|

LYSSNA: Här hittar du sommarens poddavsnitt

Vaseks utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim, svenska skidlandslagets vallare Martin Norrgård, infektionsöverläkare Juha Salonen och Pernilla Österberg medverkar i Bakom rubrikernas sommarsamtal. Zoom
Foto: Befunky

Vaseks utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim, svenska skidlandslagets vallare Martin Norrgård, infektionsöverläkare Juha Salonen och Pernilla Österberg medverkar i Bakom rubrikernas sommarsamtal.

Missa inte sommarsamtalen med fyra fascinerande österbottniska profiler.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Juha Salonen, infektionsöverläkare

I det första avsnittet hör du Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen. Det senaste 1,5 året har Salonen ägnat stora delar av sitt liv åt coronaviruset. Men för Salonen har infektioner och virus alltid varit intressanta. Det var den största orsaken till att han valde läkarstudier i stället för historia.

Uppväxtåren tillbringade Salonen i Åbo och där inleddes läkarkarriären. Salonen var med och behandlade de första hiv-patienterna i Finland i slutet av 1980-talet.

I podden hör du Salonen berätta om sina funderingar kring coronapandemin och varför Finland borde ha en egen vaccintillverkning. Det här är ett samtal om livet som infektionsläkare mitt i en brinnande pandemi, om kärleken till klassisk musik, natur och historia. 

Annons
Klicka här för att lyssna på avsnittet med Juha Salonen.


Riitta Björkenheim, utvecklingsdirektör

Kvarkenfärja och batterimaterialfabrik. Utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim har en central roll i Vasaregionens senaste satsningar i mångmiljonklassen. Att våga leva och ständigt lära sig nya saker har varit och är Björkenheims främsta drivkrafter i livet.

I dag är hon utvecklingsdirektör på Vasaregionens utveckling, Vasek, och har en central roll i massiva projekt som Kvarkenfärjan och etableringen av en batterimaterialfabrik i Vasa. 

Klicka här för att lyssna på avsnittet med Riitta Björkenheim.


Martin Norrgård, landslagsvallare

Martin Norrgård upplevde några extremt turbulenta dygn i april. Som en blixt från klar himmel meddelade det finländska skidförbundet att Norrgård slutar som vallachef för skidlandslaget. Jobbet beskriver Norrgård som det tuffaste han har haft. Tiden i det blåvita landslaget blev kort.

Bara några dagar efter att Norrgård avgick som vallachef i Finland presenterades han som nygammal vallare för det svenska skidlandslaget. I sommarsamtalet öppnar han upp mera kring vad som hände de där intensiva dagarna i april. 

Klicka här för att lyssna på avsnittet med Martin Norrgård. 


Pernilla Österberg, deckarförfattare

Tre deckare i serien "Mord i Österbotten" väntar på att bli utgivna av Norstedts förlag. Författaren till serien, Pernilla Österberg alias Nilla Kjellsdotter, berättar i podden om den känslomässiga bergochdalbanan som uppstod under våren. Österberg trodde hela tiden starkt på sitt bokmanus, men svaren från bokförlagen dröjde.

Vad som började med tvivel slutade med den beramade ketchupeffekten. Plötsligt var Österberg i flera stora bokförlags rampljus och en svindlande budgivning tog fart. Det här är ett samtal om att aldrig ge upp en dröm trots att andra tvivlar på den, om att se mordplatser överallt och om ett meddelade som satte hela världen i gungning. 

Klicka här för att lyssna på avsnittet med Pernilla Österberg. 


Samtliga avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna hittar du även på Apple Podcasts och på Spotify.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan