Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

1.1.0001

En dag framåt

Sundom IF II föll borta mot SJK-j

Bortalaget Sundom IF II fick se sig besegrat av SJK-j i onsdagens match i division 5 Vasadistriktet i fotboll. 5–2 (2–2) slutade matchen. SJK-js mål g...

Nyhetsbild

Trump betalade sin advokat för utlägg

USA:s president Donald Trump har betalat sin advokat Michael Cohen för de utlägg han 2016 haft på mellan 100 001 och 250 000 dollar till en "tredje part", enligt ett dokument som Trump undertecknat och som offentliggjorts av USA:s regeringskansli för myndighetsetik.

Halvtidsledning blev bara en poäng - när Sundom IF tog emot Virkiä

I halvtid hade Sundom IF skaffat sig en ledning med 2–1 i mötet hemma mot Virkiä i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet. Men i andra halvlek vaknade bortala...

Kraft utklassade IK på bortaplan

Kraft fick rejäl utdelning när laget vann på bortaplan mot IK i Damtrean Vasadistriktet i fotboll med hela 7–0 (2–0). Melinda Peltonen gjorde tre mål,...

Oavgjort för FC Korsholm hemma mot FC Kuffen

Lagen delade på poängen när FC Korsholm och gästande FC Kuffen möttes i division 4 Vasadistriktet i fotboll, på onsdagen. Matchen slutade 2–2. Det var...

Nyhetsbild

Vasa svenska församling slutar prenumerera på Kyrkpressen

VASA På grund av sparkrav har Vasa svenska församling beslutat att sluta prenumerera på Kyrkpressen från och med första januari 2019.

Nyhetsbild

Pridefestivalen i Beirut stoppas

Myndigheterna i Libanon har stoppat pridefestivalen i Beirut, den enda i sitt slag i arabvärlden.

Nyhetsbild

MV-lehti försvann från nätet

Publikationen MV-lehtis webbsida och har försvunnit från nätet och publikationen går inte heller att hitta på Facebook.

Nyhetsbild

Hård kritik mot flygmyndigheter

Trots bräcklig ekonomi under flera år har Nextjet tillåtits att flyga vidare. Myndigheterna har visserligen hotat med böter och indragna tillstånd, men det blev det egna konkursbeslutet som satte flygplanen på marken för gott. De drabbade kommunerna är kritiska till myndigheternas flathet.

Nyhetsbild

Hamas: De flesta dödsoffren från vår rörelse

Oroligheterna vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan har klingat av. Israel hävdar att egyptiska påtryckningar ligger bakom. Men det förnekas av den palestinska rörelsen Hamas som också uppger att de flesta dödsoffer var medlemmar i organisationen.

Nyhetsbild

Ännu en nämnd rekommenderar att biblioteket i Kvevlax flyttar

KVEVLAX Ska Kvevlax biblioteket vara där det är nu eller inte? Svaret är att det inte är bestämt ännu.

Nyhetsbild

Korsholm kan testa fetare mjölkprodukter i skolorna för att se om någon väljer den

KORSHOLM Alternativ till fettfria och fettsnåla mjölkprodukter i daghem och skolor diskuterades i Korsholm på onsdagen. Fastighetssektorn fick grönt ljus för att testa fetare produkter i en del skolor för att se om någon verkligen väljer dem.

Stora förändringar för eftisbarnen i Solf – en ny grupp startar i Tölby-Vikby

SOLF Efter det här läsåret avslutas all eftisverksamhet i den gamla kommungården i Solf. Ungefär 60 barn delas in i tre grupper, varav den ena flyttar till Tölby-Vikby skola.

Korsholm ger bort sportstugan i Norra Vallgrund

KORSHOLM Vallgrund skifteslag tar över sportstugan i Norra vallgrund. Kommunen vill inte ha den längre, bland annat för att Vallgrund skola inte använder den längre.

Nyhetsbild

Kyrkomötet debatterade samkönat äktenskap

Kyrkomötet debatterade samkönat äktenskap, en fråga som starkt delar kyrkan. Konstitutionsutskottet fick skarp kritik för att inte ha försökt hitta en lösning i frågan.

Nyhetsbild

Zuckerberg ska frågas ut av EU-parlamentet

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har gått med på att träffa EU-parlamentet för att svara på frågor. Bakgrunden är skandalen kring Cambridge Analytica där 87 miljoner Facebook-användares data delats med analysföretaget och uppskattningsvis drygt 55 300 svenska användarkonton kan ha drabbats.

Nyhetsbild

Onsdagen blev årets varmaste dag hittills i Österbotten

Vasas högsta temperatur det här året, 25,5 grader, noterades på onsdagen. I Kronoby och Karleby var det ännu varmare med 26,9 grader.

Nyhetsbild

Trump: Oklart om Nordkoreamöte kommer ske

Nordkorea hotar med att ställa in mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogram. Nu säger Trump att det är oklart om mötet kommer att äga rum.

Nyhetsbild

Restaurerade Kuddnäs fungerar för både rullstol och barnvagn

NYKARLEBY Efter en cirka två år lång och omfattande restaurering är Kuddnäs nu öppet för allmänheten igen. Redan första dagen var flera grupper på plats för att bekanta sig med Topelius barndomshem.

Döda begravs i Gaza efter måndagens våld

Sjukhusen i Gaza närmar sig bristningsgränsen efter våldsamheterna där närmare 60 palestinier dödades och tusentals skadades, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter.Samtidigt samlas palestinier för att begrava gårdagens dödsoffer.

Nyhetsbild

VM-dagboken, del 3 – Förlust, seger och nachos – och Céline Dion

ISHOCKEY-VM En vecka VM kör man inte utan att en viss trötthet smyger in i bakhuvudet. Men VM-dagboken tröskar på. Det blir en vandring på gågatan, lite fotbollskultur och en inblick i hur det funkar i intervjuzonen. Och är bussarna i Herning automatväxlade?

Nyhetsbild

Donald mot Donald när EU pratar USA

USA:s president Donald Trump är inte på plats – men är ändå mannen i allas tankar när EU:s stats- och regeringschefer samlas i Sofia.Middagsmötet domineras helt av de kärvande relationerna till USA.

Nyhetsbild

Vittnesmål om ryssmöte i Trump Tower släppta

Den amerikanska senatens rättsutskott har släppt dokument rörande ett omtalat möte i Trump Tower i juni 2016.Medlemmar i Donald Trumps presidentkampanjstab träffade då ryssar som hävdade att de hade komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton.

Nyhetsbild

24-årig brottsling misshandlad med eldgaffel i Korsnäs

KORSNÄS En utbränd bil och ett oskyldigt tips ledde till ett av de märkligare brottsfall som Korsnäs sett. Två inbrottstjuvar blev osams och deras förhållande urartade i våldsamheter.

Nyhetsbild

Nextjet slutar flyga – begär sig själv i konkurs

Nextjet ställde på onsdagen alla flyg på marken och begär sig själv i konkurs. Bolaget satsade in i det sista men pengarna räckte inte till och ägarna ville inte skjuta till med mer.

Nyhetsbild

Landskapens hyror motsvarar 10 procent av hela budgeten – landskapet Österbotten befarar att hyrorna stiger

Landskapens lokalcentral offentliggjorde på onsdagen de preliminära hyrorna för landskapens lokaler från och med 2020.

Nyhetsbild

Valtonen på väg till polskt lag

ISHOCKEY Tomek Valtonen kan få ett nytt tränarjobb till nästa säsong. Han förhandlar med ett polskt ligalag.

Nyhetsbild

Gästkonstnär gör verk om spansk adoptionsskandal

"Det finns föräldrar som letar efter sitt barn. Det finns många som inte vet att de blivit adopterade" säger Rosa Pascual om skandalen som skakat Spanien. Hon är gästkonstnär på prisade konstverkstaden Malakta i Malax.

Nyhetsbild

Extinction in Progress segrade i bandmönstring

Metalbandet Extinction in Progress, från Vasa, segrade Feasta 2018-bandmönstringen. Gruppen är huvudartist på Feastascenen på Konstens natt den 9 augusti.

Nyhetsbild

Tomas Häyry: "Umeå och Vasa kan bära färjesatsning själva, men det vore oskäligt"

VASA Vasa och Umeå kunde själva bära hela satsningen på en ny Kvarkenfärja. Det står klart sedan även Umeå godkänt stöd och borgen. Förhoppningen om statligt stöd lever kvar.

Tammerfors sällar sig till det urbana upproret

Tammerfors stadsfullmäktige ska i brådskande ordning behandla ett utlåtande med syfte att fälla vård- och landskapsreformen.

Nyhetsbild

Helsingfors polischef Lasse Aapio stängs av från sin tjänst tillsvidare

Enligt inrikesminister Kai Mykkänen är avstängningen inte ett ställningstagande för eller emot polischefen.

Nyhetsbild

Regeringen backar inte i landskapsreformen trots städernas uppror

Huvudstadsregionens rungande nej till vård- och landskapsreformen vållade ingen beslutsångest i Statsrådets korridorer på onsdagen. Reformen går vidare som tåget, trots gnisslet i maskineriet. Det bedyrar familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) och kommunminister Anu Vehviläinen (C).

Securitas var första företaget som fick jämlikhetspris – dömdes för diskriminering förra veckan

"Stafettpinnen för jämlikhet", Tasa-arvokapula, gick för första gången till ett företag då Stadin osaamiskeskus gav över pinnen till Securitas. På onsdagen för en vecka sedan fälldes företaget för diskriminering efter att ha sagt upp en väktare med diabetes.

Engelsk världsmästare död

Den engelske fotbollsprofilen Ray Wilson, som var med och vann VM-guld 1966, har avlidit 83 år gammal. Det meddelar hans förra klubb Everton.

Nyhetsbild

Originalskådisar i "Zombieland 2"

Tio år efter premiären av den populära skräckkomedin "Zombieland" kan det bli en uppföljare. Det avslöjar manusförfattaren Paul Wernick till tidningen Vulture.

Nyhetsbild

Vebic har var sitt labb för motorer och bränsle

Energilaboratoriet Vebic i Vasa ser ut att ha hittat sin nisch. Ett projekt har redan avslutats och ett annat har precis kommit igång. På onsdagen invigdes stället.

Nyhetsbild

Här är vägarna som får ny beläggning i sommar

VASA Motorvägen, Söderuddsvägen i Korsholm, Bertby- Lålaxvägen i Vörå och Åminnevägen i Malax får ny beläggning i sommar. Statens pengar borde räcka till 400 kilometer väg men räcker endast till 250 i Södra Österbottens NTM-centrals område.

Nyhetsbild

Polisen grep man som betedde sig hotfullt

VASA Polisen grep en man som betedde sig hotfullt mot andra som bor i ett hus på Gamla Vasavägen under onsdagen. Polisen bad det närliggande daghemmet att hålla barnen inomhus under själva gripandet.

SB Vaasa byter strategi – satsar på juniorerna

INNEBANDY SB Vaasa lämnar sin plats i division 1. Nu satsar föreningen på att utveckla juniorverksamheten. "Ett tufft, men modigt beslut", anser verksamhetsledaren Jukka Leino.

Nyhetsbild

Blå framtid blev "reformsinnat konservativ" och fick ny logo

Ända sedan partiet tillkom för snart ett år sedan har Blå framtid tampats med frågan om var man står på den politiska kartan. Nu är det klart: man är "reformsinnat konservativ".

Nyhetsbild

Sommarkafé öppnar på Smulterö – "Jag tror verkligen på det här"

VASA Våfflor, hotdogs, kaffe och lösglass – bland annat det finns till försäljning i familjen Bölings kombinerade kiosk och kafé på Smulterö. Sommarkafét slår upp dörrarna i helgen.

Nyhetsbild

Fler namn klara för Kaustbyfestivalen - voodoo och schaman på scen

KAUSTBY Nu har hela programmet för sommarens folkmusikfestival i Kaustby släppts. Och det rymmer en del överraskningar.

Nyhetsbild

Inget SB Vaasa i division 1 nästa säsong

INNEBANDY SB Vaasa meddelade på onsdagen att föreningens representationslag inte spelar i division 1 nästa säsong. Klubben har avsagt sig serieplatsen.

Nyhetsbild

SDP vill täta läckagen i skattesystemet

Tyngdpunkten i beskattningen bör ligga på ägande, skattesystemet bör hålla tätt och skattebasen bör vara bred. Så summerar SDP sitt nya skatteprogram.

Nyhetsbild

Nextjet i konkurs - alla flyg ställs in

Nextjet slutar flyga och kommer att ansöka om konkurs står det på deras webbplats.

Nyhetsbild

VEO i Seinäjoki sysselsätter 40 experter

Vasaföretaget VEO startade en enhet i Seinäjoki 2008. Tio år senare sysselsätter VEO i Seinäjoki 40 personer. Många vill återvända till hemtrakten, säger Esa Ala-Honkola.

Nyhetsbild

Lägre inflationstakt i eurozonen

Inflationstakten i eurozonen backade i april, enligt statistikorganet Eurostat.

Fritidsfiskarna får brygga i Metviken

VASA I sommar får fritidsfiskarna i Vasa en brygga i Metviken. Den placeras vid stranden en bit bort från bensinmacken.

Nyhetsbild

Landskapet får höga hyror – och om några år kommer en chockhöjning

På onsdagen damp det ner mer bekymmer i landskapsdirektör Kaj Suomelas mejl: Hyrorna för det nya landskapets lokaler blir höga och kommer att höjas. Samtidigt ska kostnaderna ner.

Nyhetsbild

Ärkebiskopens avsked firas i Åbo domkyrka den 27 maj

Kari Mäkinen går i pension vid månadsskiftet maj-juni. Han har varit ärkebiskop sedan 2010 och efterträds av Tapio Luoma.

På söndag cyklas det på Öjberget – "Mer av ett evenemang än en tävling"

TERRÄNGCYKLING Två terrängcyklingslopp ordnas på Öjberget på söndag, en masstart och en utslagstävling. Det här är något för alla som vill se hur en tävling går till, pröva på att tävla eller bara testa en terrängcykel.

Nyhetsbild

Vasa Elektriskas vd Hannu Linna: "Priset på el nådde botten i fjol"

Att öppna elräkningen har inte varit speciellt jobbigt under de senaste månaderna. Priset på el har nämligen legat på en rekordlåg nivå. Priserna är fortsatt låga, men botten nåddes i fjol, bedömer Hannu Linna, vd för Vasa Elektriska.

Nyhetsbild

Polisens bild av hotellbranden på Åland börjar klarna – Utreds som sabotage

Utredningen av branden på Godby på Åland fortskrider. Polisen tackar för tipsen och har redan förhört några av de vittnen som tog kontakt.

Nyhetsbild

Pälsdjursgödsel blir näring till växthus och balkonger

Pälsdjurens gödsel passar mycket väl för framställning av näringsrik gödsel till växthus och hemhushåll. Det skriver Profur i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Man blåste 2,34 promille efter krock i Helsingby – smet från olycksplatsen

HELSINGBY En bilist misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kolliderat med en personbil i Helsingby på tisdag eftermiddag. Bilisten smet från olycksplatsen men påträffades av polisen i Storkyro.

Nyhetsbild

Bil fattade eld efter kollision med lyktstolpe i Närpes

NÄRPES Tisdagskvällen blev en bråd historia för polisen i Närpes. Inom loppet av ett par timmar inträffade en dikeskörning med alkohol inblandat och en bil fattade eld efter att ha kolliderat med en lyktstolpe. Inga personer skadades i olyckorna.

Nyhetsbild

Och vinnaren i årets glasstest är...

En glass ser patetisk ut, en är en blek kopia av sin förlaga och en smakar memma. Eller gör den det? Men en överraskar – och vinner i Vasabladets stora glasstest. Se här vilken det är!

Nyhetsbild

Det kan bli fyra filer till Laihela – men inte på länge än

VÄGAR I sommar görs de första förberedelserna för planeringen av riksväg 3 mellan Helsingby och Laihela. Sedan görs en plan, och den kan mycket väl utmynna i att vägen borde bli fyrfilig.

Svenska Yle: Före detta lärare i svenskspråkig Helsingforsskola åtalas för flera sexualbrott

En tidigare lärare i Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning. Skolans rektor åtalas för brott mot tjänsteplikt, rapporterar Svenska Yle.

Nyhetsbild

Carina fångade lyckligt vårögonblick på bild – vinner VBL:s fototävling!

VÖRÅ. Få saker slår den första bullen utomhus. Carina Backman i Vörå lyckades fånga det lyckliga ögonblicket på bild när barnbarnen äntligen fick fika i vårsolen.

Nyhetsbild

Uppåt för WBB - senaste skivan in på listor i USA och Australien

KARLEBY Wentus Blues Bands senaste album har tagit sig in på topplistor både i USA och i Australien.

Nyhetsbild

Umeå kommunföretags styrelse går in med färjemiljoner: "Allt ser bra ut"

VASA Nu är det i praktiken klart för en ny Kvarkenfärja. Umeå kommunföretag går in med samma pengasummor som Vasa. "Det hela ser ju bra ut", säger vd Mikael Öhlund.

Nyhetsbild

Twitter intensifierar kampen mot nättroll

Twitter har tagit fram nya metoder för att lättare identifiera nättroll som endast är ute efter att trakassera och störa konversationer, meddelar företaget.

Nyhetsbild

30 hushåll utan vatten i Malax i går – ovanligt många ledningar har gått sönder i vår

MALAX Ett läckage i en huvudledning orsakade ett avbrott i vattendistributionen i delar av Malax. På Malax vatten berättar direktören att det varit ovanligt många ledningar som har läckt under våren.

Nyhetsbild

Drygt tio år utan 90 meter – "Visst skulle det vara fint att ännu någon dag kasta så långt"

FRIIDROTT Finlands bästa spjutkastare Tero Pitkämäki laddar upp för ännu en säsong på världstoppen. Medan hans tyska konkurrenter kastar monsterbågar på över 90 meter förbereder Pitkämäki sig i lugn och ro för säsongens första tävlingar.

Skatteförvaltningen börjar använda ny fullmaktstjänst

Från början av november kan både privatpersoner och företagskunder sköta sina skatteärenden genom Suomi.fi-fullmakter.

Professor: Östersjön påverkas av vad vi väljer att äta

Framtidens utmaning är att kombinera livsmedelsproduktionens och havsmiljöernas målsättningar. Urbaniseringen och den tekniska utvecklingen inom energiproduktionen gör det lättare att nå Östersjöns miljömål. Å andra sidan kan en ökad efterfrågan på animaliska proteiner sätta käppar i hjulet.

Radhus nära att totalförstöras i brand i Heinola

En radhuslänga med fyra bostäder var nära att totalförstöras i Heinola i Päijänne-Tavastland. Alla femton invånare evakuerades och klarade sig utan skador.

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim har lämnat fångenskapen

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim i Malaysia är nu en fri man.

Nyhetsbild

Inget triathlon i Vasa i sommar

TRIATHLON Sun City Triathlon har ordnats fyra år i rad. I sommar blir det inget femte triathlon i Vasa.

Nyhetsbild

It-företag har tagit över banklokalen i Solf: "Valvet är perfekt för våra servrar"

SOLF Banklokalen i Solf behövde inte stå tom länge efter att Aktia stängde sitt kontor i vintras. Nu har it-företaget Agrolink, som bland annat driver köp- och säljsajten Findit, flyttat in.

Nyhetsbild

Forskares upptäckt: Anne Franks fräckisar

Nytt material ur Anne Franks dagbok har sett dagens ljus. På tisdagen visade forskare upp sin senast upptäckt i det historiska verket – en trettonårings dagboksanteckningar om sex och fräckisar.

Nyhetsbild

Bill Cosby får sitt straff i september

Nyligen dömdes Bill Cosby för sexuella övergrepp mot Andrea Constand.

Nyhetsbild

FN-soldater saknas i Kongo-Kinshasa

Två soldater ur FN:s fredsbevarande styrka Monusco saknas sedan den kolonn de färdades i, i sydvästra Kongo-Kinshasa, attackerats.

Nyhetsbild

Döda begravdes i Gaza efter måndagens våld

Sjukhusen i Gaza närmar sig bristningsgränsen efter våldsamheterna där 60 palestinier dödades och tusentals skadades, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter.Samtidigt samlades palestinier på tisdagen för att begrava dödsoffer.

Nyhetsbild

Krympande japansk ekonomi

Den japanska ekonomin krympte under första kvartalet för första gången på två år till följd av svag konsumtion, enligt officiell statistik.

Nyhetsbild

Hårda bud för Tesla på börsen

Elbilstillverkaren Tesla Motors, med den omstridde ägaren Elon Musk, tar fortsatt stryk på Wall Street. Aktiens fall verkar ha spätts på av uppgifter om ett nytt planerat byggstopp för den haussade Model 3.

Nyhetsbild

Nya tecken på vattenplymer på Jupitermåne

Forskare har sett nya tecken på vattenplymer på Jupiters måne Europa. Himlakroppen anses vara en av de mest lovande i sökandet efter liv bortom vår egen planet.

Nyhetsbild

Mexikansk journalist mördad

I Mexiko har en journalist mördats i delstaten Tabasco.

Nyhetsbild

Askmoln från vulkanen på Hawaii – Kan orsaka andningsbesvär

Ett stort askmoln från vulkanen Kilauea på ön Hawaii har fått myndigheterna att utfärda en varning.

Nyhetsbild

Nordkorea: Toppmötet måste omprövas

Nordkorea hotar med att ställa in det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och landets ledare Kim Jong-Un.Regimen säger sig behöva ompröva toppmötet om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogram.

Nyhetsbild

Allt du behöver veta om kvartsfinalerna i VM

ISHOCKEY-VM Kan Schweiz överraska Finland? Och ska Sverige försvara sitt VM-guld från i fjol? På torsdag inleds slutspelet i VM i Danmark.

Nyhetsbild

Tampa Bay vann tredje mötet med Washington

ISHOCKEY Tampa Bay tog sin första matchseger i NHL-semifinalen mot Washington.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

Landslagstränaren om Skrabb: Har de rätta egenskaperna för att vara en målspottare

FOTBOLL När landslagstränaren i fotboll, Markku Kanerva, ska beskriva vad som gör Simon Skrabb intressant för kommer han med en överraskande iakttagelse. Kanerva avslöjar också vem som kommer att vara Finlands lagkapten i höstens Nations League-kval.

INSÄNDARE: Kvinnoprästfrågan

INSÄNDARE: Cykelvägen i Vörå

INSÄNDARE: Nu har det hänt igen

INSÄNDARE Sjukdom är inget brott

I Finland har man inte ännu förstått att drogberoende liksom annat beroende inte är ett brott utan en sjukdom, där i synnerhet hjärnans dopamin råkar helt i oordning.

INSÄNDARE: Kvinnliga präster förändrar kyrkans teologi

För den som vill ersätta kristendomen med något nytt är detta säkert tilltalande. För den som tror att evangeliet är Guds kraft till frälsning är det ett olycksbringande tilltag att omforma evangeliet och göra det till kvinnosakspropadanda.

INSÄNDARE: Boendestöd behövs för personer med psykisk ohälsa

Boendestödet ser bortom problem och svårigheter, är en komplex social insats där båda parter är delaktiga, och har påvisade förändrande effekter.

KOLUMN: Minigrisar och resor i djungeln

Alla barn kommer inte från hem där det kramas, (i själva verket är kramkulturen ganska ny.

Helsingfors universitets digitala nyhetsöga ska inte bara läsa nyheter utan förklara dem också

Forskare vid Helsingfors universitet, HU, har fått nästan en miljon euro av EU för projektet News Eye, en nyhetsläsare som ska förklara gamla nyhetsartiklar på olika språk med hjälp av artificiell intelligens.

Nyhetsbild

"Deadpool 2" är ett barnsligt blodbad utan budgetbegränsningar

RECENSION Den vansinniga Deadpool gör sin återkomst i en absurd uppföljare som levererar exakt vad fansen vill ha. Blodiga inälvor målar väggarna medan den läderklädda yrkesmördaren bjuder på skrattsalvor i sin kamp mot en tidsresande cyborg.

Nyhetsbild

Ministeriets valchef: Visst går det att flytta landskapsvalet

Justitieministeriets valchef är tydlig; Vilken söndag som helst duger för landskapsval. Däremot har han ingen åsikt om vad som borde göras: "Frågan är så pass känslig."

Nyhetsbild

Ledare: De döda ska begravas - igen

LEDARE Fanns det verkligen risk för att staten Israel upphört att existera, ifall inte den israeliska armen dödat ett 60-tal protesterande palestinier vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel på måndagen?

Nyhetsbild

Ledarkommentar: Ändamålet helgar inte medlen

”Åbo Akademi är till 85 procent fokuserad blott på språkliga frågor.”

Nyhetsbild

Nationella fiskedagen på onsdag – barn får prova på att fiska

På onsdag ordnas evenemang om fiske på 60 platser runtom i Finland. Beroende på ort får barnen prova på att meta, bekanta sig med olika fiskemetoder, artbestämma fisk och lära sig om fiskhantering och fisk som mat.

Kari Tarkiainen får pris för bästa vetenskapliga verk på svenska

Professor Kari Tarkiainen belönas av Svenska litteratursällskapet med statsrådet Mauritz Hallbergs pris för bästa vetenskapliga verk på svenska. Han har skrivit om hur den svenska Rysslandsbilden formades 1478–1721.