lärknäs åldringshem får del av fjolårets avkastning ur Korsnäs kommuns hembygdsfond. Här är de som får bidrag.

Nyhetsbild

Postfacket upprört över planerade lönesänkningar – "Det innebär slutet för Posten i Finland"

Postens kollektivavtal slutar snart att gälla. Förhandlingarna för att vaska fram ett nytt avtal har börjat, och det ser illa ut för postutdelarna: 8 000 anställda kan få lägre löner. Det här höjer inte direkt arbetsmoralen, säger huvudförtroendeman.

Nyhetsbild

Sanna Marin deltar i luftfartskonferens i Bryssel på torsdag

Konferensen är ett av transportsektorns huvudevenemang under Finlands EU-ordförandeskap.

Nyhetsbild

Tuffa förhör för nya bossar i EU – "Någon kommer definitivt att ryka"

En? Två? Tre? Eller kanske ännu fler? En hel rad tilltänkta EU-kommissionärer riskerar att nobbas efter tuff kritik mot deras arbetsuppgifter och ansvarsområden. Hårda förhör väntar i EU-parlamentet.

Nyhetsbild

Nytt brexitbakslag för Johnson – "Nedstängningen är olaglig och ogiltig"

Boris Johnsons drag att hålla parlamentet stängt längre än vanligt i år är olagligt, enligt ett beslut i Skottlands högsta appellationsdomstol. Den brittiska regeringen har överklagat domen.

Fifa svarar efter dödsfallet i Iran

FOTBOLL Fotbollsstjärnor efterlyste påtryckningar från Internationella fotbollsförbundet, Fifa, mot Iran efter att den iranska fotbollssupportern Sahar Khodayari, som fått smeknamnet "den blåa flickan", avlidit.

Nyhetsbild

Kaskö ställer tuffa sparmål – 10 procent ska skäras bort

I Kaskö har man ett tufft sparmål framför sig. Alla stadens avdelningar åläggs att spara in 10 procent på nästa års budget jämfört med årets.

Nyhetsbild

Ryskt atomdrivet fraktfartyg besöker Östersjön – reaktorn kan ha upp till 150 kilogram uran

Det 30 år gamla atomdrivna fraktfartyget Sevmorput ska segla i Finska viken om några dagar. Enligt Strålsäkerhetscentralen finns det ingen orsak att höja beredskapen.

Nyhetsbild

Småföretagen tror på sämre tider – många företag i Österbotten lider brist på kunnig arbetskraft

De små och medelstora företagen har under de senaste månaderna börjat inse att tillväxten avtar. Även om konjunkturutsikterna har försämrats lider många företag av brist på kunnig arbetskraft, speciellt i Österbotten.

Nyhetsbild

Åtal har väckts mot två personer för sexualbrott på Degerö – 17 stämningsansökningar har lämnats in

I stämningsansökningarna finns sammanlagt 19 målsäganden. Nästan alla målsäganden varminderåriga vid händelsetidpunkten.

Nyhetsbild

Namninsamling i gång för att rädda Brändö bibliotek– "Jag tycker synd om de anställda"

VASA I slutet av augusti i år kom beslutet om att det 90 år gamla biblioteket i Brändö ska stängas på grund av Vasa stads sparåtgärder. Nu samlas namn i hopp om att trygga framtiden för biblioteket.

Nyhetsbild

Omfattande störningar i Andelsbankens tjänster

Störningar med Andelsbankens kortbetalningar kan förekomma under dagen.

Nyhetsbild

Utomstående person attackerade rektor i ett högstadium i Borgå

Polisinrättningen i Östra Nyland meddelar om en misshandel som ägt rum i högstadiet Pääskytien koulu i Borgå. Händelsen förorsakade ingen fara för eleverna.

Nyhetsbild

Bombanfall mot Gaza efter raketattack

Israeliskt stridsflyg har gått till anfall i Gazaremsan, som svar på raketeld som för en stund tvingade premiärminister Benjamin Netanyahu av scenen vid ett valtal i staden Ashdod.

Nyhetsbild

Svensk Presstjänst Ab samarbetsförhandlar

Alla anställda vid Nyhetsbyrån SPT berörs av förhandlingarna. Samtidigt byter företaget vd och chefredaktör.

Nyhetsbild

Nya uppgifter om båtolyckan i Åbolands skärgård – fortfarande oklart hur båtförarna inte upptäckte varandra

Händelseförloppet för den ödesdigra båtolyckan i augusti i Åbolands skärgård börjar vara klart. Den större båten färdades i cirka 23–25 knop.

Nyhetsbild

Små och medelstora företag vågar inte investera – förväntningarna på konjunkturen har dämpats

Företagsbarometern för små och medelstora företag påvisar att tillväxten fortsätter men investeringarna släpar efter.

Nyhetsbild

Regeringen vill stärka inlärning av andra inhemska språket – får tips av språklärare

Regeringen tips om hur man kan sporra elever att lära sig det andra inhemska språket.

Nyhetsbild

Polisen: Varje hot mot skola tas på allvar

Polisen i Östra Nyland meddelar att första skolhotet för höstterminen kom redan i augusti, bara några dagar efter skolstart.

Nyhetsbild

Larsmo säger ja till fler flyktingar – vill ha snabbare integrering

LARSMO Larsmo säger ja till att kommunerna i Jakobstadsregionen tar emot hundra flyktingar per år under perioden 2020-2022.

Nyhetsbild

Beväringsförbundet kräver att Försvarsmakten tar ansvar för Skogbyolyckan

Beväringsförbundet betonar vikten av vila och att onödiga risktagningar under fredstid inte får förekomma.

Nyhetsbild

Donald Trump är redo att träffa Irans president

USA:s president Donald Trump är redo att förutsättningslöst träffa Irans president Hassan Rohani, säger finansminister Steven Mnuchin.

Nyhetsbild

HS: Posten planerar att sänka löner för 8000 anställda

Så många som 8 000 av Postens 22 000 anställda kan få sina löner sänkta, enligt uppgifter som Helsingin Sanomat tagit del av.

Nyhetsbild

Miss Finland-turné landar i Vasa nästa vecka

Under evenemanget utlovas bland annat mingel, autografer och modeshow. Besökarna har också chans att ta selfies med tävlingsdeltagarna.

Nyhetsbild

Green Day till Finland nästa år – släpper ny singel i dag

Det legendariska punkrockbandet Green Day kommer till Helsingfors nästa vår. Biljettförsäljningen börjar nästa vecka.

Nyhetsbild

Verginiya öppnar butik i Bondegården – säljer barnkläder från Bulgarien

VASA Bulgariska Verginiya Bosilkova kom till Vasa för åtta år sedan med sin fotbollsspelande man. Nu satsar hon på sin egen karriär och öppnar en butik med barnkläder från hemlandet.

KOLUMN Till försvar för orden

Någonstans bland alla skärmar försvinner orden. Det är så mycket enklare och går så mycket snabbare att ta en bild.

INSÄNDARE Heterosexualitet är inte något moraliskt överlägset

Förars tror tydligen att heterosexualitet är en “livsstil” som är mera moralisk än homosexualitet.

Nyhetsbild

INSÄNDARE Fridlys änderna - skottpeng på skarvarna

Änderna gör en god insats för att vårda våra vattendrag, en insats som behöver öka i takt med klimatuppvärmningen.  Fridlys dem!

Nyhetsbild

INSÄNDARE Bättre självkänsla kan motverka mobbning

Det är från vuxenvärlden som mobbningen utgår, det är av de vuxna barnen lär sig att mobba.

Nyhetsbild

Bönderna är redo att skippa soja – men odling av inhemskt protein måste löna sig

Finland ska sluta importera soja som proteinfoder anser Centern. Är det möjligt? Ja, säger ÖSP-basen Tomas Långgård.

Nyhetsbild

Högskolorna i huvudstadsregionen i gemensamt ställningstagande: Utbildningsmiljonerna behövs direkt

Högskolorna anser att finansiering har en positiv effekt på sysselsättningen och produktiviteten med en viss fördröjning.

Nyhetsbild

Ålänningarna gick man ur huse för att få en bok signerad – Boken om Anders Wiklöf tog slut i ett nafs

Biografin om Anders Wiklöf har nått handeln. På tisdagen signerade Anders Wiklöf och författaren Staffan Bruun böcker i Mariehamn.

Nyhetsbild

Fler kameror i nya Iphonelurar

IPHONE Mobiljätten Apple presenterade årets två nya Iphonemodeller på tisdagen.